fbpx

Сега има мапа за предвидување и спречување природни катастрофи во Италија: Проектот Хамон

Енергија - јуни 23, 2024

Италија, со својата богата геолошка и морфолошка историја, е исклучително ранлива територија на различни природни катастрофи и би било од суштинско значење да се спречат нивните ефекти.

Земјотреси, вулкански ерупции, поплави и одрони се само дел од опасностите кои редовно и се закануваат на земјата. Како што се влошува климатската криза, потребата за следење и управување со овие ризици стана поитна од кога било. Во овој контекст, се роди проектот „Хамон“ (Hazard mapping and vulnerability monitoring), амбициозна и иновативна иницијатива за креирање на мулти-ранливост мапирање на италијанската територија.

Срцето на проектот Хамон е суперкомпјутер дизајниран да анализира и интегрира огромни количини на податоци од различни извори. Целта е да се создаде детална и постојано ажурирана фотографија за здравствената состојба на италијанската територија. Проектот е предводен од Националниот центар за истражување во пресметување со високи перформанси, големи податоци и квантно пресметување (Icsc), со важен придонес на астрономот Уго Бечиани, водач на Spoke 3 of Icsc (Астрофизика и набљудувања на космосот).

Бечиани објаснува дека проектот користи технологии развиени за астрономија, приспособувајќи ги за проучување на нашата планета. „Го применуваме надолу она што отсекогаш сме го проучувале и создавале гледајќи нагоре. Имаме технологии потребни за интегрирање на огромни количини на податоци кои пристигнуваат од многу различни извори и проучување на повеќедимензионални слики“, вели Бечиани.

Мапата на Хамон не е ограничена само на еден вид природна катастрофа. Наместо тоа, тој интегрира податоци за широк опсег на ризици, вклучувајќи земјотреси, вулкански ерупции, поплави и лизгање на земјиштето. Сателитските снимки обезбедени од сателитите Cosmo-skymed и Prisma на Италијанската вселенска агенција (ASI) нудат целосен приказ на територијата, додека снимките од дронови и улици овозможуваат подетално испитување на одредени области, па дури и поединечни згради.

Ова детално мапирање ви овозможува да ја процените состојбата на областа пред и по катастрофален настан, помагајќи да се идентификуваат нови штети и да се планираат насочени интервенции. На пример, сликите на „ниво на улица“ ја документираат состојбата на фасадите и конструкциите на зградите, овозможувајќи откривање на сомнителни пукнатини или други знаци на влошување.

Хамон не само што дава слика од сегашноста, туку и се обидува да ги предвиди идните ризици. Користејќи напредни алгоритми, ги обработува метеоролошките, геолошките и сеизмичките податоци за да создаде детални сценарија за ризик. Овие сценарија и помагаат на Цивилната заштита и другите агенции за помош да ги идентификуваат најранливите области и да планираат превентивни интервенции.

Важноста на оваа работа беше истакната со неодамнешните поплави во Емилија Ромања во мај 2023 година, кои предизвикаа штета проценета на над 8,8 милијарди евра. Прецизното и интегрирано мапирање на ранливостите можеше да помогне во ублажувањето на влијанието на оваа катастрофа, обезбедувајќи клучни информации за операциите за помош и закрепнување.

Значаен придонес во проектот Хамон доаѓа од групата Унипол, која ја предложи иницијативата до ICSC и е нејзин лидер. За осигурителна компанија, деталната карта на ранливост е вреден ресурс. Може да ги подобри моделите на цени на политиката, да го забрза процесот на отворање нови полиси и да им овозможи на приспособувачите да ги проверат привремено недостапните области. Дополнително, може да помогне да се спречат измамите со обезбедување точна документација за имотните услови пред и по катастрофален настан.

Проектот Хамон е финансиран од Националниот план за закрепнување и отпорност до 2025 година, но неговиот потенцијал оди многу подалеку од овој рок. Бечиани е уверен дека проектот ќе продолжи и по 2025 година, благодарение на силните внатрешни сојузи и стабилните односи со вклучените надворешни тела. „Ваков проект не може да не продолжи. Јасно е дека на една кревка земја како нашата тоа силно и треба“, вели Бечиани.

Проектот Хамон претставува фундаментален чекор напред во управувањето и спречувањето на природните катастрофи во Италија. Со интегрирање на податоци од различни извори и користење на напредни технологии, Хамон нуди детално и постојано ажурирано мапирање на ранливостите на италијанската територија. Оваа иницијатива не само што помага во спречување и управување со катастрофи, туку обезбедува и вредни алатки за осигурителната индустрија и за урбанистичко планирање и планирање на животната средина. Во земја толку ранлива како Италија, проектите како Хамон се од суштинско значење за да се обезбеди безбедност и издржливост на локалните заедници.

Алесандро Фиорентино