fbpx

Антисемитизам на Универзитетот во Исланд

Култура - февруари 26, 2024

Понекогаш се вели дека не треба да се биде антисемит само со тоа што се критикува ционизмот и одредени активности на државата Израел. Ова е веродостојно. Но, проблемот е што често анти-ционизмот е едноставно антисемитизам прикриен. Ова станува очигледно кога на Евреите од Израел им се суди според сосема поинаков критериум од другите луѓе, на пример кога им е ускратено правото да се бранат и, уште полошо, да добиваат војни. Овде ќе разговарам за неодамнешниот исландски пример на антисемитизам кој може да биде од интерес за другите.

Зачудувачка декларација

На 13 ноември 2023 година, 346 вработени на Универзитетот во Исланд, академици, како и членови на персоналот и дипломирани студенти, издадоа јавна декларација за поддршка на „палестинската нација“ и нејзината борба против „израелскиот колонијализам и геноцид“. Потписниците тврдеа дека во Газа се одвива „систематско етничко чистење“. Тие додадоа дека „политиките на апартхејдот“ на државата Израел се добро документирани, додека тие повикаа на бојкот на израелските академици и нивните институции. Меѓу потписниците беше и Сема Сердароглу, турско-исландски активист, очигледно движечката сила зад декларацијата; Професорката Хелга Крес, ултра-феминистка која порано предавала исландска литература; Пиа Хансон, директорка на Институт за меѓународни односи на Универзитетот во Исланд Исланд; двајца вработени во нејзиниот Институт; Професорот Вилјалмур Арнасон, пензиониран левичарски филозоф; и уште тројца професори по филозофија. Беше зачудувачки да се види како директорот на Институтот за меѓународни односи потпишуваат ваква декларација, како и двајца вработени. Ова го лишува Институтот од секаков кредибилитет како непристрасна, доверлива институција. Сепак, не гледам знаци дека одборот, со кој претседава професорот Гудмундур Халфданарсон, реагирал на каков било начин.

Подеднакво беше зачудувачки да се видат четворица филозофи како ја потпишуваат декларацијата, од друга причина. Кога студирав филозофија на Универзитетот во Исланд (каде што Вилјалмур Арнасон беше мој соученик), а подоцна и на Универзитетот Оксфорд, акцентот беше ставен на јасното размислување и точната употреба на термините. Оваа декларација е пример за сосема спротивното, заматено размислување и девалвација на термините. Прво, размислете за „колонијализмот“. Зборот, според Оксфордскиот речник, се користи за „политиката или практиката на стекнување целосна или делумна политичка контрола врз друга земја, нејзино окупирање со доселеници и нејзино економско искористување“. Зборот вообичаено се користи, сосема правилно, за политиката на големите европски сили во осумнаесеттиот и деветнаесеттиот век кога Шпанија, Португалија, Франција, Белгија, Холандија, Обединетото Кралство, Отоманската империја и Русија контролираа големи територии во Америка. , Африка и Азија. Додека повеќето европски сили се откажаа од политичката контрола врз нивните колонии во средината на дваесеттиот век, некои неодамнешни примери на колонијализам се кога Кина го зазеде Тибет во 1950 година и кога Русија ги зазеде западните региони на Грузија во 2008 година и Крим и источните региони на Украина во 2014 година. . Советскиот Сојуз, кој се распадна во 1991 година, исто така може да се смета за колонијална империја под руска контрола, иако номинално тоа не беше.

Што значи колонијализмот?

