fbpx

Крајот на ерата на Тимерманс

Политика - септември 4, 2023

Извршниот потпретседател на Европската комисија и шеф на Европскиот зелен договор Франс Тимерманс поднесе оставка за да се кандидира за следните општи избори што ќе се одржат во Холандија следниот ноември.

Затоа, во изминатите неколку дена од август 2023 година, Тимерманс ја информираше претседателката на Комисијата Урсула фон дер Лајен за неговата одлука дека сака да ја напушти функцијата.

Во оваа прилика, претседателката на Комисијата ја изрази сета своја благодарност и благодарност за работата на Тимерманс за време на неговиот долгогодишен мандат како член на Комисијата. Таа изјави како што следува:Му благодарам на Франс Тимерманс за неговата страсна и неуморна работа да го направи европскиот зелен договор реалност. Тој беше клучен член на мојот Колеџ на комесари. Благодарение на неговиот одличен придонес и силен личен ангажман, направивме големи чекори кон исполнување на целите на ЕУ да станеме првиот климатски неутрален континент и кон подигање на нивоата на климатски амбиции на глобално ниво. Придонесот на Франс Тимерманс во работата на Комисијата и во европскиот проект оди подалеку од Европскиот зелен договор. Тој придонесе во обликувањето на многу од иницијативите на Комисијата, во вистински колегијален стил“.

Тимерманс ја напушта функцијата десет месеци пред истекот на мандатот. Поранешниот комесар, исто така, беше прв потпретседател на Европската комисија во 2014-2019 година, одговорен за подобра регулатива, меѓуинституционални односи, владеење на правото и Повелбата за основните права, пред да ја преземе одговорноста за Европскиот зелен договор во сегашниот мандат. на Комисијата на ЕУ. Во оваа улога, тој ја координираше амбициозната законодавна агенда на Европската комисија да ја направи Европа првиот климатски неутрален континент до 2050 година и ја претставуваше ЕУ во меѓународните преговори за климатските промени. Тој, исто така, ја координираше работата на Европската комисија за стратегијата на ЕУ за биолошка разновидност, иднина со нула загадување и циркуларна економија.

Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен му ја додели улогата на извршен потпретседател за Европскиот зелен договор на потпретседателот Марош Шефчовиќ. Таа, исто така, одлучи привремено да му ја додели одговорноста на портфолиото за политиката за акција за климата на потпретседателот Шефчовиќ до назначувањето на нов член на Комисијата од холандска националност. Марош Шефчовиќ е член на партијата Социјалисти и Демократи и има децениско искуство во Комисијата на ЕУ. Тој беше потпретседател за енергетскиот сојуз од 2014 година. Исто така, во периодот од 2010 до 2014 година, тој беше потпретседател на Европската комисија за меѓуинституционални односи и администрација и накратко беше комесар за образование, обука, култура и млади од 2009 година. Шефчович е поранешен словачки дипломат, кој служел во Зимбабве, Канада и како словачки амбасадор во Израел (1999–2002). Тој беше и постојан претставник на Република Словачка во Европската Унија (2004–2009).

Во текот на овие денови, тогаш, Шефчовиќ ја презема оваа многу важна улога во рамките на Европската унија, станувајќи шеф на европската климатска политика во еден од нејзините најсложени историски моменти.

Всушност, токму во овој последен период политиката за заштита на животната средина превзема сè повеќе пука централно место во јавната дебата, создавајќи јаз меѓу климатските екстремисти, кои би сакале итна и ненадејна транзиција, а наместо тоа, крило составено од поддржувачи на повнимателна зелена транзиција, која ги зема предвид сите варијабли на општеството, за да се постигне транзиција која е и еколошки и социјално одржлива.

