fbpx

Биткоините имаат влијание врз животната средина слично на она на нафтата

Енергија - октомври 18, 2022

Штета на животната средина за 12 милијарди долари за 5 години

И покрај чисто виртуелната природа на криптовалутите, од анализата спроведена од некои истражувачи од Ново Мексико, САД, објавена во Scientific Reports, се проценува дека производството на BitCoin бара толку голема количина на енергија што генерира загадување на животната средина споредливо со што е предизвикано од екстракција на нафта.

Производството на таканаречените „електронски пари“ бара електронски калкулатори во континуиран процес кои вршат едноставни, но екстремно долги пресметки кои, сепак, стануваат сè покомплексни со порастот на количината на биткоини во оптек. Во 2020 година, потребната електрична енергија за пресметките во врска со циркулацијата на виртуелните пари беше проценета на 75,4 теравати на час (TWh) што одговара на приближно четвртина од вкупната потрошувачка на енергија на нација како Италија во една година.

Електричната енергија потребна за работа со компјутерски машини кои го регулираат производството на криптовалутата предизвикала штета на животната средина, според американската студија, за над 12 милијарди долари помеѓу 2016 и 2021 година, загадувајќи повеќе од злогласните сточарски фарми, кои се сметаат до денес, меѓу главните причини на човечка штета на животната средина. Истражувачите процениле дека генерирањето на еден BitCoin произведува енергија еднаква на половина од нејзината моментална пазарна вредност што претставува, генерално, 35% од вредноста на произведената криптовалута.

Од декември 2021 година, пазарната капитализација на BitCoin изнесуваше 960 милијарди долари со пазарен удел од 41% кај сите криптовалути, а влијанието врз животната средина од таквата огромна обработка на податоци никогаш не е оценето. Сега е извесно дека станува збор за високо енергетски интензивна активност. Електричната енергија што им е потребна на компјутерите BitCoin се произведува главно од фосилни горива како јаглен или од употреба на природен гас, бидејќи сè уште има малку компании кои се посветени на радикално поодржлив енергетски развој.

Во овој момент, потребни се непобитни податоци за реалната потрошувачка на енергија во производството на виртуелни валути, за да се поттикнат политиките на нациите да создадат механизми за управување за нова и децентрализирана индустрија за да го регулира и производството на криптовалути.

Неколку компании за криптовалути ѝ пристапуваат на темата со усвојување на екстремно одржливи системи за производство на енергија, фокусирајќи се на фотоволтаици или ветерни електрани кои, сепак, сè уште не успеваат ефикасно да одговорат на побарувачката за енергија и во секој случај се интегрирани со класични и сè уште премногу загадувачки системи. .

BitCoin се фокусира многу, на пример, на сончевата енергија за управување со своите компјутери додека Ethereum, директен конкурент, се фокусира на важно ажурирање на софтверот на компанијата наречена The Merge што ја означува транзицијата на производната мрежа од доказ за – работа. (PoW) на консензусниот механизам за доказ за удел (PoS). Системот PoW се заснова на математичка формула наречена „криптографска“ неопходна за валидација на трансакциите со виртуелна валута и бара значителна компјутерска моќ од компјутерските системи во услови на прилично мал број обработени трансакции. Системот PoS, од друга страна, како постапка заснована на дефинитивно поедноставен и исто така дефиниран како „подемократски“ алгоритам, користи многу помалку енергија и, од неговото основање во 2012 година, се смета за најсоодветен метод за одржување на ефикасноста поради помала потрошувачка на енергија.

По промената на курсот на Ethereum, има многу здруженија посветени на заштита на животната средина, кои бараат од BitCoin да го усвои истиот систем за да ја намали потрошувачката на енергија. Како одговор на оваа покана, Анџело Кондилас, од Lumos Digital Mining, изјави дека новиот „рударски“ центар на BitCoin во Австралија, управуван од компанијата што ја претставува, има потенцијал за генерирање на криптовалута еднаква на 100 единици за една година. користејќи ја само енергијата што ја создаваат фотоволтаичните панели.

 

Алесандро Фиорентино

The text was translated by an automatic system