fbpx

Построги правила од Брисел за компонентите на паметните телефони

Наука и технологија - септември 19, 2022

Tags:

Телефоните и мобилните уреди ќе треба да имаат попрецизни ознаки за ефикасност

Според Фајненшл тајмс, ЕУ иницирала процедури за промени поврзани со барањата за паметни телефони и мобилни уреди воопшто, за да се обезбеди подолг животен циклус на технолошките уреди и да се избегне ризикот од планирано застарување што го предвидуваат повеќето мобилни компании. .

Европскиот комесар за внатрешен пазар, Тиери Бретон, предложената директива ќе ја претстави веќе по летната пауза. Францускиот комесар објасни колку мора да биде неопходно законодавството во овој поглед за да се спротивстави на нездравата навика, наметната од производствените компании во последните години, менување на паметни телефони најмногу на секои 3 години. Ова времетраење на технолошките уреди не е допуштено, ниту за економско прашање, ниту за грижата за животната средина што повеќе не може да се смета за маргинална предвидливост во светот на масовното производство.

Барањето на Европската комисија предвидува дека најмалку 15 компоненти, вклучувајќи батерии и други основни елементи за функционирањето на паметните телефони, можат да останат достапни како резервни делови најмалку 5 години од датумот на пуштање на пазарот на поврзаниот предмет, во Дополнително на траењето на батеријата од најмалку 500 целосно полнење без знаците за влошување кои моментално се очекуваат да ја зголемат продажбата на нови батерии или купувањето на нов паметен телефон од страна на корисникот. Полначите тогаш, според новите директиви, до 2024 година мора да бидат компатибилни со практично сите паметни телефони кои се веќе на пазарот, за да се избегне акумулација на такви додатоци кои тешко се фрлаат.

Секој паметен телефон мора да има ознака за енергетска ефикасност, како оние што веќе се користат за повеќето апарати за домаќинство на пазарот, во која мора да бидат наведени минималното траење на батеријата и отпорот тестиран до паѓање, за да се избегнат непријатни изненадувања за купувачите со технолошки уред кој надминува, како што често се случува, илјадници евра и тоа може да има оперативни проблеми веќе по првите месеци од употребата. Мерките што се проучуваат ќе вклучуваат доверливост, леснотија на расклопување за да се олесни замената на поединечни елементи, стимулации за поправки, пристап до критичните резервни делови и зголемено рециклирање.

Намерата на Брисел ќе биде поврзана и со искоренување на нефер комерцијални практики, проширување на црната листа на практики забранети на пазарот на ЕУ. Според тоа, со новите прописи, производителите на технолошки уреди повеќе нема да можат да го изостават можното присуство на технички карактеристики, како софтвер и внатрешни апликации, дизајнирани да намерно го деградираат уредот за да ја олеснат неговата замена. Еколошките квалитети на производите не можат да бидат понагласени ако не се соодветно тестирани. Тие повеќе нема да можат да прикажуваат трговски марки поврзани со одржливост доколку не се препознаени од Европската заедница и ако не се оправдани со специфични лабораториски тестови и нема да можат да ја испуштат можноста уредот да престане да работи со употреба на не -оригинални резервни делови.

Новите регулативи не само што ќе имаат за цел да се однесуваат на времетраењето на електронските уреди, туку, со зголемување на нивниот животен циклус, тие ќе помогнат да се намалат емисиите на CO2 за околу 10 милиони тони, резултат што е можен само, на пример, со елиминација на 5 милиони автомобили од патиштата.

