fbpx

Истекувањето од гасоводот „Северен тек“ почна да ги има првите загрижувачки ефекти врз животната средина

Животна средина - октомври 18, 2022

Голем облак од метан се појави над небото на Норвешка и
Шведска, а предвидувањата за штети во животната средина ги плашат експертите

По истекувањето на гасот метан во изминатите недели, од дупките на цевководите 2 Северен тек во
Балтичко Море, огромен облак од гас лета над Северна Европа, што го загрижува населението кое се чини дека е
веќе ги доживува првите тешкотии и владите на нациите дотогаш допрени од опасност.
На истекувањата во предметните канали, како што е сега познато, им претходеле многу силни експлозии снимени
од сеизмолозите пред 2 недели и хипотезата за саботажа сега се чини дека е единствената остварлива, исто така
врз основа на меѓународни истраги со поврзана размена на обвинувања меѓу Русија и
Запад.
Гасоводите претрпеа оштетувања на длабочина од 80 метри во морските области кои исклучиво ги користи Шведска
и Данска, со што се испуштаат повеќе од 80.000 тони метан кој по зовривањето на водата нараснал
во атмосферата и, туркани од ветровите, отпатуваа до јужна Европа, вклучително и Италија, без,
сепак, уверуваат експертите, предизвикува загадување или сериозни здравствени проблеми, но секако, голема загриженост.
Истекувањето на метан како резултат на саботажата на Северен тек е најголемото истекување што некогаш го направил човекот
дејствуваат во светот и, гасните облаци што лебдат над Европа, се исто така откриени од сателити во
простор, докажувајќи колку релевантен настанот мора да се смета. Метанот е стакленички гас со ефекти 80
пати посилни од оние предизвикани од јаглерод диоксид и затоа следењето останува константно од
секое специјализирано тело.
Доволно би било да се мисли на посветеноста на секое еколошко здружение во последните години да
подигање на јавната свест за важноста од намалување на емисиите на гасот метан во атмосферата, така што
да се намали глобалното затоплување, да се разбере важноста на она што се случи. Истекување гас како она од
Северен тек веќе испушта доволно гас за да уништи некои од активностите за намалување извршени во
последните месеци од компании чувствителни на еколошки прашања. Квантифицирање на метан што истекува од
истекувањето на гасоводите на Балтичкото Море е многу сложена операција бидејќи, додека гасот што го има сега
пристигна во земјината атмосфера може да се процени со специјализирани сателити, количината на таа присутна
во водата е практично невозможно да се процени поради светлината што се рефлектира на површината. Методот
досега користен, но сè уште не е доволно прецизен, за да се дефинира количеството на гас метан веќе дисперзиран во
средина, се состои во директно гледање на протокот во цевководите со точна контрола на
релативниот притисок и големината на проливот предизвикан од детонациите.
Ендрју Бакстер, директор на Фондот за одбрана на животната средина во Њујорк, процени дека приближно
115.000 тони метан веќе се излеа од Северниот тек, што е еквивалентно на загадувањето
емисии на околу 2,5 милиони автомобили на бензин за 2 години. Сепак, има уште попесимисти
проценките кои зборуваат за штети споредливи со оние предизвикани од 14 милиони тони јаглерод диоксид кој
би претставувале околу 32% од сите годишни емисии на Данска.
Други експерти, од друга страна, истакнуваат колку, реално, оваа загуба, колку и да е значајна и заслужна
од должен интерес, претставува само мал дел од загубите на гас што секојдневно ги предизвикуваат нафтата и гасот