Колонијализмот несомнено често предизвикуваше угнетување и беда на народите од колониите. Како што напиша Џозеф Конрад во Срцето на темнината: ‘Освојувањето на земјата, што најмногу значи да ја одземеме од оние кои имаат поинаков тен или малку порамни носеви од нас, не е убава работа кога ќе ја погледнете.’ Добро познат пример е Конго под Белгијците. Веројатно, колонијализмот сам по себе е инхерентно погрешен. Зошто една земја треба да биде контролирана од друга земја наместо да биде независна? Зошто таква подреденост? Но, потребна е одредена перспектива. Повремено, „деколонизацијата“ беше потег од лошо кон полошо. Британците одржуваа толерантен мир на огромниот индиски полуостров пред 1947 година. Кога тие заминаа, избувна насилен конфликт меѓу муслиманите и Хиндусите, одземајќи веројатно околу еден милион животи, додека меѓу 14 и 18 милиони мораа да се преселат меѓу Индија и Пакистан. Потоа, наместо да ја распрснуваат моќта на многуте разновидни индиски кнежевства и територии, Британците ја предале на една мала интелектуална елита, натопена во фабиев социјализам на британските универзитети. Оваа елита последователно наметна регулативи и ограничувања на индиската економија, попречувајќи го економскиот раст и лишувајќи безброј поединци од можностите да избегаат од сиромаштијата. Поучно е што жителите на една од последните колонии во традиционална смисла, Хонг Конг, не сакаа британската колонијална власт да биде заменета со владеењето на Кинеската комунистичка партија.

Исто така, во никој случај не е сигурно дека на долг рок колонијалните сили самите добиле нешто од колонијализмот. Најбогатите земји во Европа, Швајцарија, Норвешка, Луксембург и Исланд, никогаш немале колонии. Земјите кои можеби најмногу се трудеа да си ги пренесат средствата од нивните колонии, Португалија и Шпанија, секако не се збогатија поради тоа: тие долго заостанаа зад другите европски земји. Кон крајот на деветнаесеттиот век, тој лукав стар Ото фон Бизмарк, железниот канцелар, не сакаше да стекнува колонии за Германија: тоа беше само „собирање пустини“, забележа тој. Како по правило, колонијализмот беше скапа грешка, игра со негативни суми, иако имаше исклучоци како Хонг Конг. Угнетувачите и угнетените веројатно изгубија. Богатството се создава со поделба на трудот и слободна трговија, а не со освојување.

Израел не е колонијална сила

Населувањето на Евреите во Израел во последните 150 години во никој случај не е споредливо со стекнувањето колонии од страна на европските сили. Израел бил татковина на Евреите со милениуми, додека многу од нив не биле протерани од Римјаните. Сепак, некои секогаш остануваа во земјата, понекогаш дури и формирајќи мнозинство. Муслиманските Арапи го освоиле Израел во 638 ​​година, а Арапите почнале да се населуваат во земјата. Бројот на Евреите се намали. Но, во 1880-тите, руските Евреи почнаа во голем број да емигрираат во Израел како одговор на тешкиот прогон во Империјата Романов. Потоа, ционизмот се појави кон крајот на деветнаесеттиот век, кога некои еврејски водачи заклучија, не само поради случајот Драјфус во Франција, дека еврејската асимилација сигурно ќе пропадне. Евреите, верувале, морале да се населат во сопствена земја. Еврејската имиграција се зголемила во тогашните три провинции на Отоманската империја, приближно античкиот Израел. Ова не беше воено освојување. Доселениците купиле земја и ја обработувале. Кога Отоманската империја се распадна на крајот на Првата светска војна, Британците добија мандат од Друштвото на народите да управуваат со овие поранешни отомански провинции кои ги нарекуваа Палестина, според нивните стари римски имиња ( Палестина Прима , Палестина Секунда и Палестина Тертија ). Еврејската имиграција продолжи. И покрај отпорот од некои Арапи, тоа главно се одвиваше мирно. Имигрантите не зазеле никакво земјиште. Или ги купувале нивните парцели, или се населувале во незаземена земја, или работеле во градовите.