За да се убеди Европа да ги заостри регулативите поврзани со можноста за регенерирање на паметни телефони, постои и зголемен тренд за купување обновени мобилни телефони или половни уреди кои се враќаат на пазарот откако ќе бидат темелно исчистени и дезинфицирани и откако серија на толку специфични проверки што можат да и дозволат на компанијата, која ги продава, да обезбеди нова гаранција што може дури и да ги надмине типичните 2 години на нов производ. Изборот на обновен мобилен телефон е најдобриот избор за постојано растечки корисник, дури и во Италија, наместо да купи предмет што инаку би чинел до 3 пати повеќе. Распространетоста на веб-страниците кои нудат обновени мобилни телефони по релативно многу поволни цени овозможи да се процени пазарот на половни паметни телефони, од сега до 2024 година, од околу 65 милијарди евра, а до 2027 година би можел да порасне и до 10% повеќе.

Според студијата на веб-страницата Certideal, специјализирана за продажба на обновени технолошки производи, пазарот се шири и во Италија, а регионите како Ломбардија, Лигурија и Лацио имаат најголем број клиенти на возраст меѓу 20 и 70 години, кои избрале реновирани телефони со добар просек на задоволство. Во споредба со 2020 година, всушност, во штотуку споменатите 3 региони, трошоците за реновирани апарати се удвоиле во 2021 година и се во пораст.

Друг релевантен факт е дека брендовите кои претрпуваат најмногу „регенерации“ се најреномираните и затоа што сигурно имаат најголем дел од пазарот и се избрани пред сè за прашање на општествено прифаќање од најмладите, кои со текот на времето научиле да ја прифатат евентуалноста дека нивниот моден технолошки објект е предмет од втора рака, но очигледно сосема нов.

Со битката против планираната застареност направена од ЕУ, производителите на технологија ширум светот ќе мора да се прилагодат на правилата кои конечно ќе можат да гарантираат транспарентност и правичност на просечниот корисник кој, во спротивно, ќе се најде себеси дека треба да управува со неочекувани трошоци за инструмент, како паметниот телефон, кој со право стана суштински во секојдневниот живот. Во моментов во секој европски дом или речиси, фиоките се полни со додатоци, без разлика дали се тоа полначи или слушалки со кабел или самите мобилни телефони, кои повеќе нема да имаат причина да постојат и кои затоа мора да се отстранат на овој или оној начин. а без сигурност дека постапката се спроведува според закон. Примарната цел е способноста да се рециклира секој можен елемент од вашиот мобилен уред за да се спречи да трае помалку од времето потребно за амортизирање на трошоците. Можноста да се побара од производителите да создаваат предмети што можат да се користат со исти додатоци, дури и ако се од различни брендови, сигурно нема да биде прифатена доброволно, но сега е неопходно да се понуди потрошувачка економија која може да се дефинира како навистина еколошка .

Доколку паметните телефони и таблетите, како и паметните часовници и мобилните телефони од постарата генерација, имаа можност да се регенерираат во случај на оштетување или хардверски проблем, со употреба на резервни делови секогаш достапни и што може да се рециклираат, потрошувачката на енергија неопходна за нивно производство и употреба, ќе се намали за една третина. Некои европски земји, како што е Франција, веќе започнаа процедури за прилагодување на најновите еколошки стандарди поврзани со технологијата и притисокот врз најголемите компании е веќе значителен. Во Италија, ова прашање штотуку беше земено предвид, но зголемувањето на пазарот на обновени апарати ветува добро. Италија моментално е на единаесеттото место во светот, меѓу нацијата која најмногу зависи од употребата на паметни телефони и прва во Европа, со пазар на нето раст и покрај падот на глобалниот технолошки пазар поради пандемијата и недостатокот на понуда поради војната во Украина. Овие податоци сугерираат дека Италија би можела да биде првата нација што ќе има корист од ваква важна промена во производството и маркетингот на мобилни уреди и, локалните компании, би можеле да ги искористат предностите на новите меѓународни деловни можности што би можеле да ги воведат новите регулативи.

Технологијата во моментов е еден од главните економски сектори во светот и оптимизацијата на производството треба да биде клучен елемент во дефинирањето на новата ера. Европа промовира промена која би можела да биде епохална за целиот глобален пазар на мобилни уреди.

Автор: Алесандро Фиорентино

The text was translated by an automatic system

Tags: