fbpx

Практични решенија на денешните проблеми

Култура - мај 11, 2024

Европски дневник: Благоевград, април 2024 година

 

Благоевград е мал град во југозападниот агол на Бугарија, сместен во долината на реката Струма кај храната на планините Рила, во близина на границата со Северна Македонија. Американскиот универзитет на Бугарија во Благоевград, во соработка со Австрискиот економски центар во Виена, ме покани да разговарам на 26 април 2024 година за „Практични решенија на денешните проблеми“. Црвената нишка во мојот разговор беше дека владата е почесто проблемот отколку решението. Потребата владата да произведува услуги, а не приватните компании да работат за профит, обично беше многу преувеличена. Честопати, поединците би можеле да постигнат многу повеќе со доброволна соработка и спонтана координација и иновација отколку со послушност на командите одозгора.

Јавни добра: Светилникот и спроведување на законот

Почнав со примерот од учебникот за „јавно добро“. Ова е добро што владата треба да го произведе бидејќи неговата употреба не може да биде ограничена само на оние кои плаќаат за тоа. Примерот што често се повикува е светилникот. Тоа е секако корисно, навистина незаменливо во старите времиња. На бродовите им требаат услуги кога пловат, но како ќе платат за тие услуги? Англискиот економист Роналд Коуз (кој ја доби Нобеловата награда во 1991 година) го проучувал случајот со светилникот и открил дека пазарот всушност нашол начин да го цени производот правилно. Бродовите не пловат само покрај светилник, затоа што вообичаено треба да се закотват и на следното пристаниште. Нивните патишта за едрење беа традиционални и добро познати. Услугата на светилникот беше вклучена во надоместокот што бродот требаше да го плати на пристаништето. Ова беше пример на договор за „врзување“ каде што продавачот на производ инсистира дека со него се купува и друг производ. Навистина, Коуз открил дека историски многу светилници биле приватно управувани. Толку од учебничкиот пример за јавно добро.

Накратко го спомнав она што често сум го посочувал дека дури и органите на прогонот можат да бидат приватно произведени. Се разбира, бравите, безбедносните камери, алармните системи, вратарите и чуварите во современите општества би можеле да се сметаат за приватно произведени органи за спроведување на законот. Но, постои и случај на приватно спроведување на законот во Исландскиот Комонвелт помеѓу 930 и 1262 година, како што истакна Дејвид Д. Фридман. Исланд немал крал освен законот во овој период. Но, слабите кои не можеа сами да ги спроведуваат пресудите донесени на народните собири, можеа да се обратат кај својот поглавар, годи, обично влијателен земјоделец, кој често ги преземаше нивните случаи. Во Исланд имало 39 поглавари, а земјоделците можеле да изберат на кое поглаварство да му припаѓаат. Затоа, всушност, поглаварството било како здружение за заштита. Алтернативно, слабите можеа да ги пренесат своите случаи на други кои беа помоќни: случаите беа преносливи. Семејството, исто така, одигра важна улога во гарантирањето дека сторителите ќе бидат казнети. Исландскиот Комонвелт беше секако несовршено општество, но во тоа време беа и другите европски општества каде кралевите командуваа со големи војски и водеа сангвинарни војни меѓу себе.

Јавни добра: одбрана и образование

Се разбира, причината зошто Исланд можеше без држава и крал повеќе од триста години беше тоа што не ѝ се закануваше војска, како другите европски земји. Оддалечен, ветровит остров во северниот дел на Атлантскиот Океан, таа беше заштитена од морето. Навистина, најјасен пример за јавно добро е одбраната. Згора на тоа, одбраната е јавно добро што треба да се произведува во голем обем за да биде ефективна. Колку е поголем, толку подобро. Или висиме заедно или висиме одделно. Малите земји треба да најдат сојузници ако сакаат да преживеат. Деспотите можат да заземаат една мала земја по друга ако тие земји не се обединат во воен сојуз, како што покажа искуството на Европа меѓу двете светски војни. Организацијата на Северноатлантскиот договор, НАТО, на која и припаѓаат повеќето земји во Европа, затоа беше одлично решение за овој практичен проблем. Сама, секоја земја на НАТО освен Соединетите Држави би била ранлива. Заедно, со поддршка на Соединетите Држави, тие треба да бидат способни да издржат каков било напад од ориенталните деспоти кои сè уште се наоколу и да чешаат за да ја продолжат својата моќ.

Во мојот говор, се сетив дека Адам Смит имаше втори размислувања за поделбата на трудот и слободната трговија. Мислеше дека луѓето би можеле да станат премногу тесногради во големите градови каде што ќе исчезнат во толпата. Тие би можеле да ги загубат своите традиционални врски и со нив, нивните инхибиции, нивниот морал. Како лек предложи образование. Можеби тој беше во право за тоа. Образованието може да биде јавно добро. Но, тоа не значи дека не може да се произведува приватно. Американскиот економист Милтон Фридман (кој ја доби Нобеловата награда во 1976 година) дизајнираше генијално решение, системот на ваучери. Родителите би добиле ваучери од владата кои би можеле да ги искористат за да платат за образованието на нивните деца во училиштето по свој избор. Така, училиштата би биле приватни фирми. Ова би ги поттикнало да се натпреваруваат еден со друг во обезбедувањето добро образование и да го елиминираат отпадот (кој обично го има многу во јавните институции). Родителите би имале избор помеѓу училиштата, а децата би добиле образование без оглед на средствата на нивните родители.

„Трагедијата на обичните луѓе“

Потоа се свртев кон „трагедијата на заедничкото“, вклучувајќи го исцрпувањето на резервите на риби во длабоките мориња и резервите на африкански слонови, загадувањето на езерата и потоците и метежот на автопатите. Практичното решение во сите овие случаи, предложив, беше развивање на некакви сопственички права на предметната стока што ќе им овозможи на нивните сопственици да го ценат пристапот до нив. Исланѓаните развија систем на преносливи риболовни права, индивидуални преносливи квоти, ITQ, што е и одржливо и профитабилно. Африканските слонови би можеле да бидат во сопственост на локални заедници, тематски паркови или приватни компании кои би го ограничиле пристапот на таков начин што залихите би се задржале. Ако езерата и потоците беа во приватна сопственост, загадувачите тешко дека долго ќе се извлечат од нивните активности. Ако пристапот до автопатите се ценеше правилно, метежот значително ќе се намали или дури и ќе исчезне. Авиокомпаниите ги ценат билетите според променливата побарувачка: во текот на годината, плаќате многу повеќе за време на екот на сезоната. Истиот принцип може да се примени на автопатиштата во текот на денот, особено сега кога машините можат лесно да ги скенираат регистарските таблички на автомобилите и веднаш да ги задолжуваат сметките на кредитните картички на нивните сопственици.

Конечно забележав дека не треба да биде задача на владата (освен обезбедување на заштитна мрежа) да ја менува распределбата на доходот, што беше спонтано надминување на индивидуалните избори. Не само што владата тогаш ги игнорираше индивидуалните избори, туку и ги искривуваше информациите. Распределбата на приходот што се создава во размената на слободниот пазар ни пренесува информации за тоа каде нашите вештини и способности, без разлика дали се природни или стекнати, најдобро се користат во наша корист и во корист на другите.