fbpx

НЕ ПРОПУШТАЈТЕ, EUROPA VIVA, најголемата конвенција на европските конзервативци во Шпанија

Поддржувачите на конзервативните идеи од цела Европа и светот ќе се сретнат во Мадрид на EUROPA VIVA, најголемата шпанска конвенција на европските конзервативци. Настанот, дел од проектот на Европскиот викенд на културата на Партијата ECR, ќе се одржи во Мадрид од 17-ти до 19-ти мај 2024 година.

За оние кои ја прифатија поканата за учество на партијата ECR, програмата започнува во петок наутро, на 17 мај со турнејата Толедо – градот на трите култури. Добро е познато дека Толедо е место за светско наследство на УНЕСКО, а исто така е дом на катедралата во Толедо, синагогата Ел Транзито и музејот Ел Греко. Во вториот дел од денот во петокот, организаторите на ECR Party ги подготвија Младинскиот форум и Младинскиот бал на ECR Party.

Во првиот дел од денот учесниците ќе имаат автобуска тура за разгледување на Мадрид. Саботата попладне е посветена на Европа Вива од страна на конференцијата на партијата ECR. Организаторите подготвија четири панели на кои ќе се разговара за следните теми:

Панел 1: „Предизвици и можности за одржливост и зелена енергија“.

Веќе не е новост дека предизвиците и можностите за одржливоста и зелената енергија се централни прашања во тековниот контекст на загриженоста за животната средина и климатските промени кои влијаат на нашиот секојдневен живот. Ова се теми од голем јавен, политички и економски интерес во Европската Унија со значајни влијанија врз граѓанското општество и нашата иднина. Прво, предизвиците во транзицијата кон зелена енергија се очигледни и сложени. Една од најитните е нашата сегашна зависност од неодржливи извори на енергија како што се фосилните горива (гас и нафта). Употребата на фосилни горива придонесува за емисиите на стакленички гасови кои неизбежно доведуваат до глобално затоплување. Затоа, можеме да сметаме дека оваа зависност од нафта и гас ги загрозува природните ресурси, биолошката разновидност, а не најмалку здравјето на луѓето. Од друга страна, транзицијата кон зелена енергија бара значителни инвестиции во инфраструктурата и одржливите технологии, што може да биде економски и логистички тешко остварливо. Оваа транзиција кон нови технологии и искористувањето на зелената енергија исто така мора да биде фер. Затоа економските мерки и политичките одлуки мора да обезбедат дека ранливите заедници не се оставаат зад себе и дека има работни места и можности во новите зелени енергетски сектори. Сепак, има и многу можности во оваа област. Зелената енергија нуди можност за намалување на емисиите на јаглерод и заштита на животната средина. Зелената енергија промовира иновации и технолошки развој, создавајќи нови пазари и деловни можности, поради што инвестирањето во зелена енергија може да донесе долгорочни економски придобивки преку намалување на трошоците за енергија и создавање работни места во секторите во развој. Искористувањето на овие можности бара акција и посветеност не само на европско ниво, туку и на глобално ниво. Можеме да кажеме дека треба да има симбиоза каде што владите, бизнисот и граѓанското општество работат заедно за да развијат ефективни политики и стратегии за зелена енергија и одржливост. Забрзувањето на транзицијата кон обновливи извори на енергија, подобрувањето на енергетската ефикасност и промовирањето на културата на одговорност и зачувување на животната средина е апсолутно неопходно. Затоа предизвиците и можностите во одржливоста и зелената енергија се меѓусебно поврзани и суштински за одржлива иднина. Со решителност и иновација на овие прашања, можеме да изградиме побезбедна, почиста и попросперитетна иднина за генерациите што доаѓаат.

Панел 2: „Туризмот гледа во јудео-христијанските знаменитости на Европа“.

