fbpx

Слободата генерира просперитет

трговија и економија - јануари 2, 2022

Од 1996 година, група економисти се обидуваат да ја испитаат економската слобода ширум светот…

Тоа беше во август 1983 година на регионалниот состанок на друштвото Мон Пелерин во Ванкувер. Еден ден, делев маса на ручек со, меѓу другите, професорот Харолд Демсет од Универзитетот во Калифорнија во Лос Анџелес, UCLA. Бев млад и ентузијастички се депилирав за слободата. Демсец, внимателен, благ економист, ме предизвика: „Што е слобода? Не разбирам за што зборуваме освен ако не може да се измери.’ Бев малку изненаден. Со моето потекло во филозофија и историја, никогаш не мислев на слободата како на кој било начин мерлива. Но, брзо сфатив дека Демсец има поента. Треба да имаме груба идеја за тоа како да ја мериме слободата во различни општества, барем за да одредиме што повеќе или помалку е важно за неа во даден момент. Навистина, во 1980-тите и 1990-тите, група економисти под водство на нобеловецот Милтон Фридман, неговата сопруга Роуз, д-р Мајкл Вокер од Институтот Фрејзер во Ванкувер и професорот Џејмс Гвартни, автор на широко користен учебник по економија, почнаа да конструираат Индекс на економска слобода, објавувајќи го нивниот прв извештај во 1996 година. Оттогаш, Гвартни и неговите соработници, Роберт Лосон, Џошуа Хол и Рајан Марфи, неуморно работеа на подобрување на индексот. Последниот извештај беше објавен во септември 2021 година, со податоци од 2019 година.

Како е составен индексот?

Гвартни и неговите соработници ја мерат економската слобода во пет области, големината на владата, правните системи и правата на сопственост, добрите пари, слободата на меѓународна трговија и регулативата. Во првата област, се претпоставува дека зголемувањето на владините трошоци, оданочувањето и големината на претпријатијата контролирани од владата доведува до замена на владиното одлучување за индивидуален избор и до намалување на економската слобода. Во втората област, она што се смета за важно е заштитата на лицата и нивниот со право стекнат имот, централен елемент и на економската слобода и на граѓанското општество, навистина најважната функција на владата. Во третата област, се препознава дека инфлацијата ја еродира вредноста на со право заработените плати и заштеди. Совршените пари се од суштинско значење за заштита на правата на сопственост. Кога инфлацијата не само што е висока, туку и нестабилна, на поединците им станува тешко да ја планираат иднината и на тој начин ефикасно да ја користат економската слобода. Во четвртата област, она што се мери е слободата за размена, во нејзината најширока смисла, купување, продавање, склучување договори итн. Таа се смета за суштинска за економската слобода, која се намалува кога слободата на размена не ги вклучува бизнисите и поединците во другите нации. Во петтата област, нагласено е дека владите не само што користат голем број алатки за да го ограничат правото на размена на меѓународно ниво: тие, исто така, можат да наметнат тешки прописи кои го ограничуваат правото на размена, стекнување кредити, вработувања или работа за кого сакате, или слободно управувајте со вашиот бизнис. Севкупно, четириесет и две точки на податоци во тие пет области се користат за конструирање на индексот. Во најголема можна мера, податоците доаѓаат од јавно достапни извори, како што се Светската банка и статистичките бироа, а не од субјективни проценки.

Во извештајот за 2021 година, беа анкетирани 165 јурисдикции. Се покажа дека Хонг Конг во 2019 година имал најслободна економија во светот, а Сингапур е втор. Сепак, авторите забележаа дека економската слобода во Хонг Конг најверојатно ќе се намали во блиска иднина како резултат на мерките преземени од Кинеската Комунистичка партија. По двете поранешни британски колонии, Хонг Конг и Сингапур, следеа Нов Зеланд, Швајцарија, Грузија, САД, Ирска, Литванија, Австралија и Данска, по тој редослед. Имено, најслободни економии се претежно оние на малите земји, со исклучок на Соединетите Држави кои сепак се федерација од педесет мали држави. Има системска причина за ова, верувам: на малите држави им требаат отворени граници ако сакаат да имаат корист од поделбата на трудот меѓу народите. Затоа, тие веројатно ќе дозволат и навистина ќе ја поттикнат слободната трговија. Обединетото Кралство е број 12 на индексот, Финска 21, Исланд 23, а Норвешка и Шведска се изедначени на 37-то место. Случајот со Исланд е фрапантен. Таа забележа постојан пораст на економската слобода од 1990 до 2005 година, бидејќи сеопфатната програма за либерализација, стабилизација и дерегулација беше спроведена од Дејвид Одсон , премиер во 1991-2004 година. По колапсот на банката во 2008 година, економијата стана многу понеслободна, под радикалната левичарска влада, која сепак беше изгласана во 2013 година. Во 2010 година, исландската економија падна на 98 место на Индексот на економска слобода! Од 2013 година, Исланд полека се искачува на листата. Најнеслободни економии во светот се во Централноафриканската Република, Демократска Република Конго, Сирија, Република Конго, Иран, Зимбабве, Алжир, Либија, Судан и, на крај, Венецуела. Ниту Северна Кореја, ниту Куба не се вклучени во истражувањето, од очигледни причини.

