fbpx

Алијансата Имек и „Патот на памукот“: Нов коридор на глобална соработка

Политика - октомври 27, 2023

Пејсажот на меѓународните односи претставува нови иницијативи и сојузи насочени кон промовирање на соработка и глобален развој

Европа и САД промовираат нова коалиција на нации и организации, обединети да промовираат технолошки иновации и економска соработка. Оваа иницијатива неодамна стана позната благодарение на договорот за „Патот на памукот“, амбициозен проект што ги поврзува Индија, Блискиот Исток и Европа. Договорот потпишан од италијанскиот премиер Џорџија Мелони во Њу Делхи, по повод Г-20, го привлече вниманието на целиот свет кон новиот меморандум за разбирање за коридор Индија-Блискиот Исток-Европа (IMEC) и во кој беа вклучени лидери на нации како што се САД, Индија, Саудиска Арабија, Обединетите Арапски Емирати, Франција, Германија и Европската Унија. Ова е далекусежен договор кој вклучува железнички и пристанишни врски, пренос на податоци и нова инфраструктура за зелена енергија.

„Патот на памук“, како што некои го нарекуваат, е клучен дел од коридорот IMEC и е проект кој има за цел да ги поврзе Европа и Заливот, преку Обединетите Арапски Емирати, Саудиска Арабија, Израел и Јордан, преку железничка врска и пристаниште меѓу Индија и Заливот. Оваа инфраструктура има за цел значително да го намали времето потребно за транспорт на стоки меѓу Индија и Блискиот Исток, носејќи економски придобивки и промовирајќи ја стабилноста во регионот често погоден од турбуленции.

Стратешката важност на овој проект не може да се потцени и се очекува да го намали времето на транспорт на товар меѓу Индија и Блискиот Исток до 40%, според Урсула Фон дер Лејен, претседател на Европската комисија. Покрај економските аспекти, „Патот на памукот“ има за цел да ја подобри енергетската соработка меѓу земјите потписнички, промовирајќи одржлив развој и поголема енергетска независност. Договорот IMEC и „Патот на памукот“ предизвикаа различни реакции на меѓународно ниво. Додека Соединетите Американски Држави, Индија и другите инволвирани нации го поздравија овој чекор кон економска соработка и иновации, Кина покажа одредено непријателство. Глобал тајмс, кинескиот државен весник, ги критикуваше Соединетите држави како „копии“ и сугерираше дека треба да се фокусираат на подобрување на националната инфраструктура.

Сепак, IMEC и „Патот на памукот“ претставуваат конкретен одговор на предизвиците претставени од кинескиот пат на свилата. Оваа нова иницијатива има за цел да ги диверзифицира опциите за тргување и да промовира поголема независност од една трговска рута. Европа и другите вклучени нации ја препознаваат важноста да се одговори на зголемената побарувачка за инфраструктура на глобалниот југ, избегнувајќи Пекинг да ја пополни потенцијалната празнина. IMEC и „Патот на памукот“ претставуваат пример за тоа како меѓународната соработка може да одговори на глобалните предизвици и да промовира одржлив развој. Овој амбициозен проект не само што ќе го намали времето на транспорт на стоки, туку и ќе помогне да се зајакнат врските меѓу нациите, промовирајќи ја стабилноста и просперитетот.

Италија, со својата привилегирана географска положба во Средоземното Море, би можела да одигра клучна улога во оваа иницијатива. Коридорот IMEC може да стане една од централните точки на агендата на следната Г7, со која претседава Италија, бидејќи промовира економски раст во Јужна Европа и претставува можност за зајакнување на влијанието на Италија во Европската унија. На крајот на краиштата, IMEC и „Патот на памук“ се доказ за потенцијалот на меѓународната соработка за справување со глобалните предизвици и промовирање на одржлив економски развој. Овој проект претставува алтернативен пат кон кинескиот пат на свилата и може да ја обликува иднината на меѓународните економски односи. Континуитетот на политиката кон Индо-Пацификот и соработката меѓу нациите се од суштинско значење за успехот на таквите иницијативи, без оглед на глобалните политички промени. Од сите меѓународни иницијативи кои имаат за цел да се натпреваруваат со трговската моќ на Кина, ова се чини дека е најагресивната и потенцијално ефективната.

 

Алесандро Фиорентино