Туризмот поврзан со јудео-христијанските знаменитости на Европа е важна компонента на оваа индустрија на стариот континент и нуди можности и предизвици во однос на одржливоста и зелената енергија. Овие знаменитости вклучуваат некои од најсветите места за христијаните и Евреите ширум светот (базиликата Свети Петар во Ватикан, црквата на Светиот гроб во Ерусалим или катедралата Нотр Дам во Париз). Наведените локации привлекуваат милиони аџии и туристи секоја година, што значи значителни приходи за локалните економии. Во исто време, овие туристички области, кои привлекуваат милиони посетители секоја година, се предмет на притисоци врз животната средина и природните ресурси. Затоа, предизвиците поврзани со туризмот на овие знаменитости вклучуваат управување со големиот проток на посетители и нивното влијание врз локалната инфраструктура, квалитетот на воздухот и водните ресурси. Исто така, во контекст на зголемениот број посетители и влијанието на масовниот туризам, постои зголемена загриженост од страна на јавните власти за зачувување и заштита на културното и верското наследство. Погледнете ги најновите мерки преземени во Венеција. Од друга страна, постојат голем број можности за промовирање на одржливост и зелена енергија во туристичката индустрија поврзани со овие знаменитости. Овие можности може да вклучуваат имплементација на практики за управување со отпад и вода, употреба на обновлива енергија за напојување на туристичката инфраструктура и промоција на одржлив транспорт за пристап до овие свети места. Инвестициите во зелена инфраструктура и одржливи технологии, исто така, можат да помогнат во намалувањето на јаглеродниот отпечаток на верскиот туризам и да се зачува животната средина за идните генерации. Кампањите за информирање, едукација и подигање на свеста можат да играат важна улога во промовирањето одговорно туристичко однесување и заштитата на културното и природното наследство поврзано со овие јудео-христијански знаменитости.

Панел 3: „Ви ги трансформира нашите општества, приспособете се и напредувајте или останете зад нас“.

Вештачката интелигенција (ВИ) е нарушувачка сила која го трансформираше општеството во последниве години на невиден и веројатно неповратен начин. Добро е познато дека оваа технологија влијае на сите аспекти од нашите животи (од работното место и економијата до образованието и социјалните односи).

Затоа, општеството мора да се прилагоди и да ги прифати промените за да се справи со оваа трансформација. Ова бара длабоко разбирање на потенцијалот и предизвиците што ги носи вештачката интелигенција и развивање на вештини за ефективно и одговорно користење на оваа технологија. Прилагодувањето на влијанието на вештачката интелигенција може да донесе напредок и во исто време да ја подобри ефикасноста на процесот, да промовира иновации, да генерира нови работни места во области како што се технологијата, медицината и инженерството. Со инвестирање во образование и обука, општеството може да се подготви за идните барања на пазарот на трудот и да ги искористи придобивките од технолошкиот напредок. Сепак, постои и ризик од заостанување пред трансформациите што ги предизвикува вештачката интелигенција, кои можат да создадат економски и социјални разлики, да ги прошират нееднаквостите и да ги стават на ризик работните места што можат да се автоматизираат. Од суштинско значење е владите, компаниите и заедниците да соработуваат за да се осигураат дека придобивките од вештачката интелигенција се распределуваат правично и дека никој не останува зад себе. Вештачката интелигенција ги трансформира нашите општества на длабоки и сложени начини. За да напредуваме во оваа ера на технологија, треба да се прилагодиме на промените, да инвестираме во нови вештини и одговорно да управуваме со влијанието на оваа технолошка трансформација врз нашите животи.

Панел 4: „Ефикасна и хумана, конзервативна алтернатива на илегалната имиграција“.

Во контекст на дебатата ширум ЕУ за илегалната имиграција, конзервативна и хумана алтернатива е да се нагласи ефикасноста на системите за легална имиграција. Овие системи вклучуваат зајакнување на процесите за спроведување на законот и промовирање политики кои ја олеснуваат уредната и легална имиграција. Затоа, подобрувањето на ефективноста на системите за легална имиграција може да ја намали мотивацијата на поединците да прибегнуваат кон илегална имиграција. Затоа, со поедноставување и забрзување на процедурите за добивање визи и дозволи за престој, може да се отстранат бирократските бариери кои можат да ја поттикнат илегалната имиграција. Во исто време, важно е да се промовираат хумани и сочувствителни политики кон оние кои бараат азил или заштита. Ова вклучува создавање ефективни механизми за оценување на барањата за азил и обезбедување дека ранливите луѓе ја добиваат потребната помош и поддршка. Со справување со илегалната имиграција преку комбинација на ефективни и хумани мерки, можеме да ги заштитиме националните интереси и да ги промовираме основните вредности на човековите права и хуманоста. Ваквиот конзервативен пристап може да обезбеди одржливи и правични решенија за предизвиците на илегалната имиграција.

Говорници кои ќе дебатираат на темите во четирите панели се:

НАЈЛ БОЈЛАН (Кандидат за изборите во ЕУ, Независна партија, Ирска), ЛОРД МАРТИН ЏОН КАЛАНАН (Потсекретар за енергетика, ОК), ЏАНЛУКА КАРАМАНА (член на парламентот, Италија), НЕНО ДИМОВ (директор на Конзервативниот институт, поранешен министер за вода и животна средина, Бугарија), КАРЛО ФИДАНЗА (Пратеник на Европскиот парламент, Италија), АНТОНИО ЏОРДАНО (Генерален секретар на партијата ECR, член на парламентот, Италија), ЈУЕРГЕН ЈООСТ (Федерален претседавач, Германија), МАЈКЕЛ КЕЛИ (поранешен уредник на Ирски католик, директор за јавно информирање за помош на црквата во неволја, Ирска), ЕЛИЗАБЕТА МИГЛИОРЕЛИ (новинар и ТВ водител, Италија), МАРКО МИЛАНОВИЌ ЛИТЕР (член на Одборот на партијата ECR, Хрватска), АДЕЛА МИРЗА (претседател на Алтернатива Дреапта Партија, Романија), СИМОНА ПЕТРУЧИ (Пратеник на парламентот, Италија), АЛЕСАНДРА ПРИАНТЕ (претседател на ЕНИТ, Италија), РОБ РОС (пратеник на Парламентот, Холандија) , АНДЖЕЈ САДОШ (Амбасадор поранешен постојан претставник на Полска во ЕУ, Полска) , GIEDRIUS SURPLYS (пратеник, Литванија), БЕАТРИС ТИМГРЕН (пратеник на парламентот, Шведска), ЗВОНИМИР ТРОСКОТ (меѓународен секретар на партијата Мост, пратеник во парламентот, Хрватска), АУРЕЛИЈУС ВЕРЈГА (пратеник на Парламентот, Литванија) , ПАВЕЛЕК пратеник, Чешка).

Манифестот на партијата ЕЦР: Европска и конзервативна иднина за Европа ќе биде објавен на крајот од саботните дебати. Еве ги 10-те точки кои членовите на ECR ги сметаат за исклучително важни за иднината на Европа.

1. Зачувување на националниот идентитет: реформирање на Европската унија и заштита на суверенитетот на земјите-членки

2. Заштита на нашите граѓани: силна одбрана, обединет фронт

3. Обезбедување на нашите граници: сеопфатна стратегија за миграција

4. Берба утре: одржливо земјоделство и риболов за подобра иднина

5. Ревидирање на зелениот договор: балансирање на климатската акција и просперитетот

6. Запалување на економскиот раст: ослободување на потенцијалот на единствениот пазар и малите бизниси во Европа

7. Енергирајте и иновирајте: Осветлување на патот кон еластична иднина!

8. Движење на глобалниот економски раст: смела визија за трговијата

9. Паметно трошење, паметна иднина: револуција во буџетот на ЕУ во 21-от век!

10. Изготвување на курсот на Европа: Зајакнување на глобалната безбедност и размислување за понатамошно проширување во новото геополитичко опкружување

Сабота ќе заврши со Традиционалната шпанска вечера. Ако ова ви го разбудило интересот, не пропуштајте ја можноста да присуствувате на EUROPA VIVA, најголемата шпанска конвенција на европските конзервативци.