fbpx

Иран се соочува со избори: предизвик за Хамнеи?

Политика - март 1, 2024

Исламската Република кон законодавни избори

Во првата недела од март, Иран оди да гласа и придонесува 2024 година да стане една од годините со најмногу изборни консултации. Иако е секако признаена како земја која не е голема либерална демократија, сепак, таа игра фундаментална улога на геополитичката шаховска табла каде што е во спротивниот табор на Западот.

И Парламентот и Собранието на експерти одат да гласаат; тие се единствените органи кои имаат овластување да гласаат за избор или разрешување на Врховниот водач. Сепак, списокот на избрани членови мора да биде одобрен од Ајатолахот пред да можат да ја остварат својата моќ. Собранието служи 8 години и е фидуцијарно тело кое најверојатно ќе го потврди Али Хамнеи, кој оваа година ќе наполни 85 години.

Сепак, парламентарните избори се особено важни: во 2020 година убедливо победија конзервативците предводени од Голам-Али Хадад-Адел, кој управува со Парламентот, Собранието на експерти и Советот на чувари на Уставот. Во суштина, тие целосно управуваат со земјата, откако во голема мера ги поразија реформистите на Хасан Рохани, кој претседаваше со Републиката од 2013 до 2021 година, наследувајќи го Махмуд Ахмадинеџад. Денес, иако Голам-Али продолжува да ги води конзервативците, претседател е Ебрахим Раиси, кој во 2021 година победи со 62% од гласовите и се смета за главен кандидат за наследник на Хамнеи.

Важно е да се има на ум дека иранските конзервативци се многу ригидни политички сили. Тие се непријателски настроени кон САД и Западот и се исламски фундаменталисти. Тие се исто така потомци на иранската револуција, која го собори шахот на Персија и ја воспостави сегашната теократија. Од друга страна, реформистите отсекогаш биле повеќе наклонети кон дијалог и се стремеле да ги подобрат односите. Затоа, мора да ја погледнеме иранската политика од поинаква перспектива од онаа на која сме навикнати.

Треба да се напомене дека нема достапни анкети за да се предвидат можните резултати од изборите. Сепак, она што е интересно е бројот на кандидати кои се пријавиле да се кандидираат за пратеници. Прозорецот за регистрација беше отворен само 7 дена, но сепак беа примени неверојатни 48.847 номинации, поставувајќи апсолутен рекорд. Од овие номинации, 75% биле на возраст под 50 години, а 1.713 биле жени, што е повеќе од двојно повеќе од бројот на жени кои се кандидирале во 2020 година (819). И покрај големиот број на номинации, само 15.200 апликации беа одобрени поради строгиот процес на филтрирање од страна на Советот на чувари. Се верува дека 20-30% од одобрените апликации припаѓаат на кандидатите на реформистите.

Се очекува дека излезноста на гласачите ќе биде слаба и поради протестите и поради стравот од репресија. Сепак, вреди да се забележи како иранскиот народ зазема силен став кон промена на политичкиот пејзаж на нивната земја преку активизам.

Активизмот секако е под влијание на големиот бран протести по убиството на Махса Амини, протести кои

 

се во тек повеќе од една година, почнувајќи на 16 септември 2022 година и сè уште не завршиле. Имаше над 18.000 апсења и за жал повеќе од 500 луѓе – војска и цивили – загинаа, вклучувајќи 60 деца.

Ваквата народна вклученост очигледно ќе има свои изборни реперкусии и не може апсолутно да се исклучи, напротив, оние од реформистите кои имаат храброст да одат да гласаат да изберат меѓу тие 5.000 кандидати примени на изборите, со што ќе можат да полесно да го канализирате гласот. Во 2013 година, Рохани победи во првиот круг со 52,49%, повторувајќи го својот успех во 2017 година со 58,85%; во 2016 година реформистите имаа релативно мнозинство во Парламентот.

 

Според тоа, победите за реформистите не се невозможни, дури и во сложена ситуација како иранската: многу ќе зависи од можноста електоратот да излезе на гласање и да гласа за своите кандидати, во тој случај јасно е дека дури и сукцесијата на Хамнеи – доколку Раиси се појави ослабен – ќе стане сè посложена и ќе биде прва компликација за неврзаните земји.