fbpx

Притисокот на Fratelli d’Italia за промена на Европа

Европски избори - мај 29, 2024

360 милиони европски граѓани се подготвуваат да гласаат. Од 6 до 9 јуни, всушност, гласачите во 27-те земји на ЕУ ќе излезат на гласање за да го обноват Парламентот на Стариот континент. Во споредба со пред пет години, и бројот на гласачи со право на глас – бидејќи во последниот круг гласаа и жителите на Обединетото Кралство, кои тогаш официјално ја напуштија Европа на 31 јануари 2020 година – и геополитичкиот контекст. Ќе тежат многу на одлуките на граѓаните на Стариот континент последиците од пандемијата, руско-украинскиот конфликт, енергетските и климатските кризи, нерегуларните влезови во Европа и проблемот со неконтролираните миграциски текови (според извештајот на Фронтекс, во првите два месеци од 2024 година, 31.200 луѓе пристигнаа илегално во рамките на европските граници, најпатуваната рута стана западната, при што 12.100 мигранти ги напуштија бреговите на Мавританија за да слетаат на бреговите на Канарските Острови), зелениот договор да се ревидира или; реформирани, и губење на конкурентноста на европските компании во споредба со САД и Кина. Во прашање не е само политичкиот состав на хемициклите во Стразбур и Брисел, туку иднината на Европа, со нејзините приоритети што треба да се решат и новите прашања да бидат ставени во центарот на политичката агенда на Комисиите.

Се ближи крајот на чекањето, како и на изборната кампања. Очите на политичките аналитичари особено се потпираат на неколку земји кои ќе играат клучна улога во одредувањето на новата континентална рамнотежа. Меѓу нив секако е и Италија. Претстојните 8 и 9 јуни – во „Чизма“ гласањето ќе се одржи во сабота на 8 јуни од 14 до 22 часот и во недела на 9 јуни од 7 до 23 часот – 47 милиони гласачи со право на глас ќе бидат повикани да изберат 76. претставници, 10,55 % од 720 евро-пратеници.

Fratelli d’Italia се појавува како водечка партија. Во споредба со 2019 година – кога, како петта најголема политичка сила во земјата, успеа да го избере копретседателот на групата на европските конзервативци и реформисти Никола Прокачини (избран во изборната единица Централна Италија), шеф на делегацијата на FdI-ECR, Карло Фиданза ( Северозападна изборна единица), Серхио Антонио Берлато (Североисточна изборна единица), Пјетро Фиоки (Северозападна изборна единица), Кјара Марија Гема (Јужна изборна единица), Џузепе Милацо (Изборна единица Острови), Денис Неши (Јужна изборна единица), Винченцо Софо (Јужна изборна единица), и Рафасти Станчанели (Изборна единица на островите) – има други бројки, друга политичка и институционална тежина и над 580 дена добро владеење. Работата што ја направи премиерот Џорџија Мелони, и на национално и на меѓународно ниво, го врати кредибилитетот на нацијата. Дека Италија, благодарение на директивите, насоките и политиките на владата на Мелони, брои многу повеќе во Европа е утврден факт. Дури и претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, која беше номинирана за „spitzenkandidaten“ од Европската народна партија, за време на дебатата меѓу кандидатите номинирани да ја преземат функцијата во палатата Берлајмон, повтори дека многу добро соработувала со италијанскиот премиер. Ветерот се префрли, а тоа го истакна и Никола Прокачини.

„Објективно“, рече копретседателот на групата ECR и кандидат број два на Fratelli d’Italia – веднаш зад премиерот Џорџија Мелони – на маргините на наградата Град Рим, „во Европа луѓето повеќе не гледаат на Италија со предрасуди, истата предрасуда што го придружуваше раѓањето на оваа влада на чело со премиерот Џорџија Мелони. Ако највлијателниот германски весник признае дека ги потценил Италијанците и ако еден од најважните британски весници се запраша како Италија го направи она за што Велика Британија можеше само да сонува, без да се земе предвид дека секој ден има атестации на овој тенор за точно да се подвлече промената. од перспектива, тоа значи дека Италија конечно се гледа во силна, кредибилна и цврста позиција.