Во 1930-тите, со подемот на нацизмот, ционизмот стана попривлечен за многу Евреи. На крајот на Втората светска војна, Евреите беа околу една третина од населението на Мандатот на Палестина. Обединетите нации препорачаа поделба на територијата на посебни еврејски и арапски држави. Еврејските лидери го прифатија предлогот, но арапските држави опуштено го одбија и ја нападнаа новопрогласената држава Израел. Но, на изненадување на сите, Евреите победија во војната што следеше и добија контрола на нешто поголема област отколку што беше предвидено од Обединетите нации. Околу 700.000 Арапи избегаа од Израел во арапските земји, а исто толку Евреи од арапските земји во Израел. Разликата беше во тоа што еврејските бегалци беа добредојдени во Израел и набрзо целосно се интегрираа во општеството, додека арапските бегалци од Палестина не беа прифатени во арапските земји и наместо тоа, главно беа чувани во специјални кампови. Јордан го окупираше Западниот брег на Јордан, а Египет го окупираше појасот Газа, и двата населен претежно со Арапи. Во Шестдневната војна од 1967 година, предизвикана од затворањето на Египет на Тиранскиот теснец, пристапната точка на Израел до Црвеното Море, Израел извојува победа и ги окупира Западниот Брег и Појасот Газа. Како резултат на Договорот од Осло од 1993 година, Израел им додели самоуправа на жителите на овие две окупирани територии. Злоупотреба на јазикот е да се нарече оваа комплицирана историја израелски колонијализам.

Хамас, а не Израел, се залага за геноцид

На второ место, размислете за „геноцид“. Oxford Reference го дефинира како „намерно убиство на голема група луѓе, особено оние од одредена раса или нација“. Терминот беше измислен во 1940-тите за она што беше јасно геноцид, систематско истребување на Евреите од страна на нацистите, понекогаш во логори на смртта како Аушвиц, понекогаш на полињата на европските „Крвави земји“ како што соодветно ги нарече американскиот историчар Тимоти Снајдер. Се проценува дека во холокаустот биле убиени шест милиони Евреи. Историчарите дебатираат дали некои други современи трагедии треба да се сметаат за геноциди, на пример украинскиот глад од 1932-1933 година, Холодомор , каде што бројот на загинати беше 3,9 милиони или масовното убиство на околу еден милион Ерменци во Отоманската империја во 1915 година. Понови примери се од Руанда во 1994 година и Камбоџа во 1975-1979 година. Една од тешкотиите во користењето на терминот е да се утврди дали станува збор за намерни убиства или ненамерни последици од владините политики. Пример може да биде кинескиот глад од 1959-1961 година, веројатно најсмртоносниот во историјата, одземајќи 44 милиони животи. Веројатно тоа не било намерно, колку и да биле злобни Мао и неговите дворјани. Освен тоа, жртвите не биле од одредена раса или нација. Но, во случајот со Хамас нема сомнеж. Ова е движење кое повикува на геноцид. Таа отворено наведува во својот манифест дека сака да ги „победи напаѓачите“ и „да го уништи“ Израел.

Хамас ги поткрепува своите зборови со своите дела, со своите злодела. Во декларацијата потпишана од 346-те луѓе од Универзитетот на Исланд, нема ниту збор за тоа што го предизвика сегашниот конфликт во Газа. Тоа беше варварскиот напад на 7 октомври 2023 година од страна на терористите на Хамас против Израел во кој беа убиени 1.200 Евреи, а 253 беа земени како заложници. Ова беше најголемиот број на убиени Евреи во еден ден од Холокаустот. Но, додека нацистите внимателно се обидуваа да ги сокријат сите докази за нивните логори на смртта, терористите на Хамас уживаа во снимањето на нивните злосторства. Суровоста беше неискажлива. Сепак, нападот беше прославен на улиците на Газа со кои Хамас владееше по повлекувањето на израелските сили во 2005 година. Анкетите покажуваат дека повеќето Арапи на Западниот Брег и во Газа поддржуваат терористички акти против Израел. Тие, исто така, покажуваат дека ги отфрлаат западните вредности, како што се еднаквите права за жените и толеранцијата на малцинските групи. Истражувањето на Pew открива дека 87 отсто од палестинските Арапи веруваат дека жената секогаш треба да го слуша својот сопруг, а само 33 отсто веруваат дека жената треба да може да се разведе од нејзиниот сопруг. Навистина е неверојатно што ултра-феминистка како Хелга Крес од Универзитетот во Исланд треба да ја поддржи каузата на овие луѓе. Се чини дека овде феминистката му подлегна на антисемитот. Истражувањето „Пју“, исто така, открива дека само 4 отсто од Палестинците мислат дека хомосексуалноста треба да се прифати. Навистина, на Западниот Брег се казнува до 10 години затвор, а во Газа со смрт .

