fbpx

Буџетот на ЕУ: балансирање на помош, воена и економска отпорност

трговија и економија - мај 9, 2024

На 29 април 2024 година, на клучната конференција во Брисел , висок функционер на ЕУ даде голем предлог што може да ја преобликува финансиската траекторија на блокот. Со сегашниот буџет на ЕУ од нешто повеќе од 1 трилион евра, Европската комисија се наоѓа на крстопат, соочена не само со тековни обврски, како што е помошта за Украина, туку и со зголемена потреба за воени инвестиции. Со оглед на тоа што Комисијата треба да ги открие своите буџетски планови за следните седум години до јуни 2025 година, циклус кој завршува во 2034 година, најавата предизвика широка дебата за иднината на финансиските стратегии на ЕУ.

Итни потреби: Помош за Украина и воени инвестиции

Тековниот конфликт во Украина доведе до континуиран стратешки и хуманитарен ангажман на ЕУ, што ги оптоварува финансиските ресурси на ЕУ. Пакетите со помош за Украина, вклучително и финансиска, хуманитарна и воена помош, беа значителни, што ја одразува и посветеноста на ЕУ за поддршка на Украина и геополитичката важност на конфликтот. Високиот функционер ја подвлече континуираната потреба од помош, која ги достигна границите на сегашната буџетска рамка.

Покрај обврските за помош, постои итна потреба за зајакнување на воените капацитети на ЕУ. Во светлината на неодамнешните глобални безбедносни предизвици, ЕУ се соочува со голема преоценка на нејзините одбранбени способности. Инвестициите во воената инфраструктура и технологија станаа клучни и ќе бараат значителни финансиски трошоци над и над сегашните буџетски одредби.

Структурни реформи и буџетски корекции

Комесарот Хан, наводно, сугерирал дека зголемениот буџет не само што треба да одговара на непосредните потреби, туку и да ги поврзе идните буџетски распределби со структурните реформи во земјите-членки. Овој пристап има за цел да обезбеди дека финансиските придонеси на членките на ЕУ се постратешки усогласени со пошироките цели на економската стабилност и раст. Овој предлог привлече мешавина од поддршка и критики бидејќи сугерира поблиска интеграција на фискалната политика и структурните перформанси, што некои земји-членки може да го гледаат како навлегување во нивната национална фискална автономија.

Дебата за буџетски модели: Учење од RRF

Друг важен аспект на дебатата за буџетот е дебатата за тоа дали редовниот буџет на ЕУ треба да го имитира моделот на Обнова за закрепнување и отпорност (RRF). RRF беше дизајниран како привремен инструмент за поддршка на закрепнувањето од пандемијата COVID-19, со финансирање од големи размери поврзани со конкретни реформски и инвестициски планови на земјите-членки. Неговиот успех доведе некои политичари да се залагаат за сличен пристап во редовниот буџет на ЕУ, сугерирајќи дека таквиот модел би можел да ја подобри ефективноста и отчетноста на трошењето на ЕУ.

Предизвици и перспективи

Предложеното продолжување на буџетот наиде на различни реакции од целиот политички спектар. Поддржувачите тврдат дека е од суштинско значење да се одржи стратешката автономија на ЕУ и да се исполнат обврските кон земјите-членки и глобалните партнери како Украина. Критичарите, сепак, се загрижени за зголеменото финансиско оптоварување на земјите-членки, особено во време на економска несигурност со зголемен јавен долг и загриженост за инфлацијата.

Згора на тоа, идејата за поврзување на буџетските распределби со структурните реформи некои ја гледаат како неопходна еволуција на фискалната рамка на ЕУ за да се осигура дека средствата се користат ефикасно за промовирање на долгорочна економска отпорност. Други тоа го гледаат како потенцијално навлегување од институциите на ЕУ во областите на националната политика, што може да доведе до тензии меѓу земјите-членки и Брисел.

Гледајќи во иднината

Додека Европската комисија се подготвува да ја претстави својата финансиска рамка за периодот 2025-2034 година, донесените одлуки ќе имаат значително влијание врз стратешката насока на ЕУ. Рамнотежата помеѓу проширувањето на буџетот за да се одговори на новите предизвици и одржувањето на фискалната претпазливост наспроти економските притисоци ќе биде клучна. Претстојните дебати и одлуки не само што ќе го обликуваат финансискиот пејзаж на ЕУ, туку и ќе ја дефинираат нејзината улога на глобалната сцена во однос на одбраната, дипломатијата и економската стабилност.

Патот што претстои е полн со можности и пречки додека ЕУ се обидува да ја редефинира својата финансиска архитектура за подобро да им служи на своите земји-членки и да одговори на новите глобални предизвици. Исходот од овие дискусии веројатно ќе има трајно влијание врз способноста на ЕУ да дејствува како унифициран и ефективен ентитет за клучните прашања во сè покомплексната меѓународна арена.