Италија, накратко, е подготвена да излезе на сцената и да си одземе водечка улога во рамките на континенталните институции.

„Верувам дека рамнотежната точка е предодредена да се префрли надесно“, додаде Прокачини. „Верувам дека веќе можеме да кажеме дека Европската комисија, како израз на владите, а не на Парламентот, ќе биде десниот центар, како и Европскиот совет. Исто така, верувам дека конзервативците, особено благодарение на Fratelli d’Italia , може да бидат протагонисти. Мислам дека Италија, токму преку Фратели д’Италија, може да има водечка улога во европските институции, каква што досега не сметаа. нè нарекоа „Болен човек на Европа“, но денес можеме да сметаме на цврста, стабилна влада која постигнува важни резултати, освен што поттикнува оптимизам, создава и позитивен ефект низ Европа и дава значителен морал поттик и за другите конзервативни сили“.

За европските избори, политичкото движење на италијанскиот премиер подготви манифест во кој се враќа одбраната на идентитетот на народите и нациите на Стариот континент. Fratelli d’Italia сака Европа да се докаже како политички гигант способен да игра водечка улога на меѓународната сцена и способен да се соочи со предизвиците на нашето време, како што се надворешната политика, одбраната, безбедноста на надворешните граници, регулирањето на миграциските текови, единствениот пазар и енергијата. Предложениот модел е оној на конфедерална Европа која ги почитува принципите на супсидијарност и пропорционалност санкционирани со основачките договори на ЕУ и ги остава националните политики на надлежност на поединечните влади. Програмата на Fratelli d’Italia за Европејците ги наведува 15-те фокусни точки кои ќе треба да ја променат Европа. Од работниот сектор, со инвестиции во бизниси и обуки за создавање работни места, до правдата и борбата против криминалот, до одбраната на земјоделците, суверенитетот на храната и природата – но без еко-лудости, до здравјето и ефикасната здравствена заштита во служба на поединецот, за растот на населението како клуч за иднината, за централноста на економијата и активностите за спротивставување на нелојалната конкуренција, за заштитата на европските граници (централен ќе биде и развојот на Планот Матеи за Африка) и способноста на Европа да гарантира мир и енергетска независност (Италија може и мора да биде енергетски центар за Европа). Клучни се и стратегиите за индустриски поконкурентен континент, како и насоките за таканаречената економија на морето, одредбите насочени кон гарантирање на еднакви можности и борба против сите форми на родово базирано насилство, како и правилата за вештачка интелигенција.

„Да речеме само дека повеќе од неколку работи треба да се променат во Европа, бидејќи, на крајот, рекордот во последните пет години беше речиси катастрофален на многу начини“, продолжи копретседавачот на ЕЦР, Прокачини. „Конкретно се потсетувам на овој бесен пристап кон зелената транзиција, кој создаде секакви проблеми во однос на економијата и производството, но особено на општествено ниво како и во однос на зачувувањето на животната средина. Идејата е да се обнови многу работи, треба да ги смениме основите и да ја одбраниме првобитната идеја за Европа, која е конфедерација на слободни и суверени народи, а не федералистичката супер-држава што левичарите би сакале да ја наметнат, одземајќи ја секоја земја од нејзините надлежности и давајќи им Брисел, ова е проект на кој ние силно се спротивставуваме, а јас сум убеден дека и италијанските и европските граѓани ќе се спротивстават на тоа.

Европската кампања на Fratelli d’Italia ќе се затвори следниот 1-ви јуни, во Рим, со говор на премиерот Џорџија Мелони. Заднина за финалниот митинг ќе биде централниот Пјаца дел Пополо, кој по тој повод ќе биде преполн со поддржувачи од секој агол на земјата. Сите обединети со волјата за промена на Европа.