fbpx

ЕЦР партија во Ирска ќе зборува за иднината на европските фармери

Култура - ноември 3, 2023

Викендот за култура на партијата ECR оди во Ирска, од 3 до 5 ноември, на Конференција за иднината на европските фармери.

Темата на викендот ќе биде „Традиции и иновации: Конзервативна иднина за европските фармери“ , каде што ќе зборуваме за одржливи политики за просперитет на европските предели, со неопходни чекори за грижа за сточарството, земјоделството и неизбежно зелената економија.

Предизвиците и можностите што ги нуди овој деликатен сектор ќе бидат поттик за дебата што може да ја запали искрата кон закрепнувањето на ирскиот конзервативен свет, со учество на врвни политичари и интелектуалци од цела Европа, како и бизнис лидери и индустрија експерти.

Програмата вклучува сцена во Даблин за посета на ирскиот парламент , програмата на конференцијата, обиколка на прекрасниот град Килкени и гала вечерата истата вечер.

Ќе има 4 панели кои ќе ги допираат најважните теми на настанот. На првиот состанок ќе се зборува за Зелена економија , барајќи стратегии кои можат да бидат од корист за производителите и потрошувачите: говорите ќе бидат на парламентарци Мајкл Колинс (Ирска, независна) и Мауро Ротели (Италија, FdI – ECR), од директорот на Конзервативниот институт и веќе бугарски министер за вода и животна средина Нено Димов (ВМРО – ЕЦР), професор по финансии на Тринити колеџот Даблин Кормак Луси и претседателот на Алтернатива Дреапта Адела Мирза (АД – ECR).

Потоа ќе зборуваме за одржливи земјоделски практики, усвојувајќи прагматичен пристап: говорниците ќе бидат почесните Лука Де Карло (Италија, FdI – ECR), Керол Нолан (Ирска, независна) и Гидриус ​​Сурплис (Литванија, LVŽS – Verdi/ALE) кој веќе ја извршуваше улогата на министер за земјоделство во неговата земја; гледна точка на Лариса Нолан (ирски новинар за The Mirror) и Валтерс Зелкс (Латвија, советник за надворешна политика Парламентот на фармерите) нема да изостане.

Потоа ќе зборуваме за тоа како да се реформираат европските земјоделски политики, со јасно упатување на ЗЗП и многуте критични прашања покренати за неа. Говорници ќе ги вклучат парламентарците Иленија Лукасели (Италија, FdI – ECR) и Мети Мекграт (Ирска, независна), претседателот на Фарм Европа Ив Мадре (Франција), претседателот на ICMSA – Асоцијација на ирски добавувачи на кремено млеко Пат Мекормак и новинарот на списанието Ирец Фармерски весник Пат О’Тул .

Последниот панел што ќе го затвори циклусот на конференции ќе се фокусира на оцртување на конзервативна алтернатива за иднината на европските фарми и земјоделство: италијанскиот министер за односи со парламентот Ќе говорат Лука Цириани (FdI – ECR), европратеникот Карло Фиданца (Италија, FdI – ECR), ирскиот сенатор Шерон Кеоган (независен) и парламентарците Војтех Мунзар (Чешка, ODS – ECR) и Марко Оснато (Италија, FdI). – ECR).

Врв на настанот, сепак, ќе биде интервјуто што го направи генералниот секретар на ЕЦР, М.П Антонио Џордано (Италија, FdI – ECR), со две водечки институции во областа на европското земјоделство: Европскиот комесар за земјоделство Јануш Војчеховски (Полска, PiS – ECR) и италијанскиот министер за земјоделство (FdI – ECR). Двајцата, преку видео врска, ќе разговараат за клучните прашања, објаснувајќи што е веќе направено и што треба да се направи за да се даде иднина на голем производствен синџир како што е европскиот земјоделско-прехранбен сектор.

Локацијата на настанот ќе биде хотелот Lyrath Estate, прекрасна локација, која се состои од куќа од 17 век надвор од која се протега 170 хектари природен ирски пејзаж, со живописни езера, историски градини и шуми од илјада нијанси на зелено. Извонредно место од каде може да се започне конзервативниот предизвик за земјоделството заснован на традиција, одржливост и просперитет.