инфраструктури, особено во Русија пошироко отколку во остатокот од Европа во работна недела. Овие гасови
протекувањето, кое алармантно порасна во последниве години низ целиот свет, се предизвикани од дефекти, лоши
одржување на застарени постројки и практика на вентилација, која се состои во контролирана емисија,
за производствени цели, по компании.
Феноменот на истекување гас штетен за животната средина мора да се држи под контрола и во Италија и,
меѓу критичните прашања документирани од Работната група за чист воздух (независна организација на
Бостон) се споменува оној од април 2021 година од терминалот LNG во Панигалија и во подземјето
наоѓалиште на Минербио, кое се смета за најголемо италијанско наоѓалиште за гас. Во овие растенија, „значајно
евидентирани се концентрациите на метан“ генерирани од практиката за вентилација и состојбата
се чини дека веќе е пријавено до надлежните органи за да се спречат ваквите практики од
предизвикувајќи штети кои тешко се задржуваат дури и за заедниците присутни во областа.
На фронтот на истрагата, во заедничко писмо, шведските и данските власти веќе ги обезбедија сите
информациите корисни за Советот за безбедност на ОН да се обиде да ја разбере динамиката на саботажата и
донесе заклучок способен да ја дефинира одговорноста. Според експертите кои работат на индициите
собрани, снимените детонации биле предизвикани од неколку стотици килограми ТНТ експлозив, внимателно
поставени, во особено чувствителни области на гасоводот.
Обвинувањата отскокнуваат од една фракција во друга и, додека руските тајни служби велат дека се
подготвен да обезбеди впечатливи докази за вмешаноста на англосаксонските тајни служби, САД
Државниот секретар Антони Блинкен зборува за „скандалозни дезинформации“ и ја потврдува посветеноста
на силите западњаци во што побрзо решавање на мистеријата. Во меѓувреме, Путин веќе
испрашуван за тоа, го користи секое јавно излегување за да го увери руското јавно мислење во
врска со однесувањето на Кремљ по ова прашање и вели дека е сигурен во вмешаноста на Западот.
Во меѓувреме, 2-те главни истекувања забележани, од гасоводот Северен тек, се чини дека не престануваат и со тоа
спречи унапредување на длабинските истраги на лице место. Шведската крајбрежна стража забележа мало
намалување на протокот од само едно од присутните истекувања додека, другото, продолжува да губи гас метан
без застанување и со постојано висок проток. Кога загубите ќе бидат под контрола, можеби како
уште следната недела, Русија и локалните власти ќе се обидат да ја продлабочат соработката истрага, како
со уверување од двете страни, конечно да се дефинираат сите модалитети и одговорности.
По ембаргото на руските енергетски ресурси кон Европа, нордиските земји станаа главни
добавувачи за целиот стар континент и затоа расте загриженоста за понатамошна саботажа на
нивните линии за снабдување. Сите земји заинтересирани за прием на гас и нафта од териториите на
Северна Европа, рече дека се подготвени да ја заштитат безбедноста на инфраструктурите засегнати од кој било
значи, да се спречи повторување на енергетските „напади“ како оној на Северен тек
Во меѓувреме, Русија, преку шефот на енергетиката Александар Новак, вели дека е подготвена да испорача повеќе гас
Европа преку преостанатата недопрена линија на гасоводот на Балтичкото Море погодена од саботажа. На
соопштението беше објавено во живо на телевизија, на крајот на состанокот на ОПЕК + во Виена и беше
сепак, прецизираше дека снабдувањето со гас за кој станува збор може да се обнови само ако Европа го елиминира
Веќе применети санкции, кои толку многу ја оштетуваат економијата на Русија, но и на европската
енергетски ресурси. Властите на Кремљ долго време ја користат уцената за испорака на гас во Европа
размена за нова политика за ограничувањата кои, сепак, се чини дека ќе станат сè повеќе
тешка.

Кога руските и западните власти еднаш засекогаш ги дефинираа обврските поврзани со
саботажа на гасоводот Северен тек во Балтичкото Море, конечно ќе биде можно да се соочиме со патека на
обновување на снабдувањето со гас метан во Европа што сега се чини дека е клучно за судбината на
тековниот конфликт меѓу Русија и Украина и за благосостојбата на Европејците во текот на претстојниот
зимски период. Истрагите ќе треба да се спроведуваат на транспарентен начин и во
соработка меѓу страните и апсолутно не се зема здраво за готово дека операциите ќе
продолжи непречено, со оглед на општата нестабилност на односите меѓу Москва и Западот.

The text was translated by an automatic system