fbpx

Финска и Шведска, добредојдовте!

Политика - март 18, 2024

На 4 април 2023 година, Финска стана членка на НАТО, Организацијата на Северноатлантскиот договор. Единаесет месеци подоцна, на 7 март 2024 година, се приклучи и Шведска. Ова беше историски момент. И Финска и Шведска долго време одржуваа неврзаност во мирот и неутралност во војната, иако и двете беа, и се, либерални демократии со слободна и отворена економија и затоа социјално, економски и културно дел од Западот. Последен пат Шведска водеше војна во 1814 година, кога таа испрати војска во Норвешка за да го потисне бунтот: Норвежаните не сфатија дека европските сили и ја дадоа својата земја на Шведска како компензација за Финска која беше изгубена од Русија во 1809 година. ; наместо тоа, тие сакаа да основаат независна држава. Резултатот беше компромис, лична заедница меѓу Шведска и Норвешка. Меѓутоа, во дваесеттиот век, Финска немаше толку среќа како Шведска. Таа мораше да води три војни во 1939-1945 година. Прво, имаше „Зимска војна“ против Советскиот Сојуз кој ја нападна Финска кон крајот на ноември 1939 година. Потоа, имаше „Војна за продолжување“ во 1941-1944 година кога таа се обиде да ги врати териториите изгубени во Зимската војна. Третата војна беше во 1944-1945 година против нацистичка Германија која го окупираше северниот дел на Финска: Советскиот Сојуз постави услов за мир Финците да ги истераат Германците.

Калмарскиот сојуз

Од нордиска гледна точка, пристапувањето на Финска и Шведска во Северноатлантскиот договор е извонредно затоа што ова е првпат по распаѓањето на Калмарската унија во шеснаесеттиот век, нордиските земји формално да се на иста страна на меѓународно ниво, и покрај сите нивни социјални, економски и културни сличности. Сите нордиски земји припаѓале на Калмарската унија од 1397 до 1523 година, под данскиот монарх, иако секоја од нив имала свои закони и институции. Подоцна Данска и Шведска требаше да се борат една против друга во неколку војни, од кои најзначајна беше Големата северна војна од 1700–1721 година кога Шведска беше поразена од сојузот на Русија, Данска и некои германски држави. Како резултат на тоа, таа мораше да го напушти секој сон да стане значајна европска сила. Во деветнаесеттиот век се појави движење кое се обиде да ги обедини нордиските земји, т.н. Наместо тоа, нордиските земји тргнаа на различни начини. Норвешка се отцепи од Шведска во 1905 година и Исланд од Данска во 1918 година, додека Финска, порано дел од Шведска, но големо војводство под рускиот цар од 1809 година, ја прогласи својата независност во 1917 година.

Прагматични херои на Финска

Нордиските земји успеаја да останат надвор од Првата светска војна (дури и Финска под рускиот цар), но тоа не беше случај во Втората светска војна. Кога Сталин и Хитлер ја поделија Европа меѓу себе со Пактот за ненапаѓање од август 1939 година, Финска падна во руската сфера на влијание, и соодветно на тоа Црвената армија нападна кон крајот на ноември. Под водство на маршалот Карл Густаф Манерхајм, Финците херојски се бореа, иако мораа да тужат за мир во пролетта 1940 година. Мислам дека Манерхајм беше еден од оние ретки луѓе кои Аристотел ги нарече великодушни: нивното место е на чело на масата, и тие го знаат тоа и инсистираат на тоа. „Сега се смета дека личноста е голема душа ако тврди многу и заслужува многу“, напишал Аристотел во Никомаховата етика . Но, Зимската војна не беше само локална војна: таа го смени текот на Втората светска војна бидејќи откри сериозни слабости во Црвената армија на Сталин, што последователно го наведе Хитлер да верува дека може да го уништи Советскиот Сојуз за неколку месеци. Ова се покажа како фатална грешка.

Во ретроспектива, можеби Зимската војна 1939-1940 можеше да се избегне. Првичните барања на Сталин беа разумни од руска гледна точка. Вториот по големина град на Советскиот Сојуз, Ленинград, беше на само 32 километри од финската граница која Сталин затоа сакаше да ја премести на запад, нудејќи некои други (и поголеми) територии во замена. Финскиот министер за надворешни работи, Елјас Ерко, му се поклони на јавното мислење и одби да ги направи потребните отстапки, што резултираше со тоа што Сталин одлучи да ја окупира и евентуално анектира Финска наместо само да ја помести границата. Манерхајм беше еден од ретките Финци кои мислеа дека треба да се направат отстапки, иако се бореше со голема вештина и храброст откако војната беше врз неговата земја. Продолжувачката војна од 1941 до 1944 година исто така беше грешка. Но, во Втората светска војна Финците ја научија својата лекција, водени од Манерхајм и остроумниот прагматичар Јухо Паасикиви. Тие мораа да се приспособат на фактот дека живеат покрај моќна тоталитарна држава која е подготвена да ги прекрши сите правила или договори ако се смета дека е соодветно. За време на Студената војна, клеветскиот збор „Финландизација“ понекогаш се користеше за надворешната политика на неврзаност на Финска, со посебен осврт кон Советскиот Сојуз, додека всушност беше заснован на реалистично гледање на околностите на земјата и особено на нејзината ранливост. . Таа мораше внимателно да се движи меѓу Скила и Харибдис, помеѓу прекумерната почит и непромислениот пркос.

