fbpx

Во Ирска, ECR поставува конзервативна иднина за земјоделството

Животна средина - ноември 3, 2023

Веднаш по двата значајни празници на сите светци и на сите души, партијата ECR организира нов викенд на европска култура во ирските градови Даблин и Килкени, од 2 до 5 ноември.

Во оваа прилика, темата е тројна: Сточарство, земјоделство и зелена економија. Кои се предизвиците и можностите за земјоделците ширум Европската унија? Дали регулативата на ЕУ помага да се искористат тие можности и го поддржува правилното управување со наведените предизвици, или не?

Учесниците ќе пристигнат во Даблин на 2 ноември во посета на ирскиот парламент следното утро. Тие потоа ќе се упатат југоисточно кон историскиот град Килкени. Коктел за добредојде ќе биде понуден во хотелот Lyrath Estate, со неговите прекрасни 170 хектари село, вклучувајќи градини, езера и шуми. Lyrath сам по себе претставува спој помеѓу традицијата и иновативноста.

На 4 ноември, италијанската новинарка Марилу Лукрецио ќе модерира панел за достапност за потрошувачот и поголем просперитет за европските претпријатија во контекст на таканаречената „Зелена економија“. Говорниците обезбедуваат застапеност од пет земји-членки на ЕУ, вклучително и Ирска, со пратеникот Мајкл Колинс и професорот по финансии Кормак Луси од колеџот Тринити; Италија, претставена од пратеникот Мауро Ротели; Романија, со г-ѓа Адела Мирза, претседател на Алтернатива Дреапта; и Бугарија, со поранешниот министер за вода и животна средина Немо Димов, сегашен директор на Конзервативниот институт.

Вториот панел ќе се фокусира на конзервативни решенија за прагматични и одржливи политики за сточарството. Во овој случај, водителот на радио ток-шоу Ниал Бојлан ќе го модерира литванскиот пратеник Гидриус ​​Сурплис, заменик-шеф на Комитетот за надворешни работи и поранешен министер за земјоделство; Италијанскиот пратеник Лука Де Карло, претседател на Комитетот за земјоделство и земјоделско-прехранбено производство; Ирската пратеничка Керол Нолан, од Комитетот за истражување, иновации и наука; Летонскиот парламентарен советник за надворешна политика, г. Валтерс Зелч; и ирската новинарка г-ѓа Лариса Нолан, од The ​​Mirror.

Непосредно пред ручекот, генералниот секретар на партијата ЕЦР Антонио Џордано ќе одржи онлајн интервју со италијанскиот министер за земјоделство, суверенитет на храна и шумарство, г. Франческо Лолобриџида; и со полскиот комесар за земјоделство г-дин Јануш Војчеховски.

Во попладневните часови, италијанската новинарка и ТВ водителка г-ѓа Елизабета Миљорели ќе модерира трет панел, со цел да се реформира тековната европска земјоделска политика: италијанската пратеничка Иленија Лукасели, шеф на Комисијата за буџет, ќе разговара со ирскиот пратеник Мети Мекграт, од Комитет за туризам, култура, уметност, спорт и медиуми и деловен комитет на Оиреахтас; со г-дин Ив Мадре, претседател на Фарм Европа и поранешен виш советник на Комисијата; со г-дин Пет Мекормак, претседател на Асоцијацијата за снабдувачи на ирско кремено млеко (ICMSA); и со ирскиот новинар г-дин Пет О’Тул, од Farmers Journal.

Конечно, експертот за политика на ирската телевизија, г-ѓа Сара Рајан, ќе дејствува како модератор на четвртиот панел, посветен на конзервативната алтернатива за иднината на земјоделците во Европа, со учество на италијанскиот министер за односи со парламентот, г-дин Лука Цириани; на ирската сенаторка г-ѓа Шерон Кеоган, од Комитетот за прашања на ЕУ; на италијанскиот европратеник Карло Фиданца, шеф на италијанската делегација во Европскиот парламент; на чешкиот пратеник Војтех Мунцар; и на италијанскиот пратеник Марко Оснато, претседател на Комитетот за финансии.

Извор на сликата: Lyrath Estate Hotel