fbpx

Претседателите на парламентарните групи ги повикаа Комисијата и Европскиот совет да ја санкционираат Унгарија

Политика - август 26, 2022

Унгарскиот премиер Виктор Орбан уште еднаш ги разбранува раководните тела на Европската унија со својот говор за „мешање раси“. Унгарскиот премиер не го пропушти овогодинешното издание на летниот универзитет што го организираа, по двегодишна пауза поради пандемијата на коронавирус, лидерите на унгарската заедница во Романија во Баиле Туснад и, како што веќе навикна романскиот и меѓународното јавно мислење, тој испрати нова порака до Европа.

Откако од говорницата на истиот настан во 2014 година објави дека сака да изгради нелиберална држава врз национални основи, по моделот на Русија и Кина, на 31. издание на истиот настан, унгарскиот политичар зборуваше за тоа како би сакал – поточно како не треба да биде унгарското општество, имено да не се меша со други раси.

Говорот на Виктор Орбан го обиколи меѓународниот печат и предизвика силни реакции од европските форуми, романските политичари и лидерите на еврејската заедница, како и од неговата партија, ФИДЕС. Унгарија повторно е на цедило на Брисел, кој ги продолжи разговорите за негово санкционирање, активирање на членот 7 и „кратење“ на европските фондови.

„Интернационалистичката левица има трик: тие велат дека народите од мешана раса и онака живеат во Европа. Што е лажно бидејќи меша неколку работи. Има свет во кој европските народи се мешаат со народи надвор од Европа. Па, тоа е светот на мешани раси. И тоа сме ние, каде што народите што живеат во Европа се мешаат меѓу себе. Затоа ние во Карпатскиот басен, на пример, не сме мешани раси, туку смеса од народи кои живеат во своето европско место на потекло“, рече Унгарскиот премиер на 23-ти јули во романскиот град Баиле Туснад.

Се согласуваме да се мешаме еден со друг, но не сакаме да станеме мешана раса, затоа ги запревме Турците во Виена и затоа Французите ги спречија Арапите во Поатје “, објасни Виктор Орбан.

Покрај овие изјави, Виктор Орбан во својот говор се осврна и на темата миграција и зборуваше за демографијата, националноста и падот на Западот, повторно испраќајќи пораки до Брисел.

„Најтрнливото прашање и понатаму е демографскиот проблем. Има повеќе смртни случаи отколку раѓања (…) Вториот предизвик е феноменот на миграцијата, кој ја подели Европа на два дела. Феноменот на миграцијата ја подели Европа на два дела. Едноставно кажано, Западот се подели, се подели на два дела. Од едната страна имаме земји, нации, каде што живеат заедно Европејци и неевропејци. Тие држави веќе не се нации, постојат конгломерати на народи. Не можеме повеќе да зборуваме. Велам, за Западот, зборуваме за постзападна структура и, според правилата на математиката, ќе се случи голема демографска промена.Во тој дел од нашиот континент (…), процентот на Неевропското население ќе се зголеми за повеќе од 50%.И ние го имаме другиот дел од Европа, Западна, Централна и Источна Европа, тоа сме ние, не сакам да создавам забуни, но тоа го кажувам во духовна смисла, Западот се пресели во нашиот регион. Овде го имаме Западот, таму имаме пост- Западната структура и се води битка меѓу двата дела на Европа. Така дадовме понуда до постзападните, рековме „оставете нè на мира и дозволете да одлучиме со кого сакаме да бидеме соседи и со кого сакаме да живееме“. Пост-западните ја одбија оваа понуда и рекоа „не, ќе те претвориме во она што сме или станавме“. Сега се помалку се зборува за миграција, но верувајте ништо не е сменето. Брисел и тимовите на Сорос едноставно сакаат да не принудат да прифатиме мигранти“, вели Виктор Орбан, според официјалниот превод цитиран во романскиот печат.

Реакцијата на владата во Будимпешта беше, очекувано, дефанзивна, а портпаролот Золтан Ковач тврди дека ова е „погрешно толкување“ од „луѓе кои не ја разбираат јасно разликата помеѓу мешавината на различни етнички групи од јудео-христијанската сфера и мешавина на народи од различни цивилизации“.

Се чини дека унгарскиот политичар овој пат претера, барем таков е ставот на еден од неговите најстари соработници, советничката за социјално вклучување Жужа Хегедус. Таа ја објави својата оставка само неколку дена по говорот на Орбан во Романија, по 20 години соработка со унгарскиот политичар.

Зсуза Хегедус поднесе оставка во отворено писмо, во кое го опиша говорот на Орбан во Баиле Туснад како „нацист“.

„Навистина ми е жал што морам да ја прекинам врската поради таквата срамна позиција. Чисто расистички текст кој би му угодил дури и на Гебелс. (…) По таков говор, кој е во спротивност со сите мои основни вредности, останав без друга опција“, рече Хегедус, цитиран од романскиот печат.

Во исто време, Меѓународниот комитет на Аушвиц соопшти дека е „згрозен“ од тврдењата на унгарскиот премиер за „немешана унгарска раса“ и ја повика Европската унија „да се огради од таквите расистички инсинуации“, пренесе АФП.

Говорот на националистичкиот лидер во Будимпешта, опишан како „глупав и опасен“, ги потсетува преживеаните од Холокаустот на „мрачните времиња на нивното сопствено исклучување и прогонство“, рече потпретседателот на организацијата Кристоф Хојбнер, според Агерпрес.

Против говорот на Виктор Орбан реагираше и еврејската заедница во Унгарија.

