fbpx

Вечера на слободата во 2021 година во Мајами

Политика - декември 18, 2021

Беше прилично искуство да се присуствува на Вечерата на слободата во 2021 година во Мајами на 14 декември…

Од 2004 година, секоја година, обично кон крајот на ноември или почетокот на декември, поддржувачите на слободата од целиот свет се собираат во еден од поголемите градови во Северна Америка, на Вечерата на слободата. Ова е настан спонзориран од Atlas Network, меѓународна организација чадор основана од британски бизнисмен и претприемач Сер Антони Фишер во 1981 година да помогне и да ги охрабри тинк-тенковите кои истражуваат решенија за општествените проблеми со спонтана соработка меѓу поединци, без принуда, наместо да се потпираат главно на команди одозгора. Фишер бил под влијание на истакнатиот англо-австриски економист и филозоф Фридрих фон Хајек, добитник на Нобеловата награда за економија од 1974 година, кој учел дека луѓето на крајот се управувани од идеи и дека борбата за слобода е првенствено борба за промена на идеите со аргументи. и докази: требаше да се направи видлива невидливата рака на Адам Смит, да се илустрираат предностите, во многу случаи, на цените во однос на оданочувањето и да се фокусира на реалните последици од различните предлози за политики, не само на нивните наведени цели. Со големо задоволство присуствував на спектакуларната и одлично организирана Вечера на слободата за 2021 година во Мајами на 14 декември.

Марио Варгас Љоса

Главниот говорник во Мајами беше еден од најпознатите светски писатели, Марио Варгас Љоса од Перу, добитник на Нобеловата награда за литература за 2010 година. Тој неодамна објави читлива интелектуална автобиографија, Повикот на племето (La llamada de la tribu, 2018), за тензијата помеѓу племенскиот инстинкт на човекот и модерниот индивидуализам, со поглавја за Адам Смит, Хозе Ортега и Гасет, Хајек, Карл Попер, Рејмонд Арон, Исаја Берлин и Жан-Франсоа Ревел. (Дискутирам за три од овие автори, Смит, Хајек и Попер, во моите дваесет и четири конзервативно-либерални мислители .) Во воведот, Варгас Љоса дава краток, но фасцинантен извештај за неговите разговори со претседателот Роналд Реган од Соединетите Држави и премиерката Маргарет Тачер од Обединетото Кралство. На Вечерата за слобода оваа година, негова задача беше да ја додели првата „Награда за младо новинарство Atlas Network-Cátedra Vargas Llosa“ на кубанската новинарка во егзил, Карла Глорија Коломе, за напис на тема „Единаесетти јули во Сан Антонио де Лос Бањос. Она што се случи во јули 2021 година беше дека во Сан Антонио де лос Бањос, во близина на Хавана, и на некои други места Кубанците ненадејно ги координираа своите акции на интернет и излегоа на улиците, демонстрирајќи против авторитарниот режим на браќата Кастро, кој ја претвори Куба во еден од најсиромашните земји во Латинска Америка. Демонстрантите го извикуваа слоганот „Патрија и Вида“ кој стана познат во песната под истото име на кубанскиот рапер Јотуел. Додека кубанската влада употреби масовна сила во задушувањето на протестите, апсејќи околу 700 луѓе и извесен период затворајќи го интернетот, беше забележливо, како што забележува Коломе во нејзината статија, што одеднаш луѓето беа бестрашни од нивните угнетувачи кои го изгубија сета кредибилитет. Ова може да биде почеток на крајот. На вечерата на слободата, Јотуел трогателно ја пееше својата песна.

Додека го слушав Варгас Љоса како го дава неговиот полиран говор, размислував за три малку забележани факти. Едната е дека бизарно двете преостанати комунистички земји во светот се претворија во монархии. Наследството, а не изборите одредува кој владее: во Куба Раул Кастро ја презеде функцијата од својот брат Фидел, а во пустинското кралство, Северна Кореја, владее семејството Ким. Вториот факт е дека објаснувањето на кубанската влада за сиромаштијата и заостанатоста на карипскиот остров, ембаргото од САД, е во директен судир со марксистичката теорија за експлоатација. Ако капиталистичкиот Запад го експлоатирал сиромашниот југ преку неповолни трговски услови, како што тврди Ленин (како и аргентинскиот економист Раул Пребиш, авторот на теоријата на зависност), тогаш најдоброто нешто што може да и се случи на една сиромашна јужна земја би било да има стопирана е трговијата со Западот. Но, секако дека марксистите згрешиле. Економиите надвор од традиционалниот Запад кои најбрзо пораснаа во последните неколку децении се оние кои се потпираат на трговијата со Западот, како што се Јужна Кореја, Тајван и Сингапур. Ембаргото е лошо за Кубанците бидејќи тие се лишени од взаемните придобивки од меѓународната трговија. Третиот факт што го забележав кога поминав неколку дена во Хавана во 2002 година. Кубанската револуција, која беше направена со цел да се собори семоќниот долар, всушност го направи доларот семоќен: во Хавана, луѓето ќе направат се за долари.

Улични продавачи во Индија

Оваа година, наградата за слобода на Темплтон ја доби индискиот Центар за граѓанско општество, со седиште во Њу Делхи. Оваа награда, 100.000 долари, ја овозможи легендарниот инвеститор и филантроп Сер Џон Темплтон. Центарот за граѓанско општество, претставен во Мајами од Прашант Наранг, ја доби наградата за неговата работа за заштита и проширување на правата и можностите на повеќе од триесет милиони улични продавачи во Индија. Често малтретирани од локалните власти, тие нудат незаменливи услуги, а многу од нив се вистински претприемачи. Изборот на примачот, исто така, ја одразува меѓународната природа и опсегот на мрежата Атлас и нејзиниот акцент на слободата како универзална вредност, не помалку за сиромашните отколку за богатите, не помалку на југ отколку на Запад.

Том Г. Палмер

Наградата за достигнување на Сер Антони Фишер за 2021 година му припадна на д-р Том Г. , и објавување и превод на книги. Кога првпат го запознав Том на состанокот на друштвото Мон Пелерин во Кембриџ во 1984 година, тој веќе беше активист во американското слободарско движење една деценија. Оттогаш тој неколку пати го посети Исланд, импресионирајќи ја публиката со неговата елоквентност на говорот, широчината на знаење и подготвеноста да разговара за спорните прашања со младите луѓе. Тој е, исто така, успешен и внимателен научник, како што покажува неговата книга „ Реализација на слободата“ (2009). Таму тој убедливо ги анализира и ги отфрла аргументите на некои водечки левичарски мислители, вклучувајќи го и Џералд А.

Иако цврстата посветеност на Том за слободата е секогаш очигледна, тој е идеалист наместо идеолог. Тој е многу Американец по тоа што силно го споделува верувањето на татковците-основачи во приватната сопственост, слободната трговија и ограничената влада, но тој е малку нетипичен Американец во друг поглед. Хајек понекогаш се жалеше дека на многу Американци им недостасува она што во Европа се нарекува Билдунг и најдобро може да се дефинира како знаење за други времиња и други места. Но, Том сигурно го има Билдунг . Зборува неколку јазици и се интересира за културата на други времиња и други места. Тој дури читал и размислувал за исландските саги и хроники и на тој начин може, на пример, да води интелигентен разговор за Снори Стурлусон како пионер на либералната мисла. Во првите две децении по колапсот на комунизмот во Централна и Источна Европа Том беше многу активен таму, додека во последните неколку години посвети многу енергија на помагање на борбените слободари во Африка и на Блискиот Исток.

Том Палмер е еден од најефикасните говорници на она што јас би го нарекол конзервативно-либерално движење (додека тој самиот веројатно би го оставил конзервативниот дел надвор од него). Не разочара на Вечерата на слободата. Во неговиот внимателен, но забавен говор за прифаќање тој рече: „Кога се расправаме за слобода, не треба да бараме да ги скршиме, поразиме, понижуваме или уништиме непријателите, туку да придобиеме пријатели за слобода. Најдобрата победа во расправија не е кога ќе го повредите другиот, туку кога ќе го слушнете другиот да ги повторува вашите аргументи шест месеци или шест години подоцна“.

Линда Витстон

Додека го напуштав Мајами, ја добив тажната вест дека Линда Ветстон, која долго време служеше како претседател на Одборот на мрежата Атлас, почина утрото по Вечерата на слободата. На 79-годишна возраст, таа доживеа ненадеен срцев удар. Како и нејзиниот татко, Сер Антони Фишер, Линда беше добар пријател. Висока, тенка, енергична, практична како и страсна, секогаш пријателска, охрабрувачка и корисна, таа ги инспирираше луѓето ширум светот. Д-р Ед Феулнер, поранешен претседател на фондацијата Херитиџ, соодветно коментираше: „Нејзиното влијание се бранува низ целиот свет и е видливо во работата на претприемачот кој сега може да ги продава своите производи на улица без малтретирање на корумпирани службеници, во раздвижените приватни училишта за сиромашните, во осамени академици кои знаат дека се дел од светската мрежа и може да ги сподели најголемите книги и есеи со студентите на семинари, благодарение на нејзините напори да собере средства и да ги сподели ресурсите и да ги шири идеите за слободата.’ Линда со голема вештина и резолуција ја продолжи работата на нејзиниот татко. Сега ни останува да продолжиме со нејзината работа.

The text was translated by an automatic system