Можеби треба да додадам и дека обвинението за геноцид во Газа е чудно кога всушност населението во Газа се зголеми од околу 80.000 во 1948 година на 2,1 милиони во 2023 година. Некој геноцид!

Израел не е држава на апартхејдот

Трето, размислете за „апартхејдот“. Повторно, дефиницијата на речникот е „институционализиран дискриминаторски систем на ограничен контакт меѓу расите, како што се случи во Јужноафриканската Република кога населението беше одвоено и дефинирано со закон на „бели“, „црни“, „обоени“ и „мешани“. расна““. Ова секако не важи за Израел. Од 9,8 милиони граѓани на Израел, околу два милиони се Арапи, потомци на Арапите кои останаа во Израел кога другите избегаа во 1984 година. Повеќето од нив се муслимани, додека некои се христијани или друзи. Тие ги уживаат истите политички и законски права во Израел како Евреите и ги исполнуваат условите за, но не сите што се обврзани да служат воена служба. Ова е доволно за да се покаже дека Арапите во Израел не се жртви на дискриминација само поради тоа што се Арапи. Така, Израел очигледно не е држава на апартхејдот. Сепак, точно е дека потомците на оние Арапи кои избегаа од Израел во 1948 година и сега живеат на Западниот Брег или во Газа или во бегалски кампови во арапските земји не ги уживаат истите права во Израел како редовните граѓани (многу од нив работел, или порано работел, во Израел). Повеќето од овие луѓе се длабоко непријателски настроени кон Евреите и кон државата Израел. Затоа не може да се очекува од Израелците да ги прифатат како граѓани со целосни права. Но, она што е важно овде е дека ова е дискриминација врз основа на она што го правите, или најверојатно ќе го правите, а не врз основа на тоа кој сте.

Погрешно е и тоа што во Газа се врши „систематско етничко чистење“ од страна на израелските одбранбени сили. Хамас очигледно им поставуваше стапица на Израелците кога го нападнаа Израел на 7 октомври 2023 година. Терористите многу добро знаеја дека Израелците ќе дојдат по нив. Затоа тие се погрижија да земат заложници (прекршувајќи го меѓународното право) и да ги користат жителите на Газа како жив штит (исто така со кршење на меѓународното право). Тие се кријат зад и под болниците и седиштето на хуманитарните агенции и се обидуваат да се вклопат во мноштвото на улиците. Во таква ситуација сигурно ќе има некои цивилни жртви дури и ако ИД се обиде сама да го таргетира Хамас и затоа се движи прилично бавно. Но, оние западни набљудувачи кои ги прават тие жални жртви главното прашање, ја играат играта на начин на Хамас. Тие го обвинуваат Израел за она што го донесе Хамас, и само Хамас. Застрашувачки е што во декларацијата потпишана од 346-те луѓе од Универзитетот на Исланд, не само што не се споменува бруталниот напад на Хамас врз Израел на 7 октомври, туку ниту барање Хамас да ги ослободи еврејските заложници или да престане. да ги користат жителите на Газа како жив штит. Ниту еден збор. Наместо тоа, тишина која зборува погласно од зборовите.

Непотребно е да се каже дека 346-те потписници ги игнорираат маките на Рохинџите во Мјанмар, Ујгурите во Ксинџијанг во Кина, христијаните во многу муслимански земји и Ерменците кои во моментов се протерани од Нагорно-Карабак од страна на воените сили на Азербејџан. Ниту еден збор. Можеби ова подобро од било што друго покажува дека антисемитизмот ги мотивира потписниците, а не хуманитарноста.