fbpx

Виктор Орбан: „Сегашното раководство на ЕУ мора да замине. Ни требаат нови лидери“

Политика - април 23, 2024

Унгарскиот премиер Виктор Орбан јавно ја осуди политиката на уценување на претставници на ЕУ во говорот што го одржа неодамна на NatCon (Национална конференција за конзервативизам) во Брисел. Виктор Орбан смета дека системот што го создале овие функционери е систем на условеност што се однесува на наметнување на миграција, хомосексуалност и војна. А земјите-членки кои се противат на овие политики кои доаѓаат од Брисел веќе нема да добиваат средства од буџетот на ЕУ. Време е корумпираните бирократи во Брисел да исчезнат!

„Тие го создадоа таканаречениот систем на условеност, владеење на правото и систем на условеност кои конечно се покажаа како инструмент за политичка уцена. Ако не се однесувате како што тие очекуваат, не ги добивате парите. Урсула фон Дер Лејен јасно рече: Унгарија не ги добива парите поради миграциската политика, Унгарија нема да ги добие парите поради анти-родовата политика Европската унија со некои големи проекти одбрани сами по себе како зелената транзиција, политиката на РРФ, миграцијата, војната и политиката на санкции, а сите тие пропаднаа Сегашното раководство на Европската унија мора да си замине и ни требаат нови лидери“, рече премиерот Виктор Орбан .

Миграцијата е кривично дело, а не човеково право

Според премиерот Виктор Орбан, унгарскиот закон смета дека нелегалното преминување на границата е „кривично дело, а не човеково право“. Ова е причината зошто унгарските агенции за спроведување на законот ги спречуваат илегалните мигранти да ги преминуваат границите во нивниот обид да стигнат до земји како Австрија и Германија, каде што општествениот систем ги фаворизира и ги штити мигрантите и барателите на азил. Во исто време, унгарскиот премиер, во дискусија со Јорам Хазони, директор на Институтот Херцл, тврдеше дека мигрантите кои чекаат да бидат оценети нивните барања за азил треба да го сторат тоа надвор од границите на Европската унија, а не во земјите-членки. на чии територии влегле илегално. Орбан додаде дека ако Европа не го стори тоа, проблемот со миграцијата никогаш не може да се реши.

Виктор Орбан, исто така, на Националната конзервативна конференција во Брисел изјави дека Унгарија не сака мешано општество и сака да ги заштити своите граници и да ги зачува своите традиции и култура. Орбан сакаше да повтори дека не постои барање за заедничка миграциска стратегија на Европската унија, туку земјите-членки да одлучуваат поединечно како сакаат да го „решат проблемот со миграцијата“. Премиерот Виктор Орбан сакаше да го подвлече она што повеќепати го изјави претходно, имено дека миграциското прашање е првенствено поврзано со прашањата на цивилизацијата, бидејќи Европа е вкоренета во христијанството, а оние кои сега сакаат да се населат овде, особено во ЕУ, доаѓаат. од други култури, главно култури со муслиманско потекло.

„Секој човек треба сам да одлучи каква „средина и култура“ сака да создаде во својата земја и да се воздржува од наметнување на својата волја на другите“, заклучи унгарскиот премиер на конференцијата NatCon.

Орбан додаде дека Унгарија верува дека мешаното општество замислено од либералите „не би завршило добро“.

Војната меѓу Русија и Украина не е војна на Унгарија

Запрашан да ја коментира геополитичката ситуација во Источна Европа, Виктор Орбан рече дека Унгарија повеќе не сака заедничка граница со Русија, како што имаше во советско време. Во исто време Унгарија ги признава правата и независноста на Украина и преку гласот на премиерот Виктор Орбан, рускиот напад врз Украина е флагрантно кршење на сите меѓународни договори и почитувани заеднички вредности. Унгарскиот премиер не ја пропушти можноста да укаже дека, мора да се признае, Украина „во моментов е протекторат на Западот“, што значи дека земјата не би постоела без континуираното снабдување со оружје и муниција и неуспешната финансиска поддршката во голема мера доаѓа од земјите-членки на ЕУ.

„Украина во моментов е протекторат на Западот, земјата не би постоела без континуирано снабдување со оружје и финансиска поддршка. Украина повеќе не е независна земја“, тврди Виктор Орбан.

