fbpx

Спорт: Надзорен орган предложен од италијанската влада

Правни - мај 27, 2024

Неколку работи се променија во спортскиот сектор во Италија во текот на изминатата година. Прво, спроведување на реформата која содржи ревизија на дисциплината во однос на работните односи во спортската сфера; второ, официјално вклучување на спортската дејност во Уставот, со измените на член 33; и конечно, намерата (се уште не е официјална) да се формира тело кое ќе се занимава со економскиот и финансискиот надзор на професионалните спортски клубови во однос на две посебни дисциплини: фудбал и кошарка.

 

Што се случи

Кога протекоа вести за нацрт-уредба на оваа тема – “без овластување и не од канцелариите на моето министерство“, министерот за спорт и млади, Андреа Абоди, сакаше да појасни – бројките еден и два на CONI (Италијански национален олимписки комитет), FIGC (Италијанска фудбалска федерација) и на највисокото раководство на спортските клубови не го поздравија. топло.

За многумина, желбата да се формира она што треба да биде владина агенција која ќе го надгледува економскиот и финансискиот живот на клубовите се смета за неприфатлива. Како што стојат работите, задачата – барем што се однесува до фудбалскиот свет – е на одредено независно тело, имено COVISOC (Надзорниот комитет на професионални фудбалски клубови) кој е дел од FIGC, додека за кошарката тоа е COMTEC. што се занимава со тоа. Мислењето што го делат инволвираните страни е дека владина агенција може да ја поткопа автономијата на спортскиот систем.

 

Агенцијата: структура и цел

Целта на владата, објасни Абоди, е да гарантира транспарентност; Министерот ја нарече оваа нова реалност како „ трето и независно тело “ кое нема да види мешање или мешање од владата.

Всушност, гледајќи го нацртот што стигна до печатот „нелегално“, ќе се упати на јавно тело (со седиште во главниот град) кое ќе поднесе извештај до Одделот за спорт со регулаторна автономија. Други истраги дури сугерираат дека телото ќе се однесува на Палацо Чиги. Во секој случај, целта би била да се испитаат буџетите на спортските клубови, да се испитаат корективните мерки, да се наредат инспекции и слично. Дополнително, и ова е можеби најкомплексниот чекор, агенцијата ќе има моќ да ги повика шефовите на лигите и федерациите да дадат обврзувачки предупредувања за регистрацијата на натпреварите.

За сето ова правилно да се менаџира, формирана е структура: претседател заедно со уште две фигури кои би ги именувале премиерот и министерот за спорт. Што се однесува до трошоците кои треба да се направат, тие би изнесувале повеќе од 2,5 милиони евра поради клубовите.

Абоди од самиот почеток јасно стави до знаење дека „ никој не сака да ја допре автономијата на спортскиот сектор, толку многу што стратешките операции остануваат во рацете на федерациите “. Министерот се сретна со раководителите на инволвираните секции по нивното барање за брза дискусија за ова прашање. На крајот од средбата, тој рече дека е задоволен, не само затоа што во таа прилика можел „да ги објасни причините за новата власт “.

Текстот, проследен до Федеркалчо во петокот наутро“, потоа прецизираше тој, „претставуваше работна хипотеза и, како таква, требаше да се отвори таа конфронтација која денес најде точка на средба, а не конечен документ за одобрување. Состанокот беше можност да ги објасниме причините што нè наведоа да го замислиме конституирањето на оваа нова Влада – техничка и независна – и да продолжиме со целосно почитување на автономијата на спортот, која отсекогаш била меѓу моите приоритети заедно со транспарентноста, почитувањето и фер конкуренција“.

Министерот уште еднаш напомена дека нацртот не требало да ги напушти канцелариите каде што се чувал и се обработувал, а ја повторил и заложбата да гарантира целосна транспарентност. Тој потоа изјави за печатот дека внимателно ги слушал сите позиции и сугестии што се појавиле, така што ќе биде можно да се направат „соодветни проценки, пред да се донесе декрет-законот до еден од следните совети на министри “.

 

Коментари од највисокото раководство

Според тоа, работата е сè уште отворена. Габриеле Гравина, по средбата, сакаше да повтори дека италијанската влада мора да ги поддржи активностите: „Одделот за спорт може да ги потврди принципите на кои ќе мора да се придржуваме, како што се случува во Шпанија и Англија. Затоа што ако воспоставите поригидни принципи, тогаш COVISOC ќе биде исто така крут и обратно. Ајде да работиме заедно на одржливост. Министерот ќе не извести за оваа работа,” тој рече. Гравина извести и за опуштената атмосфера додека се одржуваше дискусијата и за важноста на заедничките цели меѓу страните, односно „да се даде стабилност на економското и финансиското управување. Ние не се согласуваме со алатката, бидејќи во последните 20 години COVISOC работеше многу добро. Имаше само две успешни жалби до TAR и две до Државниот совет од 200 исклучени клубови.

Дека промени ќе има и дека гласот на федерациите е слушнат потврди и претседателот на ФИП, Џани Петручи. „ Климата“, додаде тој, „ беше соработка, сега се брои конечниот текст, но немаше контроверзии, само голема учтивост “.

 

Надвор од границите

Веста не остана во Италија, туку ги премина границите, толку многу што ги вклучи најструктуираните и највлијателните меѓународни спортски тела. Мора да се прецизира дека вмешаноста не е официјална, но сепак пристигнаа мислења и хипотези за различни сценарија. Евелина Кристилин, дополнителниот член на УЕФА во Советот на ФИФА, гостин во радио програмата Радио Анчио спорт (Радио 1) истакна дека темата веднаш била коментирана од УЕФА и ФИФА на Конгресот и Советот на ФИФА во Бангкок. „ Тоа не беше официјално разговарано “, објасни таа, „но прашањата беа таму. Кога се оформи предлогот за организација на оваа нова власт, УЕФА и ФИФА сакаа да ги видат достапните документи и напишаа заедничко писмо во кое повикуваат на максимално внимание и ја нагласуваат независноста и автономијата на спортскиот сектор..“ Бидејќи централната тема, како што веќе беше истакнато, е токму онаа на независноста. Се подразбира дека италијанскиот не е прв случај во светот. Всушност, Кристилин ги наведува и случаите на Шпанија и Англија. “Има и други случаи кога две важни федерации како Шпанија и Англија се под опсервација од меѓународни тела. Не смееме да избрзуваме и мора да ја следиме работата со најголема почит кон владата“, рече таа, гледајќи го можниот пат напред.

Кристилин, исто така, истакна дека изградбата на дијалог и конкретизирањето на новата реалност зависат од „претседателот на CONI Malagò, министерот за спорт Абоди, претседателот на FIGC Гравина и претседателот на FIP Петручи, а овој е единствениот што ми се чини дека отвори прозорец на можности .

Има една клучна точка, нешто што не може да се игнорира од двете главни спортски тела: „ За ФИФА и УЕФА, независноста и автономијата на спортот се приоритет . Сепак, Кристилин исто така јасно призна дека ситуацијата „ на сметките на италијанските тимови е навистина надвор од контрола “. Секако не е потврда за почит, туку анализа на она што произлегува од набљудувањето на податоци, бројки и трудови.

Според извештајот на УЕФА,“, се расправаше таа,83% од приходите на тимовите од Серија А се трошат на плати, ниту еден друг клуб не би имал такви сметки“. На крајот, таа повторно ја изрази потребата од изградба на пат кој ќе ја стави автономијата во центарот и потсети на важноста на медијацијата што гледа на страните да работат заедно кон целта.