Франс Тимерманс се смета за татко на Зелениот договор. Во оваа смисла, во текот на неговиот мандат, тој секогаш ја нагласувал речиси опсесивната потреба да се направи еколошка и еколошка транзиција што е можно побрзо. Токму под негово водство Европската комисија сакаше да наметне нереални еколошки цели. Всушност, општата цел на добро познатиот Европски зелен договор е да се постигнат нула нето нови емисии до 2050 година. Ова е амбициозна цел, која доколку се постигне може да ја направи Европа првиот континент со нула емисии во светот.

За да се направи сето ова, беа донесени голем број мерки, некои од нив многу драстични, повторно под силен притисок на Тимерманс.

Еден пример е директивата за оранжерии, со цел да се промовира план за реновирање и изградба на куќи способни да ја намалат потрошувачката на енергија и емисиите. Повторно, таканаречениот индустриски зелен договор, кој се фокусира на индустрискиот сектор и има за цел да ја зајакне конкурентноста на европската индустрија со нето нула и да ја забрза транзицијата кон климатска неутралност преку создавање попогодна средина за зголемување на производниот капацитет на ЕУ за нето-нула технологии и производи.

Конечно, исто така централна е целта, содржана во општиот европски зелен договор, да се постигне најмалку 55 проценти намалување на емисиите на стакленички гасови до 2030 година, или во временска рамка од помалку од десет години.

Ова се само дел од предлозите кои досега беа изнесени од Комисијата и, според тоа, од Тимерманс.

Решенијата, пак, што им создаваат не малку проблеми на граѓаните и бизнисите во Европската унија. Впрочем, при постигнувањето на овие цели наметнати од врвот на европските институции, тежината на последиците што овие промени би ги предизвикале врз целото европско граѓанство воопшто не е адресирана, со оглед на тоа дека овие резултати сакаат да се постигнат насилно во многу краток временски период. Наметнувањето директива за куќите значи принудување на граѓаните да се соочат со огромни трошоци за реновирање или реновирање на нивните домови, исто како што може разумно да се очекува принудувањето на индустриите драстично да ги намалат емисиите со избирање други начини на работа да предизвика затворање бизниси и, следствено, губење на работни места за милиони луѓе. луѓе кои работат во индустрискиот сектор. Сите овие драматични последици воопшто не се оценети, сакајќи да наметнат климатски приоритет на политички и социјален приоритет.

Меѓутоа, денес во Европа е доста распространета поддршката за побавен и постепен пат за да се дојде до еколошки екосистем кој е одржлив во сите погледи. Ова е токму ставот на европските десничарски партии, кои се надеваме, особено со претстојните избори, ќе ги направат политиките на ЕУ поодговорни и поздрав разум.

Затоа, со право би можеле да кажеме дека оставката на Тимерманс во никој случај не е пораз или загуба за постигнување зелена Европа, туку, напротив, може да биде прв чекор во промената на мерките што треба да се преземат за еколошките прашања.

И така, излегувањето од сцената на таканаречениот татко на Европскиот зелен договор може да направи вистинска промена во европската еколошка агенда во блиска иднина. Агенда која повеќе не треба да се прави во изнудени фази, гласноговорници на екстремистичкиот и ирационален екологизам.

Клучниот збор ќе мора да биде прагматизам. Оттука, сето ова значи движење да кон создавање на Европа со нула влијание, но преку постепен процес кој не ја уништува спокојството и економската стабилност на милиони граѓани и бизниси. Повторно, ништо добро не може да излезе од нешто направено одеднаш. И ова е уште повеќе точно кога станува збор за прашања кои вклучуваат повеќе страни и повеќе интереси. Животната средина и нејзината заштита и одбрана остануваат приоритет на европската политичка агенда. Но, за да се дојде до навистина зелена и одржлива Европа, од суштинско значење е да размислуваме и за сите оние кои се дел од неа.

Претстојните избори за Европскиот парламент во 2024 година ќе покажат дали ветрот може да се промени, притискајќи надесно како што веќе се случи во многу земји-членки на ЕУ, и конечно ќе има шанса да се постигнат одлични климатски резултати, постепено и без никакви маки за граѓаните и за европската конкурентност.