Економска слобода: Бегство од сиромаштија

Нашироко е признаено дека во последните две децении на дваесеттиот век, ерата на Хајек и Фридман и на Тачер и Реган, економската слобода во светот значително порасна. Можеби е помалку познато дека во првите две децении на дваесет и првиот век, економската слобода продолжи да расте. Помеѓу 2000 и 2019 година, просечната оценка за економска слобода се зголеми на 7,04 од 6,61. Меѓутоа, она што е навистина извонредно е споредбата помеѓу различните економии. Во извештајот, анкетираните економии се поделени во четири групи, најслободна квартил, следната најслободна, следната најнеслободна и најнеслободна. Една споредба помеѓу овие квартили е во однос на приходот. Разликите се неверојатни. Нациите во најслободниот квартил имаа просечен БДП по глава на жител од 50.619 американски долари во 2019 година, во споредба со 5.911 американски долари за нациите во долниот квартал (константа на PPP 2017 година, меѓународни долари). Друга споредба, во однос на сиромаштијата, е уште покажна. Во најслободниот квартал, просечниот приход на најсиромашните 10 отсто беше 14.400 долари, во споредба со 1.549 долари во најнеслободниот квартал. Интересно е тоа што просечниот приход на најсиромашните 10 отсто во економски најслободните нации беше повеќе од двапати од просечниот приход по глава на жител во најнеслободните нации. Покрај тоа, во најслободниот квартал, 0,9 отсто од населението доживеа екстремна сиромаштија (1,90 американски долари на ден) во споредба со 34,1 отсто во најнеслободниот квартал. Уште еден извонреден факт е дека очекуваниот животен век бил 81,1 година во најслободниот квартил во споредба со 65,9 години во најнеслободниот квартил. Повторно, писменоста беше 95,1 отсто кај мажите и 94,1 отсто кај жените во најслободните нации, но само 64,7 отсто и 59,7 отсто во најнеслободните нации.

Како политички филозоф, сметам дека овие податоци се многу релевантни. Демсец секако имаше поента во нашата дискусија пред речиси четириесет години. Еден од најпознатите филозофи на дваесеттиот век, професорот од Харвард Џон Ролс, во 1971 година ја претстави теоријата на правдата според која распределбата на приходот во праведно општество мора да биде таква што условите на најлошото би биле исто толку добри како што се тие. би можело да биде. Ова беше наречено правило „максимин“: се работеше за максимизирање на минимумот. Ролс тврдеше дека ова е правило кое просветлените, личен интерес, но ризични луѓе ќе го прифатат под „превезот на незнаењето“, каде што не би знаеле во која приходна група тие самите ќе завршат. Единственото оправдување за нееднаквоста во приходите беше, рече Ролс, ако тоа им користи на сиромашните. Има многу недостатоци во теоријата на Ролс, како што истакнав јас (и многу други), но тоа секако води до важно прашање : Каков вид економија веројатно ќе го понуди најлошото од најдобрите можности? Споредбата помеѓу квартилите сугерира одговор кој е интелектуално задоволувачки бидејќи е системски наместо анегдотски: економската слобода нуди најлошото, најдобри можности за да се избегне сиромаштијата. Интригантен и важен факт е дека просечниот приход на најсиромашните 10 отсто во економски најслободните нации се покажува дека е повеќе од двапати од просечниот приход по глава на жител во најнеслободните нации. Накратко, капитализмот – под кој мислам на систем на приватна сопственост, слободна трговија и ограничена влада – го поминува најдоброто тестот на Ролс за правична распределба на приходот. Не е изненадувачки што обичните луѓе се обидуваат да стигнат од Куба до Флорида, или од Кина до Хонг Конг или од Венецуела до речиси која било друга земја во светот.

Човечка слобода

Иако на тој начин може да се воспостави силна врска помеѓу слободата и просперитетот, таа не мора да биде еднонасочна причинско-последична врска. Не е доволно да се зголеми економската слобода, а потоа очекувано да се чека да следи општ просперитет. Економскиот раст зависи од многу варијабли, вклучувајќи ги институциите и конвенциите кои обично ќе се развиваат бавно. Во нормални околности, економската слобода може да биде неопходен услов за просперитет, но тоа не е, барем на краток рок, доволен услов. Исто така, има повеќе за добар живот отколку економска слобода, како што покажува тажниот пример на Хонг Конг. Човекот не живее само од леб. Затоа, експерти од два тинк-тенкови, Фрејзер во Канада и Като во Соединетите Американски Држави, го конструираа Индексот на човековата слобода каде што се надоврзуваат на деталната и прецизна работа направена од Гвартни и неговите соработници, додека тие го прошируваат опсегот и вклучуваат политички и интелектуални слободи. Тоа е приказна за друг пат.

The text was translated by an automatic system