fbpx

Израел мора и може да го уништи Хамас

Политика - март 1, 2024

Од самиот почеток, стратегијата на терористите на Хамас на 7 октомври 2023 година беше јасна. Со нивниот брутален напад врз Израел, тие би направиле доволно хаос што израелските одбранбени сили би морале да возвратат насилно (иако огромниот и необјаснет разузнавачки неуспех во Израел го направи нападот на Хамас поуспешен и драматичен). Терористите на Хамас ќе земаат заложници и ќе ги користат жителите на Газа како жив штит против израелските сили. Овој пресврт би довел до безброј цивилни жртви кои пропагандната машинерија на Хамас немилосрдно би ги објавила низ светот, со резултат дека јавното мислење би се свртило против Израел кој на крајот би морал да прифати прекин на огнот. Ова ќе биде чиста победа за терористите и покрај огромниот трошок што им беше нанесен во меѓувреме. Тие само ќе ги искористат парите кои потоа ќе се случат како хуманитарна помош за да изградат нови подземни мрежи од кои потоа би можеле да продолжат да пукаат ракети во Израел и да вршат повремени напади како оној на 7 октомври. Најважно, можеби, тие би го запреле процесот на помирување, па дури и соработка меѓу Израел и државите на Арапскиот Полуостров, Авраамскиот договор.

Примирјето е само од корист на Хамас

Веројатно многу од оние кои повикуваат на прекин на огнот во војната во Газа, само му упатуваат на мирот. Никој не сака да се гледа како заговара војна, а не мир. Но, оние кои не го поддржуваат Хамас и сепак искрено повикуваат на прекин на огнот, покажуваат голема, но не толку невообичаена, наивност. Тие ја играат играта според сценариото на Хамас. Прекинот на огнот сега едноставно значи победа за Хамас, негово продолжување и егзистенцијална закана за израелските Евреи. Хамас не само што има во својот манифест да го уништи Израел, туку и неговите терористи постојано ја покажуваат својата подготвеност да се обидат да го спроведат тоа. Нивниот слоган „Од река до море“, кој се однесува на територијата помеѓу реката Јордан и Средоземното Море е барање државата Израел да престане да постои и сите Евреи да бидат протерани.

Израелците победуваат во војната во Газа

Израелците научија од долгата и трагична историја на Евреите да не прифаќаат да бидат само жртви. Тие одбиваат да бидат одведени како овци на колење. Тие имаат јасна цел, да победат во војната во Газа. Изгледа навистина ја постигнуваат оваа цел. Еден критериум е Хамас повеќе да не лансира ракети во Израел. Се чини дека израелските одбранбени сили навлегоа и ги расчистија стотиците километри подземни тунели кои Хамас ги изгради за огромни суми пари што ги добиваше како хуманитарна помош во последните неколку години. Многу од тие тунели имаа ракетни работилници.

Друг критериум е убиството на борците на Хамас. Се известува дека сега, кон крајот на февруари, околу 12.000 од нив се убиени, додека многу други се ранети. Спротивно на тоа, ИД изгуби околу 300 војници. Сепак, ИД сè уште не го фатиле Јахја Синвар, лидерот на Хамас кој го планирал и организирал нападот на 7 октомври. Повеќето од другите лидери на Хамас живеат луксузно во хотели со пет ѕвездички во Доха. Меѓутоа, израелските тимови за надзор го набљудуваа Синвар како бега со своето семејство низ тунел за бегство. Тој најверојатно се крие во Рафа, кој ќе биде последниот фронт во војната во Газа. Напредокот на Израел ќе биде бавен и одмерен бидејќи ИД ја знае тактиката на терористите на Хамас, а тоа е да пукаат во израелски војници додека се кријат зад цивилите. Но, ИД сигурно ќе успее.

Како што истакнува воениот експерт Едвард Лутвак , ИД сега не се толку зависни од американската воена помош како што беа порано. Тие користат многу ефикасно и релативно евтино оружје од израелско производство, како што се роеви минидрони, тешки минофрлачи од 160 мм кои испорачуваат 30 килограми висок експлозив во параболичен оган, тенкови Меркава опремени не само за борба, туку и за пресретнување на дојдовните проектили и ракети и пешадиски носачи „Намер“ без бедем кои не се толку ранливи како обичните носачи на напади од артилерија и снајперисти. Но, ИД беа претпазливи во користењето на голем дел од своето вооружување, на пример тешките минофрлачи, со цел да се намалат цивилните жртви. За разлика од Хамас, тие се обидуваат да играат според правилата на меѓународното право. Од истата причина, ИД направи многу ограничена употреба на нивните супериорни воздушни сили. Но, како што забележува Лутвак, главната сила на ИД е тоа што нивните војници се подложени на интензивна и продолжена индивидуална инструкција. ИД има специјална борбена единица специјализирана за војување во тунели и тие го предводат патот секогаш кога ќе се најде нов тунел. Израелските војници се исто така многу мотивирани, не само поради чистата бруталност на нападот на 7 октомври.

Решението со две држави нереално

Се разбира, не е доволно да се победи војната во Газа и да се уништи Хамас. Што ќе се случи тогаш? Мислам дека решението за две држави е нереално во овој момент, иако звучи добро во говорите и свечените резолуции. Не можете да живеете покрај непријател кој прави се што може за да ве уништи. За мировниците во колективите блиску до границата со Газа беше шок да видат Арапи од Газа за кои мислеа дека се пријатели и соседи кои активно им помагаат на терористите на Хамас. Им ја пренесувате контролата на териториите, а за возврат добивате ракети. На неодреден временски период, Израел мора да ја надгледува безбедноста на двете територии населени главно со палестински Арапи, Западниот Брег и Газа, додека земјите-членки на Арапската лига мора да им дозволат на палестинските Арапи да се населат во нивните земји. Но, она што е навистина важно е да се создадат економски можности и за палестинските Арапи и за целиот арапски свет. Постојат, на пример, огромни можности за слободна трговија меѓу Израел и арапските земји со големите израелски достигнувања во развојот на ефективен софтвер, во претворањето на пустините во зелени полиња и во десалинизацијата, претворање на морската вода во употреблива вода, комбинирајќи за заемна корист со огромната економска ресурсите на арапските земји кои во иднина не смеат да зависат само од приходите од нафта. Ова е процес кој веќе започнува со Авраамскиот договор.