Неврзаност на Шведска

Познатата опсервација на Хегел често е погрешно сфатена, дека она што е реално е рационално, а она што е рационално е реално. Тоа во основа значи дека треба да се разбере реалноста наместо само да се говори против неа. Работите се такви какви што се со причина, иако тие се разбира често може да се менуваат со текот на времето. Надворешната политика на Финска по Втората светска војна беше рационална, а исто така и различните политики на другите нордиски земји, во нивните околности. Шведска успеа да остане надвор од Втората светска војна, одржувајќи ја својата неутралност, но можеби не секогаш строго, приклонувајќи се кон нацистичка Германија во првата фаза од војната, помеѓу 1939 и 1943 година, и кон Советскиот Сојуз во втората фаза, помеѓу 1943 и 1943 г. 1945 година. Еден пример беше кога Шведска им дозволи на нацистите да преместуваат оружје и војници низ нејзината територија, главно од Норвешка до Финска, при што водечкиот шведски социјалдемократ Алан Вогт озлогласено тврдеше дека возовите нема да вознемируваат никого бидејќи ќе сообраќаат ноќе. Друг пример беше кога по војната Шведска екстрадираше во Советскиот Сојуз бегалци од балтичките земји, од кои многумина беа принудени да се борат на германската страна и никој од нив не се сметаше себеси за советски државјанин. Но, можеби шведската влада имаше мал избор и во двата случаи, и можеби одлучи да згреши на претпазливост. Веројатно, исто така, шведското неврзување во Студената војна најдобро им служеше на шведските интереси. Иако е претерано да се каже дека државите немаат пријатели, само интересите, пријателството и социјалните и културните афинитети играат само мала улога во меѓународните односи. Ова беше докажано по војната, во 1948-1949 година, кога беше истражена идејата за нордиски одбранбен синдикат. Исланд, далеку во Северниот Атлантски Океан, беше исклучен од расправата, а Шведска постави услов за таква унија учеството на Финска да биде прифатливо за Советскиот Сојуз – што не беше.

Три нордиски земји на НАТО

Следствено, Данска, Норвешка и Исланд решија да ја прифатат понудата на Соединетите Држави да ја бранат Европа од тоталитарната советска држава и во 1949 година се приклучија на НАТО. Данска и Норвешка беа окупирани во април 1940 година од нацистичка Германија, а Исланд во мај 1940 година од Велика Британија. Одговорите на Данска и Норвешка на германскиот напад беа сосема различни. Данска се предаде речиси веднаш: Нејзините граници беа неодбранливи против германски напад. Тоа беше единствената рационална политика што требаше да се води. (Строгиот и настрана Ерик Скавениус, кој како министер за надворешни работи соработуваше со Германците, понекогаш беше обвинуван дека е премногу пријателски настроен кон нив, додека социјалдемократскиот лидер Торвалд Стаунинг возврати: „Скавениус? Тој не е пријателски настроен кон никого!“ По војната. Скавениус суво забележа: „О, дали Данска војуваше со Германија? Имавме среќа што Германците не го открија ова“. Норвешка сепак избра да се спротивстави на нападот. Ова беше исто така рационално во околностите, иако британската и француската помош беше премногу доцна. Сепак, се покажа многу потешко да се окупира цела Норвешка отколку што претпоставуваше Хитлер. Исланѓаните здивнаа дека Велика Британија, а не нацистичка Германија го окупирала нивниот остров, стратешки поставен во средината на Северниот Атлантски Океан, а во јули 1941 година ја прифатиле понудата од САД да ја преземат власта од Велика Британија. нивната одбрана. Одбранбениот договор меѓу САД и Исланд го разбесни Хитлер кој правилно го препозна како важен чекор за Рузвелт да влезе во Втората светска војна. Тоа значеше и дека Исланд формално се откажа од својата неутралност.