Во врска со позитивните економски врски на Унгарија со Русија, Орбан појасни дека унгарската влада не е склона да ги прекине економските врски со руските фирми. Тој нагласи дека конфликтот на Владимир Путин во Украина не е сам на Унгарија.

Украинците сакаат да ја бранат својата земја, тоа е нивна одлука“, рече унгарскиот премиер.

Виктор Орбан понатаму вели дека вистинската причина за војната е всушност поврзана со прашањето за можното членство на Украина во НАТО. Затоа Руската Федерација никогаш нема да толерира Украина да стане членка на Алијансата во нејзината сегашна форма и Владимир Путин ќе направи се, без разлика какви ќе бидат трошоците, за да се осигура дека таа ќе остане неутрална зона меѓу НАТО и Русија. Унгарскиот премиер смета дека пожелно е прекин на огнот и мировни преговори отколку продолжување на војната.

„Мора да се прифати дека Украина не може да победи на бојното поле. Ова е вистината“, нагласи Виктор Орбан.

За две години Унгарија ќе има излез на море

Ако ја погледнеме економско-стратешката игра на премиерот Орбан, големиот унгарски сон за унгарски излез на морето е на пат да се оствари. Уште во летото 2019 година, унгарската влада објави дека ќе изгради пристаниште во Трст, Италија. Токму таа година беше официјализиран договорот со кој Унгарија го доби концесиското право на површина од 300 метри на италијанското пристаниште Трст.

Наведената цел на унгарската 60-годишна концесија на дел од пристаништето Трст е поддршка и зголемување на комерцијалните активности на компаниите регистрирани за даночни цели во Унгарија. Но, пред да го постигне овој договор со владата предводена од Џорџија Мелони, владата на Орбан првично го таргетираше словенечкото пристаниште Копер. Словенечкиот договор пропадна бидејќи Јанез Јанша, сојузникот на унгарскиот премиер, не беше реизбран за лидер на Словенија. Процесот на концесија за дел од пристаништето во Трст беше долг (повеќе од година и пол преговори) и не беше финализиран дури во 2020 година, а сумата што и е исплатена на италијанската влада за концесијата не е незначителна. Унгарија плати 31 милион евра за да има сопствено крајбрежје во Јадранското Море. Унгарскиот министер за надворешни работи и трговија Петер Сијарто пред две години најави дека договорот со италијанската влада ќе овозможи започнување на подготвителни инвестиции за унгарските фирми да можат да го користат унгарскиот удел од пристаништето Трст за своите извозни активности.

Преку заедничката програма за развој, Италија и Унгарија имаат намера да го направат Трст едно од најважните пристаништа во Централна Европа. Ова ќе и даде на Унгарија крајбрежје од 300 метри и површина од 32 хектари. Според Петер Сијарто, се очекува од 2026 година развојниот концепт за пристаништето Трст да доведе до создавање на пристаниште способно да управува со 2,5 милиони стоки годишно, и по пат и железница. Треба да се потсети дека пристаништето Трст се наоѓа на оддалеченост од околу 550 километри од Будимпешта, што значи значително намалување на времето на транспорт на стоки кои пристигнуваат во ЕУ по морски пат. Со оглед на тоа што Италија, Словенија и Унгарија се во Шенген зоната, за разлика од стоката што доаѓа од Југоисточна Европа по копнен пат преку Бугарија и Романија (кои не се дел од економската зона на Шенген, поради што камионите остануваат на царина со денови) , стоката што треба да се истовари во пристаништето во Трст многу побрзо ќе стигне до европските потрошувачи.

Заменик-министерот за надворешни работи и трговија на Унгарија, Левенте Маџар, неодамна откри дека разговорите со италијанската страна за подготовка на проектот се во тек. Работите за копање и обложување би можеле да започнат оваа година, а инвестициите во инфраструктурата се проценуваат на речиси 100 милиони евра. Унгарската државна компанија Адриа Порт ќе биде задолжена за развој на пристаништето Трст. Вестите се охрабрувачки, особено затоа што Питер Тибор Гараи, извршен директор на Адриа Порт, најави дека пристаништето би можело да биде оперативно за две години, во 2026 година. Останува да видиме дали тоа ќе биде возможно.