fbpx

Шпанските и француските фармери ги здружија силите за да го одбранат локалното производство

Животна средина - јуни 7, 2024

Во првите денови од јуни и пред портите на следните европски избори, се случи невиден настан на границата меѓу две земји од Унијата: Шпанија и Франција.

Поминаа два долги дена, од 3 јуни 2024 година, кога и француските и шпанските земјоделци и сточари решија да ги попречат и да ги прекинат граничните пристапи меѓу двете земји. Ова, на кое некои можеби се навикнати, е, сепак, чудно од едноставна причина што еднаш земјоделците и сточарите, односно работниците во примарниот сектор, од двете земји ги здружија силите за да се одбранат од заедничкиот непријател: земјоделско-прехранбени производи од трети земји кои се увезуваат во Европската унија, но кои, сепак, не ги исполнуваат истите стандарди за квалитет и контрола на кои подлежат производите на Европската унија.

Сепак, не треба да се мисли дека овој повик е нешто изолирано во време и контекст. Веќе со месеци, ширум Европската унија, примарниот сектор одржува протести со барање фер политики за фармерите и сточарството во секоја земја-членка. Во Полска, Шпанија, Франција и Белгија, протестите беа многу добро прифатени од општеството и барањата наводно беа земени предвид од различни политички институции. Ништо не може да биде подалеку од вистината, по речиси четири месеци, околностите воопшто не се променети за европските производители.

Во рамките на овие барања, од националните и меѓународните власти се бара и да ги намалат даноците за секторот, како и стимулации за да може цените на горивата неопходни за земјоделско и сточарско производство да бидат пониски и со тоа да им овозможат на земјоделците и сточарите да ги подмират овие трошоци.

Сепак, за сите нив е од суштинско значење Европската комисија да може да постигне консензус со останатите земји-членки за план кој ќе ги земе предвид континуираните и долги периоди на суша што ги трпат многу европски земји, како што е Шпанија. Затоа е неопходно, од заедничка перспектива, да се соочиме со проблем кој може да стави крај на најсуштинскиот сектор од почетокот на времето: примарниот сектор.

Исто така, важно е да се знае дека Европската комисија и Европскиот парламент, вечно управувани од европските либерали и социјалисти, не му го дадоа значењето што му е потребно на европското земјоделство и сточарство, истовремено потценувајќи ја силата и организациониот капацитет на секторот. Сепак, како што видовме, Европа и сите нејзини граѓани може да доживеат голема криза доколку примарниот сектор одлучи да се спротивстави на неприфатливите барања на европските администратори.

Од сите овие тврдења, има едно прашање што оди подалеку дури и од она за што граѓанинот може да преземе одговорност од страна на европските власти. Прашањето е за увозот на странски производи на кои треба да се фокусираат овие линии.

Веќе многу години, шпанските, италијанските, француските или полските производи мораа да се усогласат со стандардите за квалитет, контрола и производство кои го прават економски исплатливото производство речиси невозможно. Во меѓувреме, европските граници се отвораат без очигледна контрола за производите од трети земји кои, далеку од асимилирани со европските производи во однос на квалитетот или контролата, можат да претставуваат, како што веќе во некои прилики е забележано, опасност за јавното здравје.

Накратко, Европа се чини дека има две опции за иднината. Да се ​​усогласат со барањата на европските земјоделци и одгледувачи или да се преземат последиците од стагнантниот и непродуктивен примарен сектор. Според тоа, овие избори се одлучувачки за да се продолжи важноста што земјоделско-прехранбениот сектор ја има за конкурентната Европа што секој сака да ја има.