fbpx

ЦЕНТРАЛНИОТ ТИНК ТЕНК НА НОВА ДИРЕКЦИЈА ВО МАДРИД

Култура - септември 19, 2023

Водечки конзервативни мислители во Шпанија на 21-ви и 22-ри септември

New Direction се враќа со својот Централен тинк-тенк за „Унапредување на слободата“, дводневна конференција на која ќе се дискутира за конзервативната култура и ќе се обезбеди свеж политички увид во пресрет на изборните и другите предизвици со кои се соочува Западот.

Овогодинешниот настан ќе се одржи во Мадрид, Шпанија, во екот на неизвесното формирање влада по речиси нерешениот резултат на изборите во јули минатата година. Шпанија претставува една од главните нации која ќе се бори со длабок културен судир меѓу конзервативците и социјалистите. Клучно е да се има јасно разбирање на своите корени за да се избегне преоптоварување во иднина.

Организатор е New Direction, фондација основана од Маргарет Тачер за да ги собере европските конзервативни интелектуалци со цел зајакнување на политичката подготовка на претставниците на ECR, промовирање на десничарскиот реформизам и прифаќање на либералните идеи.

Во изминатите три години, New Direction го организира овој Централен тинк-тенк за да служи како културен центар за сите европски конзервативни групи. Првиот собир беше во Лисабон во 2021 година, насловен „Дефинирање на слободата“, нудејќи алтернатива и на претерано доминантната улога на државите во управувањето со пандемијата и на контракултурата на Воке, која се обидува да ги нагризи заедничките европски и западни вредности. Вториот настан, одржан во Талин во 2022 година, беше насловен „Одбрана на слободата“, нагласувајќи како војната во Украина ги покрена прашањата за одбраната на Слободата што ја заснова конзервативната визија.

Откако разговаравме за нејзината дефиниција и одбрана, сега, во Мадрид, Freedom е подготвена да напредува под знамето „Унапредување на слободата“.

На настанот, исто така, ќе учествуваат истакнати шпански и европски организации, вклучително и CEFAS (Centro de Estudio, Formacion y Analisis Social), Fundación Disenso и Австрискиот економски центар.

Меѓу клучните гости, забележителни личности се европратеникот Томаш Пореба (ПиС), Барбара Колм (претседател на австрискиот економски центар), Елио А. Галего (директор на ЦЕФАС), Имон Батлер (ко-основач на Институтот Адам Смит), Јарон Брук (претседател на институтот Ајн Ранд), Џејмс Ор (претседател на ОК на Фондацијата Едмунд Бурк), европратеник Херман Терч (Вокс), Робин Харис (поранешен советник на Маргарет Тачер), Тери В. Анкер (член на одборот на Либерти фонд) , Витолд д’Хумили де Шевили (извршен директор на New Direction), Хорхе Солеј (директор за меѓународни односи во ЦЕФАС) и Ернесто Фрага Араухо (поранешен бразилски министер за надворешни работи).

Неколку теми на високо ниво ќе бидат покриени со истакнати гости, вклучително и економски дискусии (од иднината на слободниот пазар до ефектите од прекумерната регулатива) со Алекс Чафуен, Арвид Хален, Максвел Марлоу, Бил Виртц, Мајкл Џегер и Еду Луина; геополитички дискусии (предизвиците на новата Студена војна и важноста на трансатлантскиот сојуз) со принцот Мајкл од Лихтенштајн, Лилијана Шмиех, Џозеф Хумире, Хорхе Мартин Фриас, Дан Кочис и Кирон Скинер; и културни дискусии (од препишување на иднината до сеќавање на катастрофалното комунистичко минато во Европа) со Мајк Гонзалес, Марио Фантини, Франк Фуреди, Кен Поуп, Красен Станчев, Рикардо Руиз де ла Серна и Марек Мутор.

Ќе има и политички тркалезни маси, на кои ќе се обработуваат теми како што се вклучување на новите генерации во конзервативните дебати, премостување на јазот меѓу либералите и конзервативците, ревидирање на образовниот систем и справување со миграциските предизвици. Говорници се Тамар Тарсаидзе, Хорхе Жраисати, Џулијан Крун, Кнут Скауг Харалдсен, Маикол Бусилаки, Гиљермо Граињо, Питер Хефеле, Харисон Пит, Ханес Гисуарсон, Синтија Бадер, Гонзало Санз-Магаљон, Симо Велиљос, Симо Велилис, Квинтана Паз. Одговорите што ќе произлезат од овие дискусии ќе ги обликуваат основите врз кои Слободата може да напредува, со поглед на 2024 година, која станува клучна година за вистинска европска пресвртница.