fbpx

Европски пакт за азил и имиграција: недоволно и разочарувачко подобрување

Правни - април 20, 2024
Inmigrantes ilegales llegando a Canarias

Овој април 2024 година ќе влезе во кратката историја на Европската унија. Конечно, Европскиот парламент, по договорот со Советот на Унијата, го достави таканаречениот Пакт за азил и имиграција на дебата и гласање на пленарна седница. Тоа е пакет од најмногу девет законодавни реформи кои се движат од реформи и ажурирање на базите на податоци за отпечатоци од прсти за баратели на азил и илегални имигранти (ЕУРОДАК) до директива со која се регулираат условите за прием на барателите за меѓународна заштита. . .

До последен момент, бриселскиот печат, под притисок на невладините организации, здруженија и организации поврзани со имиграцијата, ја промовираше гласината дека Европскиот парламент нема да го одобри Пактот, веќе одобрен од Советот. Тоа беше несомнено прашање на неделата, месецот и годината; и заедно со катастрофалниот Зелен пакт, кој го опустоши земјоделскиот и сточарскиот сектор во многу земји, прашањето на законодавниот дом.

Радикалната левица, како и обично, не знаеше како да се справи со новиот пакт и направи сцена на бриселскиот пленум, токму кога европратениците штотуку гласаа за првиот од текстовите. Во тој момент на сите им беше јасно дека ќе поминат текстовите ставени на гласање. По неколку минути викање и смешен спектакл, гласањето продолжи.

Регулативите и директивите ќе бидат одобрени во сите; со поголема или помала разлика во гласовите; но немаше посебни знаци на радост бидејќи Пактот во целина ги остава сите незадоволни. Најрадикалната европска левица – дел од социјалистичката група, Левица, Зелени – се изјасни против реформата на регулативата Евродак и против правилата за новата процедура за гранична контрола и проверка на идентитетот на мигрантите и барателите на азил. Тие беа убедени дека можат да ја блокираат ситуацијата или, како што може да биде случај, да ја консолидираат Големата коалиција против средните и народни класи што ги изградија со либералите и со значителен дел од Европската народна партија во текот на овој законодавен дом. Тие беа убедени дека нивната теза за отворени врати, документи за сите и дека проблемот со илегалната имиграција е граничната полиција ќе триумфира. Нивните лица на заблуда и гнев беа очигледни. Но, немаше радост ниту од десната страна на Домот, бидејќи наметнувањето на задолжителна солидарност со преместувањата на мигрантите што јасно задира во националниот суверенитет е црвена – или црна – линија за многу национални делегации.

Но, вистината е дека улицата повторно победи. Близината на европските избори – и притисокот од конзервативните, патриотските, идентитарните и суверенитетистичките партии кои ја направија контролата на границите и борбата против илегалната имиграција свој главен знаменце -; растечката несигурност во европските градови; и фактот дека имиграциското прашање ја крши шемата „десно-лева“, бидејќи исто така е под влијание на тоа дали една земја е погранична земја или не, односно земја чии граници се надворешната граница на Европа. Така, од Шпанија до Финска, преку Италија, Грција, Унгарија, Романија, Полска, Франција, има безброј земји-членки каде што процесите на присилна имиграција се доживуваат со посебен интензитет бидејќи тие претставуваат повеќе или помалку постојани рути на масовен и неконтролиран влез на илегални имигранти. и барателите на азил.

Зошто недоволно и разочарувачки? Главно затоа што најважната и одлучувачка реформа за да се обезбеди ефикасна контрола на имиграцијата, реформата на Директивата за враќање, беше извадена од „пакетот за азил“ од самиот почеток, бидејќи преговорите се во мирување и Комисијата не беше во можност да понуди адекватен предлог.

Во секој случај, мерките со капацитет да промовираат враќање – наместо внатрешни процедури – се договори со трети земји, и тие или не се реализираат, или поради неспособноста на Комисијата или поради недостатокот на политичка волја на националните влади вклучени, како во случајот со Мароко и Шпанија; за разлика од, на пример, Италија со Мелони, која промовира договори со Тунис, Египет или Албанија за да го олесни враќањето, за контрола на имиграцијата или дури и да бара повеќе или помалку остварливо решение за масовниот и неуреден имиграциски сообраќаен метеж.

Ако сакате, бидејќи ова е несомнено клучното прашање оваа година, ќе продолжам накратко да ви кажувам од што се состои овој Пакт за азил и имиграција; кои мерки се чини дека априори се добри; а кои не. Се разбира, имајќи го предвид мнозинското мислење на Европејците, кои бараат ефективни мерки од политичарите за воведување ред во деценискиот хаос и недостаток на контрола.