fbpx

Валидноста на визите за руските граѓани кои сакаат да ја посетат Европа е загрозена, но целосната забрана не е добра идеја за многумина.

Политика - октомври 7, 2022

Меѓу темите на разговор на дневен ред во Европскиот парламент е и долгогодишната приказна за руските визи за Европа, кои некои ја сметаат за нов валиден напад на Кремљ, додека за други тоа е бескорисен каприц кој може да биде штетен за сите.

Неформалниот состанок меѓу европските министри за надворешни работи, закажан за оваа недела, според Фајненшл тајмс, би можел да се искористи за формулирање на нови правила кои ги спречуваат руските туристи да ги заобиколат вкупните забрани кои веќе се во сила во некои земји.

Веќе постои договор од 2007 година кој го олеснува издавањето едноставни визи за руските граѓани со цел да патуваат во ЕУ, но некои земји од Источна и Северна Европа ќе предложат целосна забрана. Меѓутоа, ваквото решение е критикувано од други нации, како што е Германија, која, наместо тоа, ја смета оваа мерка за прекумерна и неправедно строга кон цивилите кои не би имале никакви грешки поврзани со злобните и воинствените одлуки донесени од Путин и неговата влада.

Договорот кој моментално е на сила им дозволува на руските граѓани кои поседуваат шенген виза да ја преминат границата и да патуваат 90 дена на територијата на Европската унија. Овој проток на туристи секојдневно неизбежно ги преминува сите земји што граничат со Русија на европска страна и затоа најновите настани ги ставија државите како Естонија и Финска во комплицирана ситуација, принудувајќи ги нивните влади да преземат радикални мерки, како што е целосната забрана за премин за руските граѓани. веќе овој месец или намалување до 10% од издадените визи во однос на досега предвидената квота, во случајот со Хелсинки.

Во моментов, документите потребни за неевропски турист да патува на стариот континент се состојат од пасош издаден во претходните 10 години и со важност најмалку 3 месеци по заминувањето од европската држава штотуку посетена, како и виза, во факт, кој мора да се побара во конзулатот или амбасадата на земјата што треба да се посети. Доколку визата е издадена од држава која припаѓа на Шенген листата, истиот документ може да се користи за патување во сите други земји од Шенген без никакви други барања или процедури. Обединетото Кралство и Ирска, кои не се дел од Шенген зоната, бараат посебна национална виза и затоа во овој спор би можеле да одлучуваат независно за валидноста на нивните „дозволи за влез“ за руските граѓани.

Европските земји кои се склони кон построги руски визни мерки се Естонија, Летонија, Литванија, Финска, Полска и Чешка. Полска и балтичките земји, всушност, веќе ги затворија своите граници за рускиот туризам од минатиот февруари (месецот во кој Путин нареди инвазија на Украина од страна на неговите војници) и наскоро ќе бидат следени од Финска и Данска, додека Германија, како што е веќе напишано , претставен од Олаф Шолц би ја нагласил бескорисноста и бесмисленоста да се санкционира цивилното население казнувајќи го, всушност, за тековната војна.

Неколку аналитичари ја следат Германија во однос на таквите ставови бидејќи целосната забрана може опасно да го попречи, дури и бегството на оние кои никогаш не биле за војната што нивната нација ја извршила против Украина. Затоа, друга хипотеза, значи, се состои во тоа барањето за влезни документи за земјите од Европската унија да биде само покомплексно и поскапо и да се задржат визите во сила од хуманитарни причини и за неистомислениците.

Друг цврст поддржувач на непрактичноста на целосна забрана на руските визи за Европа е Жозеп Борел, претставник за надворешна политика на ЕУ, кој во интервју за австрискиот радиодифузер ORF го повтори своето противење на забраната, но дека е за поселективен политика.

Автор GWL

The text was translated by an automatic system