fbpx

Наследство од кризи: Што можеше да направи премиерот Џорџија Мелони

Политика - октомври 28, 2022

Во петокот на 21 октомври , претседателот на ECR и лидер на Fratelli d’Italia Џорџија Мелони беше назначен за премиер на Италија од страна на претседателот Матарела, а веќе следното утро таа и нејзиниот кабинет положија заклетва. Извонредната брзина со која новоименуваниот премиер се движи напред е одраз на тековните предизвици со кои се соочува земјата, покрај тоа што е дополнителен показател за необичната решителност што ја покажа Џорџија Мелони, која претседаваше со европските конзервативци и реформисти. од 2020 година.

Навистина, Италија се соочува со единствена тристрана криза која беше поттикната во последната деценија од слабите политики на членовите на Кабинетот на функција во тој не толку краток период. Според тоа, економската криза оди многу подалеку од пандемијата или влијанието на цените на енергијата врз економијата. Просечниот приход по глава на жител во Италија во 2021 година беше нешто помал од 2011 година по постојани цени. Она што е уште позабележително е дека во 2011 година таа вредност беше повисока од просекот на ЕУ, додека во 2021 година падна под таа на ЕУ. Како резултат на тоа, јазот со Европа се зголеми, што е потврдено со батеријата на макроекономски, фискални, па дури и социо-економски прокси.

Оваа долгогодишна стагнација е засилена со пандемијата и, неодамна, со енергетската криза. Додека последното ескалира по руската агресија во Украина, енергетската криза само нагласи што може да постигне погрешната енергетска политика. Навистина, економијата на земјата вклучува голем број енергетски интензивни сектори, но сепак енергетските потреби на Италија се задоволени преку увоз од странство, главно гас од Русија. Исто така, забележливо е дека, откако цените на енергијата ескалираа, многу пред 24 -ти февруари, имаше мал напор да се продолжи со поразновидна структурна, а не само географска мешавина на извори на енергија.

Последно, но не и најмалку важно, демографската криза се чувствува незапирливо со текот на времето. Во 2021 година, бројот на новороденчиња постави уште еден негативен рекорд откако земјата се обедини во 1861 година. Ова секако одразува помало внимание за семејните домаќинства и мала поддршка за повеќекратните улоги што жените ги исполнуваат во современото општество.

Крајниот резултат е дека трите кризи комуницираат една со друга, добиваат сила и генерираат пошироко влијание. На новиот кабинет ќе му биде да управува со наследството од оваа тристрана криза. Според мене, премиерот Џорџија Мелони ќе треба да разгледа два принципа како основа за проценка на новите економски политики. Прво, секоја мерка ќе треба да го зајакнува растот: навистина, поттикнувачкиот раст е единственото средство за да се направи јавниот долг одржлив на подолг рок во услови на сили опишани погоре. Тоа воопшто не значи поттикнување на фискалната расипништво. Навистина, од почеток може да се предвидат неколку економски мерки во рамките на периметарот на фискалната одговорност. Второ, Кабинетот не може да се справи со сегашната криза само со итни мерки, и покрај зголемениот притисок да го стори тоа. Премиерот треба да се погрижи секоја мерка да вклучува структурен, а не само итен одговор на тековните предизвици.

Тоа ќе биде најефективниот начин да се остави големо наследство на Италија и Европа.

The text was translated by an automatic system