fbpx

Планот Матеи не е за разговор, туку за акции

Политика - март 18, 2024

Бесрамност и свесност. Ова се чувствата што ја поттикнуваат Џорџија Мелони, италијанскиот премиер и лидер на европските конзервативци, во однос на сложеното прашање на имиграцијата. Во Палацо Чиги, седиштето на италијанската влада, беше отворена контролната соба за Планот Матеи по важните институционални состаноци одржани минатиот месец со други лидери, премиери и шефови на африкански држави, домаќини во Сенатот.

„Ние ќе бидеме пионери“, ова се јасните зборови на Мелони кои укажуваат на патот за позитивна промена. Целта е да се напише нова страница за односите со Африка. За да го направите ова, императив е да се вклучат Европската унија и земјите од Г7, меѓувладин форум со кој претседава Италија. Мелони заедно со претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен го посети Египет за да воспостави меморандум за разбирање меѓу Египет и ЕУ, многу сличен на веќе потпишаниот со Тунис. Пакетот европска помош, вклучувајќи заеми и грантови, ќе обезбеди 7,4 милијарди евра од оваа година до 2027 година. Присутни беа и премиерите на Грција и Белгија, австрискиот канцелар и претседателот на Република Кипар. „Екипа на Европа“ која е должна да дава резултати.

Оваа иницијатива не само што е корисна за да се спречи сè попритисната имиграција поради тешките хуманитарни кризи на Блискиот Исток, туку е неопходна и за безбедност, стабилност и значителни економски можности. Во меѓувреме, Мелони, покрај меморандумот со Египет, закажа и неколку билатерални средби со фокус на планот Матеи и секако досието за мигрантите. Додека поаѓањата од египетските брегови до денес се речиси нула, Египет се граничи со Појасот Газа дванаесет километри, а ситуацијата на преминот Рафа е покритична од кога било. Египетската социо-економска криза може да доведе до сериозни проблеми и да ја ескалира ситуацијата во еден момент. Затоа е од клучно значење да се вклучиме во дијалог и да разбереме што треба да се направи за да се спречи тоа да се случи.

Нема обична реторика во Африка, туку конкретни акции. Мелони повтори ова и повторно: „Ние работиме со поинаков пристап во односите и соработката што не е патерналистичка, колонијалистичка или добротворна. Африка не е сиромашна; таа држи 60 проценти од обработливото земјиште, 60 проценти од металите, брзо се соочува. раст на населението, а со тоа има огромен потенцијал за човечки капитал“.

Затоа, неопходно е да се вклучиме со континент кој веќе е под силно влијание на други странски сили. За да се направи тоа успешно, несомнено, потребни се пари, но пред сè, насочени инвестиции во тие најпроблематични сектори и да се има еднаков однос. Земјите вклучени во оваа почетна фаза ќе бидат девет: Египет, Тунис, Алжир, Мозамбик, Кенија, Етиопија, Мароко, Брегот на Слоновата Коска и Конго. На терен ќе бидат креирани работни маси за проекти договорени во шест области од интерес: образование и обука, вода и хигиена, здравство, земјоделство, енергетика и инфраструктура. Во последните недели беа спроведени првите оперативни експедиции за ефективно структурирање на мисиите. „Во Брисел за споделување со европските власти, во Абиџан и Адис Абеба“, објаснува Мелони за време на состанокот во контролната соба. Покрај политичките состаноци, се одржаа и економски состаноци за да се разбере опсегот на дејствување со сите големи меѓународни финансиски институции. Потребни се многу ресурси, но и волја за дејствување и реални проекти. Единствениот начин да се изгради нешто добро е да се работи заедно на компактен начин. Следниот состанок на контролната соба ќе биде во април, додека првите резултати треба да почнат да се гледаат до јуни кога италијанскиот премиер ќе поднесе извештај пред Парламентот.

Европа конечно има можност да ја врати големината и да се вклучи под еднакви услови со кој било. Можеби на моменти ќе бидат неопходни првични компромиси, но тогаш европскиот сон конечно повторно почнува да се буди.