fbpx

Поддршка и помош на ЕУ за Украина: сеопфатен преглед

На 17-ти и 18- ти април се одржа Специјален Европски совет. Во текот на дводневниот самит, лидерите на ЕУ усвоија неколку заклучоци на различни теми, а една од нив беше тековната војна во Украина.

Во врска со ова прашање, Европскиот совет донесе неколку заклучоци. Од една страна, Советот ја увери целосната поддршка на Унијата за Украина, нејзиниот народ и нејзината независност, како и суверенитетот и територијалниот интегритет во нејзините меѓународно признати граници. Водачите на ЕУ потврдија дека Русија треба да биде осудена за нејзините тековни воздушни и ракетни напади врз украинските цивили и основната цивилна инфраструктура, особено неодамнешниот зголемен фокус на енергетскиот сектор. На оваа нота, Советот сподели дека Европската унија и нејзините земји-членки планираат да ја зголемат испораката на хуманитарна и помош за цивилна заштита, вклучително и основна опрема, како што се генератори и трансформатори, со цел да му обезбедат на населението електрична енергија и дистрибуција на електрична енергија.

За време на самитот, европските шефови ја истакнаа итната потреба навремено да се снабди Украина со воздушна одбрана и да се забрза испораката на сета основна воена помош, која опфаќа артилериска муниција и проектили. Европскиот совет, исто така, го одобрува напредокот во предлозите за распределба на вонредни приходи од имобилизираните средства на Русија за подобрување на Украина и бара нивно брзо усвојување.

Во врска со оваа последна точка, Советот појасни дека воената поддршка ќе биде обезбедена целосно почитувајќи ја безбедносната и одбранбената политика воспоставена во одредени земји-членки и секогаш имајќи ги предвид безбедносните и одбранбените грижи на секоја земја-членка.

Како резиме, од почетокот на војната, ова е помошта од која Украина има корист од страна на ЕУ и нејзините земји-членки. Пакетот за помош и солидарност на ЕУ со Украина, бројки до 18- ти март, се следните.

Во однос на финансиската и економската поддршка, ЕУ и земјите-членки придонесоа повеќе од 93 милијарди евра за поддршка на економијата на Украина, вонредната состојба и нејзиното рано закрепнување.

За обезбедување храна и ленти за безбедност и солидарност. Во текот на последните години, ЕУ воспостави рути во други за да и помогне на Украина да ги извезува своите земјоделски производи. Тоа се таканаречените безбедносни ленти, кои го олеснија извозот на храна од Украина преку 55% ​​преку копнените патишта и пристаништата на ЕУ. Патеките беа корисни и за неземјоделската стока на Украина и за добивање хуманитарна помош.

Од аспект на хуманитарна помош, Европската унија и нејзините земји-членки имаат наменето три милијарди евра хуманитарна помош и помош. Кога зборуваме за заштитата на цивилите, 796 милиони евра се вредноста на помошта во натура и итни операции преку механизмот за цивилна заштита на ЕУ.

Во однос на безбедносните и одбранбените аспекти на Украина, испратена е сума од 33 милијарди евра, за да се зајакнат капацитетите на украинските вооружени сили.

А што се однесува до последната тема, пречекот на бегалците, преместени се 17 милијарди евра за да се згрижат за сместување на овие бегалци кои доаѓаат од Украина, над 4,2 милиони луѓе кои избегаа од Украина имаат привремена заштита во ЕУ.

Назад на 21 март, меѓу Европскиот совет го изјави следново: „Европскиот совет е уште поцврсто во својата поддршка за независноста, суверенитетот и територијалниот интегритет на Украина во нејзините меѓународно признати граници. Русија не смее да надвладее“, а тоа се докажа во последниот месец, особено за последниот самит на ЕУ на 17 април.ти . Лидерите на ЕУ во повеќе наврати побараа Русија веднаш да ги прекине своите воени дејствија и безрезервно да ги повлече сите сили и воена опрема од Украина и целосно да го почитува територијалниот интегритет, суверенитет и независност на Украина.

Без сомнение, европските лидери ја покажаа својата поддршка на Украина против оваа воена инвазија и планираат да продолжат да доаѓа помошта, со посебен фокус на воената одбрана и заштитата на цивилите.