fbpx

Шведска во НАТО: Крај на 210 години неутралност

Политика - март 9, 2024

Tags:

Се покажа дека тоа е многу подолг процес отколку што замислуваа шведските политичари. Но, речиси две години по поднесувањето на апликацијата, од 7 март, Шведска е 32-та членка на одбранбената алијанса. Тоа е историски настан – со измешани чувства.

Шведска го усвои својот неутрален и неврзан став по Наполеонските војни во 1810-тите. Откако беше голема европска сила во 17 век, остатокот од Европа почна да ја достигнува способноста на Шведска да произведува воена опрема, да развива тактики на бојното поле и да организира голема армија, и покрај тоа што Шведска имаше значително помало население од играчите на континентот.

Како настана неутралноста

Новиот шведски престолонаследник Карл Јохан, поранешниот француски маршал Жан Батист Бернадот, избра во 1810 година да ја реорганизира шведската надворешна политика. Шведската влада и народот се надеваа дека Карл Јохан ќе му се придружи на Наполеон во војната против Русија 1812 година. Ова значеше дека Шведска може да ја врати Финска, која 600 години беше источната половина на земјата, но беше изгубена од Русија во 1809 година.

Но, Бернадот го познаваше Наполеон и француските услови подобро од кој било во Шведска. Не веруваше дека Наполеон ќе успее да ја победи Русија. Кога Наполеон ја нападнал Шведската Померанија во 1812 година, шведските надежи за Наполеон се оладиле. Карл Јохан тогаш би можел да се сретне со цар Александар и да се договори. Ако Шведска се приклучи на отпорот против Наполеон, царот ќе го поддржи барањето на Шведска кон Норвешка, како компензација за Шведска што ја отстапи Финска.

Така, Шведска влезе во сојуз со Австрија, Прусија и Русија за да го порази Наполеон. Но, војската на Карл Јохан не отиде во Франција, туку нагоре во Данска за да го принуди сојузникот на Наполеон Данска да ја предаде Норвешка на Шведска.

Кога оваа голема политичка компензација за загубата на Финска беше воспоставена со мировен договор во 1814 година, Карл Јохан ја зазеде неврзаната позиција на неутралност што Шведска потоа ќе ја заземе за 210 години. До март 2024 година, кога Шведска стана членка на одбранбената алијанса на НАТО.

„Неутралноста ни послужи добро“

Постојан израз за сите влади во текот на овие два века беше „слободата од сојузи во мирнодопски услови, со цел неутралност во случај на војна“. И оваа доктрина за безбедносна политика ја оддалечи Шведска од неколку војни – од данско-пруските војни (каде што кралот Карл XV мораше да се убеди да не се приклучи на страната на Данска) до Првата и Втората светска војна.

Затоа, вообичаена мантра во последниве децении беше „неутралноста добро ни послужи“ за да го придуши јавното мислење кое сакаше поактивни напори надвор од сите убави зборови. Ова значеше дека Шведска ја отстрани неутралноста од безбедносната доктрина во 1991 година (но ја задржа неврзаноста), бидејќи владата сакаше да може да ги поддржи Балтикот во нивната независност од распадот на Советскиот Сојуз.

Но, влезот во НАТО беше преголем чекор за мнозинството партии, а исто така и за шведското јавно мислење. Интересно е што расположенијата во Финска беа потполно исто како и во Шведска. Како некогашната заедничка нација да живее под површината.

Силна сопствена одбрана

Со цел да ја направи шведската неутралност веродостојна во очите на надворешниот свет, Шведска, до средината на 1990-тите, имаше една од највисоките воени трошоци во светот по глава на жител. Шведска не остана политичка сила по 17 век, но индустријата за оружје, која веќе беше водечка во светот во тоа време, продолжи да произведува оружје и системи за оружје од највисока светска класа.

Иако имаше противење од левичарските партии, Шведска инвестираше во изградба на сопствени системи за подморници, борбени авиони и артилерија. Доказ за тоа се борбените авиони „Јас Грипен“ и подморниците од класата „Готланд“, како и борбеното возило 90 и артилериското оружје од различни видови. Тие сега се одлични во Украина, каде што украинските војници ги фалат шведските системи за нивната доверливост и ефикасност.

Но, Шведска е, сепак, земја со само 10 милиони жители.

НАТО со двоумење

На долг рок, стана тешко да се одржат волјата и мотивацијата за една ваква обемна воена одбрана бара. И по падот на ѕидот, безбедноста му отстапи место на чистиот мировен утопизам што значеше дека 90 отсто од армијата беше демонтирана и 70 отсто од морнарицата помеѓу 1995 и 2015 година.

Кога Русија влезе со целосен напад врз Украина, политичарите конечно се разбудија од розовите соништа за мир. Но, сега Шведска застана речиси гола.

Алтернативите на НАТО беа нереални. Барем на краток рок.

Анкетите покажуваат голема поддршка за членството во НАТО по рускиот напад. Но, тоа е затоа што луѓето знаат дека не постои алтернатива. Многумина се разочарани што Шведска нема простор за континуирана доктрина за безбедносна политика.

Сепак, вината за ова не е кај никој друг освен кај кусогледите, наивни политичари на сопствената земја.

Значи, сега тука сме. И не може ништо друго освен да го извлече најдоброто од ситуацијата.

Tags: