fbpx

Пикети, Балзак и капитализмот

трговија и економија - октомври 24, 2021

Додека Пикети учи дека богатството е цврсто врзано за семејствата, и романот на Балзак и денешните економски факти го сугерираат спротивното…

Во неговиот Капитал во дваесет и првиот век , објавен во 2014 година, францускиот економист Томас Пикети тврди дека нееднаквоста на богатството и приходите толку многу се зголемила во современиот капитализам што ја загрозува демократијата. Соодветниот одговор, вели тој, сепак не е пролетерска револуција, како што учеше Маркс, туку конфискативни глобални даноци за богатите, 80 отсто за високите приходи и 5 отсто за богатството. Тие мора да бидат глобални за да не може капиталот да им избега со движење наоколу, од Шведска во Швајцарија или од Франција до Монако. Пикети претставува едноставен економски модел во кој стапката на принос на капиталот, r , го надминува економскиот раст, g , така што богатите стануваат сè побогати, пропорционално. Тој вели дека „наследеното богатство е блиску до тоа да биде одлучувачко на почетокот на дваесет и првиот век како што било во ерата на Пер Горио на Балзак“. Навистина, Пикети верува дека описот на Балзак за француското општество во Пер Горио може да се примени и на современото општество. Францускиот романсиер „ги прикажа ефектите на нееднаквоста со веродостојност и евокативна моќ што ниедна статистичка или теоретска анализа не може да ја совпадне“. Овде, се разбира, Пикети свесно го повторува Фридрих Енгелс кој му аплаудираше на Балзак за давање реална историја на француското општество, „од која, дури и во економските детали (на пример, преуредувањето на недвижен и лична сопственост по Револуцијата) научив повеќе отколку од сите прогласени историчари, економисти и статистичари од тој период заедно“.

Кршливоста на богатството

Оноре де Балзак е голем писател, а Пер Горио е еден од неговите најдобри романи. Но, дали Пикети може да го вклучи во неговата колберска кампања за зголемување на даноците? Се сомневам. Во својата книга, Пикети тврди дека богатството станува цврсто врзано за богатите. Тој е згрозен што „Лилијан Бетанкур, која никогаш не работела ниту еден ден во животот, видела дека нејзиното богатство расте исто толку брзо како и на Бил Гејтс, пионер во високата технологија, чие богатство случајно продолжи да расте исто толку брзо откако престана да работи. ‘. Пикети додава: „Штом ќе се воспостави богатство, капиталот расте според сопствената динамика и може да продолжи да расте со брзо темпо со децении само поради неговата големина“. Барбара Хатон тешко би се согласила. Наследила огромно богатство, но умрела речиси без пари. Повторно, понекогаш милијардерите не ги трошат своите пари на несериозни активности и наместо тоа ги губат на проекти што ги извршуваат опсесивно, како што тоа го правеа Хенри Форд и Даниел Лудвиг во Амазон.

Спротивно на она што го вели Пикети, Пер Горио на Балзак е сведоштво за кревкоста на богатството. Романот се одвива во скромниот пансион во Париз во текот на неколку месеци во 1819-1820 година. Бурбонските кралеви неодамна беа вратени на францускиот трон, по револуцијата од 1789 година и диктатурата на Наполеон. Еден од станарите, Стариот Горио, порано бил богат трговец, а парите ги заработувал продавајќи храна во францускиот главен град за време на револуцијата. Тој страсно ги сака своите две ќерки, а на нив го потрошил речиси целото свое богатство. Едната ќерка, грофицата Анастази де Ресто, има љубовник кој е упорен коцкар. Горио и дава пари на Анастаси за да ги отплати огромните коцкарски долгови на нејзиниот љубовник, но кога тоа не е доволно, Анастаси ги краде семејните накит на нејзиниот сопруг и ги продава. Грофот го открива ова, го купува накитот назад и презема целосна контрола над работите на неговата сопруга. Другата ќерка, бароницата Делфин де Нусинген, е мажена за финансиер од Алзас. Тој го користи нејзиниот голем мираз во финансиски шпекулации кои може или не мора да успеат во иднина. Во меѓувреме, таа нема пристап до нејзините пари. Иако му се неблагодарни на својот татко и обично се однесуваат со презир кон него, и двајцата му се обраќаат во тешкотиите, а тој се уништува себеси финансиски да им помогне.

Брз промет меѓу богатите

Приказната за Гориот и неговите ќерки секако ги покажува случајните околности во кои може да се најдат навидум богатите. Овие протагонисти се управувани од страсти, а не корумпирани од пари. Дури и на двајцата зетови на Гориот им беа потребни миразите што тој ги обезбеди. И другите станари имаат свои финансиски предизвици. Младиот и убав студент по право Ежен де Растињак потекнува од благородно, но без пари семејство во Јужна Франција и нема пари да ја исполни својата амбиција да се пробие во париското високо општество. Викторин Тајлефер е ќерка на богат човек кој практично се одрекол од неа. Нејзиниот татко планира целото свое богатство да му го остави на синот. Друг станар е прилично мистериозен. Тој се нарекува себеси Вотрин и изгледа дека има многу пари, но во текот на романот се открива дека неговото вистинско име е Жак Колин. Тој е избеган осуденик кој води подземна мрежа на поранешни и сегашни затвореници. Вотрин (кој не е од типот на венчавка) му се допадна на Ежен. Тој му сугерира дека треба да се обиде да се сврши со осамената и ранлива Викторина. Потоа Вотрин ќе договори да го убие нејзиниот брат во дуел, а потоа Викторин ќе го наследи целото богатство на нејзиниот татко. Иако Јуџин не е подготвен да оди заедно со оваа шема, Вотрин сепак ја спроведува. Но, тој одеднаш е уапсен од полицијата за неговите минати злосторства. Во меѓувреме, Гориот умира, а ниту една од неговите ќерки не се појавила на неговата смртна постела додека не биде предоцна. Јуџин и неговиот пријател, Бјаншон, студент по медицина, се единствените двајца луѓе кои го организираат и присуствуваат на погребот на Горио. Потоа, Ежен се искачува на највисоката точка на гробиштата, ноќе гледа над Париз и извикува дека ќе го заземе градот.

Во времето на Балзак, богатството било контингентно: луѓето лесно можеле да го изгубат ако биле во лежечка страст како што е невозвратената љубов на Горио кон неговите ќерки или зависност, на пример, коцкање или шпекулации. Животот беше ризичен. Планот на Вотрин Ежен да се омажи за наследничка може да заврши со катастрофа ако се дознае дека братот на Викторин бил намерно убиен. (Ова е секако истата дилема како во Злосторството и казната на Достоевски: Родион Расколников е Растињак од подоцнежните денови.) Ова укажува дека толкувањето на Пикети за Пер Горио е погрешно. Романот го покажува токму спротивното од она што тој мисли дека го прави: непостојаноста на богатството, секогаш присутниот ризик да се изгуби. Ова денес е уште повистинито отколку во времето на Балзак. Размислете за Листата на Форбс на милијардери, објавена од 1987 година и накратко спомната од Пикети, кој истакнува дека во периодот 1987-2010 година нивното комбинирано богатство растело со просечна годишна стапка од 6,8 отсто, додека годишниот просечен раст на светската економија бил три пати помал, само 2,1 проценти. Но, она што Пикети го игнорира е дека тоа беа различни луѓе : поединците на списокот се движеа, нагоре и надолу, некои го одржуваа своето богатство, секогаш со пониска стапка од она што Пикети го замислуваше, други губејќи го најголемиот дел или целото.

Денес, најголем дел од богатството се создава, а не се наследува

Поучно е подетално да се погледне списокот. Во 1987 година, четворицата фаворити беа Јапонци со многу недвижен имот. Нивното богатство повеќе или помалку исчезна. Во 2018 година, од дваесетте најбогати луѓе на земјата, според Форбс , повеќето биле само-направени, како што се Џеф Безос од Амазон, Бил Гејтс, Ворен Бафет и Марк Цукерберг. Некои наследиле богатство, како што е Чарлс Кох, но самите направиле многу повеќе. Форбс објавува и листа на 400 најбогати луѓе во светот. Во 1984 година, помалку од половина од листата биле само-направени. Спротивно на тоа, во 2018 година, две третини од 400-те најбогати луѓе во светот самите го создале своето богатство. Новинарката Луиза Крол коментира: „Во текот на изминатите 30 и повеќе години, драстично се зголеми бројот на членовите на Форбс 400 кои го коваа својот сопствен пат, користејќи го претприемачкиот капитализам како средство за постигнување огромно богатство. Ова ни кажува многу работи, но некој треба да стои повисок од останатите: Американскиот сон, се чини, е жив и здрав.

Сличен резултат доби и Сандеј Тајмс во Лондон кога неговите новинари составија листа на 1.000 најбогати луѓе во Обединетото Кралство во 2018 година. Новинарот Роберт Вотс коментира: „Британија е трансформирана во земја каде што само-направените можат да успеат, со речиси сите 1.000 најбогати луѓе кои сега се претприемачи кои изградија сопствено богатство. Наследеното богатство и старите пари се само исфрлени од 30-тата годишна листа на богати на Sunday Times. Кога Листата на богати за прв пат беше објавена во 1989 година, само 43% од записите сами ги заработија своите пари и најсигурниот начин до богатство беше да се биде земјопоседник – по можност со титула. Денес, 94% од оние на листата на богати се само-направени претприемачи зад некои од британските бизниси кои ја менуваат играта. Најбогатиот човек на листата, Џим Ретклиф, со проценето богатство од 21 милијарда фунти, живеел во општински куќи во близина на Манчестер како дете, бил отпуштен од првата работа по три дена и започнал бизнис дури кога имал речиси четириесет. Сликата на богатите во 2018 година пронајдена во Форбс и Сандеј тајмс е сосема поинаква од онаа што ја претстави Пикети каде богатството е резултат на неограничена акумулација на капитал, при што минатото има тенденција да ја проголта иднината.

И сиромашните станаа побогати

Сигурно е точно дека во последно време богатите станаа побогати, како што нагласува Пикети. Но, сиромашните, исто така, станаа побогати, дури и ако е вистина дека богатите го зголемија своето богатство и приход со побрзо темпо од сиромашните, што во суштина е жалба на Пикети. Поинаку кажано, и подот и таванот на општественото здание се поместени нагоре, но можеби и растојанието меѓу двете е зголемено. За оние кои ја гледаат сиромаштијата како проблем, а не изобилството, ова не е причина за грижа. Тие ги посочуваат извонредните заклучоци од Индексот на економска слобода, кој секоја година го објавува Институтот Фрејзер од Канада. Ако ги поделиме економиите во светот на четири квартили така што најслободните економии се во првиот квартал и најмалку слободните економии во четвртиот квартал, просечниот приход на долните десет проценти во најслободните економии е всушност повисок од просечниот приходот на сите во најмалку слободните економии. Капитализмот работи за сиромашните не помалку отколку за богатите. Од друга страна, Пикети е очигледно повеќе загрижен за туркање на богатите отколку за подигање на сиромашните. Zsa Zsa Gabor еден се потсмеваше дека ниту еден богат човек не е грд, додека на Пикети се чини дека сите богати луѓе се одвратни. Тој ги игнорира традиционалните аргументи за несаканите придобивки на богатите за општеството: дека тие ги сносат трошоците за трансформирање на луксузот во неопходни работи (автомобили, авиони, телефони, компјутери); дека ризичните капиталисти и претприемачи имаат поголема веројатност да најдат начини за стимулирање на економскиот раст отколку бирократите или професионалните политичари; и дека тие дејствуваат, поради нивните големи средства, како ограничувања за можната злоупотреба на моќта.

Многумина имаат тенденција да им завидуваат на богатите. Кога еден мој пријател ќе успее, нешто малку во мене умира, изјави Гор Видал. Не е доволно што јас правам добро, другите мора да прават лошо, уште покисело забележа Вилијам Сомерсет Моам. Додека општите аргументи за ненамерните придобивки на богатите за општеството важат подеднакво за наследниците на богатството како и за креативните капиталисти, постои дополнителен аргумент за наследеното богатство. Тоа е тоа што придонесува за акумулација на културен капитал. Балзак и други честопати забележале дека добриот вкус и префинетите манири веројатно се наоѓаат во поголема мера во старите пари отколку во новите. Значајно е дека францускиот термин „nouveau riche“ најчесто се користи во погрдна смисла, за дрско, вулгарно и наметливо однесување. Има што да се каже за стремежот кон скапи преференции како што се продолжување на животот на семеен имот, одржување во добра состојба, собирање ретки книги, извонредни слики или фини вина, одење во опера и патување со стил. Ваквите преференции и активности додаваат разновидност, боја и длабочина на животот. Во општество каде приватното богатство е експроприрано, „Кој би можел да купи слики? Кој би можел да купи други книги освен пулпа?’ Прашува сонародникот на Пикети, Бертранд де Жувенел, во една убава мала книга, Етиката на прераспределбата . Ако општеството се смета како рамка во која поединците и групите имаат можност да истражуваат животни проекти и да се обидат да ги постигнат своите цели, наследеното богатство секако служи за одредена цел. Граѓаните треба да бидат придонесувачи, добродетели, спонзори, донатори, домаќини, а не само одржувачи или приматели на владини бенефиции. Тие, вели Жувенел, треба да го ценат „топлото гостопримство, лежерниот и далечен разговор, пријателскиот совет, доброволните и ненаградените услуги. Културата и цивилизацијата, навистина самото постоење на општеството, зависат од таквите доброволни, ненаградени активности“. Ако не постоеле богатите, треба да ги измислиме.

The text was translated by an automatic system