fbpx

Заканата од „црната точка“ ги загрижува земјоделците ширум Европа

Животна средина - октомври 6, 2023

Европската унија презема мерки за поправка за да го заштити пазарот со цитрусно овошје на Стариот континент со особено внимание на италијанските цитрусни овошја, кои се продаваат низ целиот свет

Италијанската индустрија за цитрус отсекогаш била симбол на извонредност, со производство на висококвалитетни портокали и други цитрусни овошја кои претставуваат основна компонента на културата и економијата на земјата. Сепак, овој скапоцен ресурс е ставен на тест со ширењето, особено во последните месеци, на болеста позната како Phyllosticta Citricarpa, или попозната како „црна дамка од цитрус“. Како одговор на оваа закана, Европската унија усвои низа мерки за ограничување на ширењето на болеста и заштита на италијанскиот и европскиот пазар на цитрус.

Phyllosticta citricarpa е патогена габа одговорна за „црната дамка“ која ги зафаќа портокалите и другите агруми, а се манифестира преку појавата на некротични лезии на плодовите, лисјата, па дури и на гранките на дрвјата што ги произведуваат. Неговото ширење се случува преку спорите на габата, кои се распрснуваат со ветер, дожд и инсекти. Болеста не само што го загрозува квалитетот и квантитетот на културите, туку може да го наруши и угледот на италијанската индустрија за цитрус на глобалниот пазар, како и на која било друга земја вклучена во производството и маркетингот.

Одгледувањето цитрус игра клучна улога во италијанската економија, особено во регионите на Сицилија, Калабрија и Пуља, но ширењето на Phyllosticta citricarpa веќе предизвика значителен пад во производството и губење на приходот за одгледувачите и сите поврзани индустрии. Намалувањето на квалитетот на овошјето влијае на конкурентноста на италијанската индустрија за цитрус, загрозувајќи го вработувањето и егзистенцијата на илјадници семејства кои се занимаваат со одгледување и преработка на агруми.

Европската унија ја препозна итноста за справување со заканата од Phyllosticta citricarpa и презеде неколку активности за зачувување на италијанскиот и европскиот пазар на цитрус преку воспоставување, на пример, строги фитопатолошки стандарди кои го регулираат движењето на цитрусни растенија помеѓу земјите-членки и до и од трети земји. Овие мерки се преземени за да се спречи воведување и ширење на болеста во нови области. Европската унија промовираше програми за надзор и мониторинг за навремено идентификување на епидемии на Phyllosticta citricarpa, со што се овозможува брзо и ефективно активирање на мерките за контрола и ограничување на ширењето на болеста.

ЕУ го охрабри усвојувањето на интегрирани контролни практики, кои вклучуваат употреба на биолошки, хемиски и културни методи за управување со болеста. Овој пристап има за цел да ја намали употребата на пестициди и да ја зачува еколошката рамнотежа на земјоделскиот екосистем. Европската унија, исто така, инвестираше во програми за истражување и развој за интегрирање на нови сорти на цитрус кои можат да се спротивстават на Phyllosticta citricarpa, во традиционалното производство и за подобрување на техниките на одгледување и контрола на болести. Европската комисија, исто така, во последниве месеци промовираше едукација и обука на фармерите за идентификување на симптомите на болеста, како и за земјоделските практики неопходни за нејзино спречување и управување.

Заканата што ја претставува Phyllosticta citricarpa не може и не смее да се потцени, бидејќи ја става на ризик италијанската индустрија за цитрус и целата национална и континентална економија. Европската унија демонстрира конкретна посветеност да се спротивстави на ширењето на болеста преку мерки кои имаат за цел да го заштитат квалитетот на агрумите со особено внимание на оние произведени во Италија и да ја зачуваат нивната конкурентност на глобалниот пазар. Соработката помеѓу институциите, одгледувачите и истражувачите е од суштинско значење за да се соочиме со овој нов и важен предизвик, така што на идните генерации може да им се гарантира можноста долго време да уживаат во задоволствата на сите цитрусни овошја произведени во Европа и Италија.

Алесандро Фиорентино