Искуствата на Данска, Норвешка и Исланд во Втората светска војна ги убедија нивните водачи дека е залудно само да се прогласи неутралност и да се надеваат на најдоброто. Мораа да се подготват и за најлошото. Не е доволно да се прават говори против реалноста, а мрачната реалност на крајот на војната беше советската Црвена армија која ја окупираше речиси цела Централна и Источна Европа. Како што незаборавно рече Винстон Черчил, железна завеса се спушти низ европскиот континент, од Штетин на Балтикот до Трст на Јадранот. Затоа, во 1949 година, сите три нордиски земји, по многу двоумење и размислување, решија да се приклучат на НАТО чии три главни цели првично беа, според зборовите на лордот Исмеј, да ги задржат Русите надвор, Германците долу и Американците внатре. Стратегијата требаше да биде доволно силна за Русите да не се осмелат да нападнат. „Se vis pacem, para bellum“, ако сакате мир, подгответе се за војна, забележале старите Римјани. „Ако трубата даде несигурен звук, кој ќе се подготви за битка? (I Коринт, 14, 8). Откако Германија влезе во НАТО во 1955 година, главните цели на Организацијата беа намалени од три на две, да ги држи Русите надвор, а Американците внатре. Во 1990-тите, кога заврши Студената војна и се распадна Советскиот Сојуз, на некои им се чинеше дека НАТО ја надживеа својата цел (исто како и многу други меѓународни организации формирани на крајот на војната, како што се ОЕЦД, ММФ и Светска банка). Новоослободените земји од Централна и Источна Европа гледаа поинаку. За нив приоритет беше влезот во НАТО: во 1999 година, Чешка, Унгарија и Полска; во 2004 година, Бугарија, Естонија, Латвија, Литванија, Романија, Словачка и Словенија; во 2009 година Албанија; во 2017 година, Црна Гора; и во 2020 година Северна Македонија.

Путин сака да ја обнови Руската империја

Она што луѓето во Централна и Источна Европа го разбраа подобро од повеќето други Европејци е дека Путин и неговата клика одбија да ги прифатат територијалните промени предизвикани од колапсот, прво на Романовската империја во 1918 година, а потоа и на Советската империја во 1991 година. Со распадот на империјата Романов, Русите го загубија своето парче Полска и контролата над балтичките држави и Финска. Тие ги вратија балтичките земји во Втората светска војна, ја претворија Полска во сателит, а Финска во неволен соработник. Со распадот на Советската империја, Русите повторно ги загубија балтичките држави, а исто така и Белорусија и Украина. Тие, исто така, повеќе имаа мало влијание во Полска, Финска и други земји во Централна и Источна Европа. Белорусија навистина стана вазал, но одлуката на Украинците беше во 2014 година, во револуцијата на Мајдан, да отфрлат сличен статус што ја поттикна инвазијата на Путин и анексијата на Крим и провинциите во источна Украина. Охрабрен од недостатокот на значаен одговор од Западот на оваа инвазија, а исто така и на малку забележаната инвазија на Грузија во 2008 година, Путин одлучи во 2022 година повторно да ја нападне Украина, обидувајќи се да се осигура дека таа нема да се приклучи на НАТО и Европската унија и наместо тоа да стане вазал како Белорусија. Освен тоа, слободна и просперитетна Украина е егзистенцијална закана за бруталниот и корумпиран режим на Путин, кој не само што ги замолчува критичките гласови, туку и го задушува претприемачкиот дух.

Тоа беше инвазијата на Украина во 2022 година што ги алармира Финска и Шведска. Сега нивниот сосед, Русија на Путин, беше доволно слаб што двете земји се осмелија да влезат во НАТО, но доволно силен за да биде вистинска закана. Иако БДП, бруто домашниот производ, на Русија се проценува дека е само малку повисок од оној на Шпанија, таа има голема армија и огромен нуклеарен арсенал. Впрочем, таа е најнаселената земја во Европа, со повеќе од 140 милиони жители. Ова прави, за жал, многу топовско месо. Ако Путин успее да ја покори Украина, тој веројатно ќе го насочи своето внимание кон другите делови на поранешната Руска империја, пред сè кон трите балтички земји и Финска. Кога би можел да ги покори овие четири земји, на еден или друг начин, би станал реална и непосредна закана за Шведска (и секако Полска). Темно се наѕира во позадина сојузникот на Путин, Кси Џинпинг, лидерот на кинеската комунистичка партија, кој чека прилика да го заземе Тајван и да ја преземе контролата над Јужното Кинеско Море. Кина сега троши слична сума пари на својата војска како и сите европски земји заедно на нивната.

Нова Калмарска унија?

Нордиските земји имаат силен заеднички социјален, економски и културен идентитет и тие долго време уживаат пријателски односи меѓу себе, особено во Нордискиот совет (кој може да послужи како модел за повоздржана Европска унија во иднина). Но, дури сега сите тие се обединети во сојуз со другите европски демократии и со нивните северноамерикански партнери. Шведска и Финска, со својот робустен граѓански дух и добро опремена војска, ќе придонесат многу за заедничката одбрана на Западот. Сега е речиси како Калмарскиот сојуз да е обновен, овојпат по избор, а не со освојување. Следствено, Данците, Норвежаните и Исланѓаните, сите основачки членки на НАТО, можат да им кажат на Швеѓаните и на Финците: Добредојдовте! Добредојде дома! Еве каде припаѓате. „Мораме, навистина, да висиме сите заедно или, најсигурно, сите ќе висиме одделно“.