„Постои само една трка со две нозе на оваа планета, која работи, зборува и понекогаш размислува: хомо сапиенс сапиенс“, рече главниот унгарски рабин Роберт Фролич во објава на Фејсбук Набргу потоа, унгарската еврејска верска заедница, МАЗСИХИСЗ, издаде соопштение во кое се изразува загриженост поради изјавите на Орбан. „Употребените термини целосно се контрадикторни со практиката што претставуваше единствена безбедност дури и на европско ниво за еврејската заедница.

Претседателите на парламентарните групи во европскиот законодавен дом дадоа заедничка изјава една недела по контроверзниот говор на лидерот во Будимпешта, критикувајќи ги неговите „отворено расистички изјави“ и ја повикаа Комисијата и Европскиот совет да престанат да ги одложуваат санкциите против Унгарија со активирање на членот 7. од Договорот за ЕУ.

„Расизмот и дискриминацијата во сите негови форми мора недвосмислено да се осудат и ефективно да се борат против сите нивоа“, се вели во соопштението потпишано од лидерите на седумте политички групи во Европскиот парламент.

Тие ја повикуваат Европската комисија и Советот итно да ги осудат изјавите на Орбан на најсилно можно и да побараат од таа да престане да ги одложува препораките за Унгарија според член 7 ДЕУ, кој дозволува суспензија на одредени права на земја-членка, вклучувајќи го и правото да гласаат во Советот на ЕУ.

Тие го повикуваат Советот да го стави ова прашање на дневен ред на следниот состанок и да стави крај на нападите врз членот 2 ДЕУ, потсетувајќи дека земјите-членки имаат обврска да дејствуваат како едно.

„Унијата е заснована на вредностите на почитување на човековото достоинство, слобода, демократија, еднаквост, владеење на правото и почитување на човековите права, вклучувајќи ги и правата на лицата кои припаѓаат на малцинствата. Овие вредности се заеднички за земјите-членки во едно општество се карактеризира со плурализам, недискриминација, толеранција, правда, солидарност и еднаквост меѓу жените и мажите“ – член 2 ДЕУ.

Во соопштението, исто така, се повикува проблемите на Унгарија со почитувањето на владеењето на правото, демократијата и основните права да се решат на ниво на ЕУ и да не се одобри унгарскиот план за закрепнување и отпорност додека Будимпешта не ги исполни критериумите за финансирање од ЕУ.

„Исто така, ја користиме оваа прилика да повториме дека нема место за расизам, дискриминација и говор на омраза во нашите општества. Ги повикуваме владите на ЕУ и на ниво на Унијата за понатамошна акција, вклучително и против нормализацијата на расизмот и ксенофобијата и ја нагласуваме потребата за отчетност и механизам за следење за да се обезбеди ефективна имплементација на антирасистичките политики и законодавство на ЕУ“, додаваат лидерите на политичките групи во ЕП“, се вели во соопштението.

Треба да се напомене дека партијата на Виктор Орбан, ФИДЕСЗ, беше исклучена од ЕПП, најголемата политичка група во Европскиот парламент, во 2021 година, откако веќе две години претходно беше суспендирана на неодредено време.

Најжестоката реакција во однос на романската политичка класа дојде од претседателот Клаус Јоханис, кој изјавите на унгарскиот премиер ги оцени како неприфатливи. И тој побара од УДМР, дел од владејачката коалиција во Букурешт, да излезе со појаснувања.

„Верувам дека има потреба од јавно појаснување од РМДСУ, бидејќи имаше луѓе од РМДСУ, треба да објаснат дали се согласуваат со содржината на тој говор, за кој аплаудираа, што би било многу сериозно, или го направија не го разбирам говорот и генерички аплаудирав. Никој не сака да предизвика владина криза бидејќи висок функционер одржа погрешен говор“, рече Клаус Јоханис, цитиран од романскиот печат.

Сепак, овие појаснувања се уште не се објавени.

Портпаролот на РМДСУ, Цила Хегедус, за телевизијата Антена 3 изјави дека политичката партија нема да нуди објаснувања.

„Не ги коментираме изјавите на претседателот Клаус Јоханис. Зборовите на унгарскиот премиер Орбан Виктор во Баиле Тушнад беа извадени од контекст и не е случај да даваме објаснувања“, рече во петокот портпаролката на УДМР.

Поинаков став доаѓа, меѓутоа, од претседателот на НКЦД, поддржан од РМДСЗ, Чаба Азталош, кој на својот Фејсбук профил напиша дека ќе покренал самоистражна постапка во врска со изјавите на унгарскиот премиер Виктор Орбан во Баиле. Туснад, ако тој не би имал корист од јурисдикцискиот имунитет, според меѓународното право.

„Лично, ако не сметав дека постои јурисдикциски имунитет, би покренал самоистражна постапка во својство на член на управниот колеџ“, напиша Чаба Азталос на својот Фејсбук профил во саботата.

Истовремено, Азталос им порача на оние кои побараа оставка затоа што не постапиле во рамките на неговите овластувања дека можат да поднесат жалби до институцијата со која тој раководи, како што може секој.

„Тоа што јавно искажав правно мислење за допуштеноста на претставка против шеф на странска држава кој извршил евентуален чин на дискриминација (можно затоа што не сме се изјасниле мериторно), не значи дека оние кои сакаат да го стори тоа не може да поднесе жалба до CNCD. Напротив. Ако го сторат тоа, првата анализа ќе биде онаа на исклучоци (надлежност, јурисдикциски имунитет итн.) Значи, секој може да поднесе жалба на изјавите на Унгарецот Премиере“, напиша Чаба Азталос.

The text was translated by an automatic system