fbpx

Сингапурската компанија Silicon Box ќе инвестира 3,2 милијарди во Италија

трговија и економија - март 17, 2024

Сингапурската компанија Silicon Box ќе инвестира 3,2 милијарди во Италија.

Технолошката компанија ќе гради фабрика за полупроводници на северот од земјата

Најавата за инвестиција од 3,2 милијарди евра од компанијата за полупроводници со седиште во Сингапур, Silicon Box, за изградба на фабрика за чипови во северна Италија претставува значаен пресврт во технолошкиот пејзаж на земјата. Овој потег не само што ветува дека ќе создаде позитивно економско влијание, туку и ќе ја зајакне позицијата на Италија во технолошките иновации на глобално ниво.

Според министерот за производство во Италија, Адолфо Урсо, оваа иницијатива е особено навремена со оглед на неодамнешните глобални пресврти кои ја истакнаа потребата од изградба на поотпорни синџири за снабдување за полупроводници во Европа. Инвестицијата на Silicon Box не само што одговара на оваа потреба, туку и на желбата на италијанската влада да ја постави земјата во центарот на стратешките приоритети во секторот за чипови и микроелектроника. Одлуката на Силикон Бокс да инвестира во Италија е признание за способноста на земјата да привлече интерес и инвестиции од големите светски технолошки играчи. Оваа инвестиција не само што ќе доведе до отворање на 1.600 работни места кога ќе биде целосно оперативна, туку и ќе стимулира понатамошни инвестиции и иновации во секторот. Фабриката за чипови, откако ќе биде оперативна, ќе придонесе за побарувачката за склопување на полупроводници во Европа, поддржувајќи го усвојувањето на нови технологии во областа на вештачката интелигенција, пресметките со високи перформанси и електричните возила.

Извршниот директор на Silicon Box, Бјунг Џун Хан, истакна дека Италија е идеалниот избор за глобалната експанзија на компанијата, истакнувајќи ја важноста на споделените културни вредности кои ја опфаќаат љубопитноста, страста и посветеноста на извонредноста. Оваа инвестиција е усогласена со целите на Европската унија за враќање на 20% од глобалниот капацитет за производство на полупроводници до 2030 година, помагајќи да се создаде поотпорен и географски избалансиран глобален синџир на снабдување со чипови. Додека точната локација на новата фабрика Силикон Бокс сè уште не е финализирана, јасно е дека северна Италија е идентификувана како можна локација. Сепак, конечната одлука ќе биде донесена врз основа на голем број фактори, вклучувајќи го контекстот, инфраструктурата и присуството на истражувачки институти и универзитети. Компанијата планира да ја започне инвестицијата во наредните месеци, со цел да започне со работа во текот на годината.

Оваа најава доаѓа во време кога и Европа и Соединетите држави бараат да го зајакнат локалното производство на чипови за да ја намалат зависноста од азиските капацитети и да го ублажат ризикот од недостиг на снабдување. На пример, Интел објави планови за изградба на локација за тестирање и склопување во Полска, како и значителни инвестиции во нова фабрика за чипови во Германија. Инвестицијата на Силикон Бокс во Италија претставува важен чекор кон зајакнување на технолошката индустрија на земјата и консолидирање на нејзината позиција на глобалниот пазар на полупроводници. Оваа инвестиција не само што ветува создавање можности за работа и поттикнување на иновациите, туку и придонесува за создавање на поотпорен и поодржлив глобален синџир на снабдување со чипови.

Важноста на слична структура за италијанската држава е очигледна и ќе биде фундаментална за индустрискиот развој во технолошкиот сектор кој отсекогаш бил предводник на Bel Paese. Таквите инвестиции, исто така, ќе помогнат да се зајакнат комерцијалните односи со странските сили способни да го збогатат италијанското знаење и кои би можеле да се покажат стратешки суштински во итни ситуации како што се оние забележани, на пример, во периодот на глобалната пандемија или кратко потоа. Италија уште еднаш докажува подготвена да го зголеми својот технолошки потенцијал на европската и глобалната сцена. Италија ќе биде подготвена да се соочи со технолошката транзиција која се очекува во следните децении, со инвестиции и скапоцени соработки со компании од целиот свет. Во време на силна геополитичка нестабилност, одредени потези би можеле да спасат цели нации од економски и финансиски колапс.