fbpx

Алијанса за глобален мир и просперитет

Политика - март 4, 2024

Историски состанок помеѓу Џорџија Мелони и Џо Бајден: Зајакнување на врските Италија-САД.

На 3 март 2024 година, премиерката на Италија, Џорџија Мелони, ја посети Белата куќа за да се сретне со претседателот на САД, Џо Бајден. Овој состанок е од најголемо значење бидејќи означува важна пресвртница во односите меѓу Италија и Соединетите Држави и се смета за историски момент за италијанското претседателство со Г7.

Пред два дена, всушност, Белата куќа во Вашингтон беше домаќин на дипломатска средба меѓу Џорџија Мелони, премиер на Италија и претседателот на САД. Примарната цел на овој состанок беше да се разговара за кризата на Блискиот Исток, прашање од критично значење. Двајцата лидери ветија дека ќе работат заедно и ќе ги координираат напорите за да се спречи каква било ескалација на конфликтот. За време на средбата, Мелони ја изрази целосната поддршка и благодарност од Италија за напорите на САД за посредување. Таа, исто така, ја искористи приликата да ја нагласи неопходноста и приоритетот од справување со хуманитарната криза во регионот, која бара итно внимание и акција.

Навистина, претседателот Бајден неодамна даде важна изјава во врска со учеството на Соединетите Држави во значајна операција за помош на Газа. Овој потег ја означува непоколебливата посветеност на Соединетите Држави за изнаоѓање мирно решение за тековниот конфликт во регионот. Исто така, ја нагласува важноста од спречување на каква било понатамошна ескалација на ситуацијата. Италијанската премиерка Џорџија Мелони изрази благодарност за оваа одлука и топло го поздрави потегот. Таа ја нагласи неопходноста да се работи за прекин на огнот меѓу Израел и Хамас, бидејќи тоа е од клучно значење за безбедноста и благосостојбата на невините цивили кои живеат во областа.

На средбата меѓу двајцата истакнати лидери, беше значаен акцент на потребата од засилени безбедносни мерки во регионот на Црвеното Море. Посебно, претседателот Мелони ја истакна клучната улога на поморската операција на Европската унија наречена „Аспидес“ во ефективно спротивставување на постојаната закана од напади на Хутите врз комерцијалните бродови. Со цел да се обезбеди безбеден и стабилен регион, лидерите разговараа и размислуваа за различни стратегии што би можеле да се спроведат, како што се распоредување напредна технологија, зголемување на патролирањето и споделување разузнавачки информации. Дискусијата вклучуваше и истражување на можноста за заеднички напори меѓу земјите и организациите за да се постигне целта за обезбедување безбедност и стабилност на регионот на Црвеното Море.

За време на нејзиниот неодамнешен говор, претседателот Мелони ја истакна клучната важност на претстојниот самит на лидерите на Г7 во регионот Пуља, во Италија. Таа ја истакна целта на конкретен и суштински самит, на кој ќе се разгледаат најгорливите прашања со кои се соочува светот денес. Италијанското претседателство со Г7 идентификуваше неколку приоритети, вклучувајќи ја и одбраната на меѓународниот поредок заснован на правила, со посебен акцент на мирот во Украина и дијалогот со глобалниот југ во рамките на Г7.

Претседателката, исто така, разговараше за различни клучни теми за време на нејзиниот говор, вклучително и миграциските текови, кои во моментов се актуелно прашање и за Италија и за Соединетите држави. Дискусијата се фокусираше на изнаоѓање остварливи решенија кои би биле од корист за сите вклучени страни, а истовремено ќе се осигури безбедноста и благосостојбата на оние кои се погодени од миграциските текови. Генерално, говорот ја истакна важноста на соработката и соработката во справувањето со најитните прашања со кои се соочува светот денес.

Во текот на дискусијата, премиерот на Италија, г-ѓа Мелони, го истакна значењето на „Планот Матеи“(1) кој неодамна беше одобрен од италијанскиот парламент. План кој претставува важен чекор кон билатералната соработка што оди подалеку од обичната помош и се фокусира на градење на долготрајни и заемно корисни односи. Премиерот Мелони подвлече дека пристапот кон Африка треба да се заснова на стратешки партнерства меѓу еднаквите, наместо на патерналистички или граблив пристап. На оваа тема, таа истакна дека една од примарните цели на овој план е ефикасно управување со миграциските текови во земјата.

Понатаму, г-ѓа Мелони ја истакна важноста од истражување на можностите за соработка со Соединетите Држави во области од заеднички интерес, во однос на африканскиот континент. Таа потсети на конференцијата одржана во Рим за односите меѓу Италија и африканскиот континент (2). За време на конференцијата, премиерот ја истакна потребата од еднаков пристап кон развојот на континентот. Таа верува дека овој пристап може да ги реши основните причини за миграциската криза и да се бори против трговијата со луѓе. За таа цел, г-ѓа Мелони размислува и за лансирање на глобален сојуз против трговците со луѓе. Оваа алијанса може да работи на обезбедување побезбедна и посигурна средина за поединци ширум светот, истовремено обезбедувајќи дека трговците со луѓе ќе бидат изведени пред лицето на правдата.

Состанокот беше, исто така, можност да се разговара за вештачката интелигенција која се наметна како главен проблем, при што двајцата лидери се обврзаа да развијат политики кои обезбедуваат вештачката интелигенција да остане насочена кон човекот.

Ситуацијата во Украина беше исто така значајна тема за која разговараа двајцата. Премиерот ја потврди целосната поддршка на Италија за Киев и ја поздрави најавата за санкции против Русија. Премиерот го истакна и значењето на распределбата на средствата замрзнати од руската централна банка во странство за финансирање на обновата на Украина, што беше побарано од САД.

На крајот, Мелони ја подвлече важноста на стратешката соработка меѓу Италија и Соединетите Американски Држави, истакнувајќи ја растечката билатерална трговија и потенцијалот за понатамошни подобрувања во билатералните односи, силната усогласеност меѓу Италија и САД за клучните прашања од меѓународната политика, потврдувајќи ја заедничката посветеност на мирот, безбедноста и глобалниот просперитет.

Средбата меѓу премиерот на Италија и претседателот на Соединетите Држави покажа широка конвергенција на намерите за виталните прашања како што се миграцијата, Блискиот Исток и Украина. Ја зајакна врската меѓу Италија и Соединетите Држави и создаде пат за зголемена соработка меѓу двете нации за прашања од глобално значење.

 

(1) „Планот Матеи“ е стратешка иницијатива промовирана за воспоставување ново партнерство меѓу Италија и африканските држави. Името го зема од поранешниот претседател на „ЕНИ“, Енрико Матеи, кој почина во 1962 година. Овој план има за цел да создаде енергетска и социјална врска со африканскиот континент, следејќи го „непредаторскиот“ пристап на Матеи кон Африка. Целта е да се промовира одржлив и траен развој, заснован на стратешко партнерство меѓу Европа и Африка. Планот Матеи предвидува соработка меѓу Италија и африканските земји за да се дефинираат конкретни содржини и да се мобилизираат ресурсите за инвестиции, за да се придонесе за стабилноста и безбедноста на континентот.

 

(2) Конференцијата Италија-Африка се одржа во Рим на 28-ми и 29-ти јануари 2024 година и на неа присуствуваа над 20 африкански шефови на држави и влади, заедно со многу други меѓународни претставници и делегации.

Главниот фокус на конференцијата беше да се воспостави нова стратегија за соработка помеѓу Италија и африканските земји, посветувајќи посебно внимание на клучните аспекти како енергијата и професионалната обука. За време на настанот, планот Матеи го претстави премиерот Мелони. Овој проект веќе беше одобрен како законски декрет од италијанскиот Сенат на 20 декември 2023 година. Целта на Планот Матеи е да се обезбеди помош за африканските земји и да се управува со имиграцијата на „мек“ начин додека се решаваат важни прашања како снабдувањето со енергија и обуката.

Девет африкански нации беа вклучени од самиот почеток, вклучувајќи ги Алжир, Конго, Египет, Етиопија, Брегот на Слоновата Коска, Кенија, Мароко, Мозамбик и Тунис. Секоја земја има свои столбови за соработка, како што се образованието, земјоделството, здравството и енергијата. Овој пионерски пристап има за цел да создаде стратешко партнерство помеѓу Италија, Европа и Африка, надминувајќи го конвенционалниот модел на донатори и корисници.