fbpx

Европа што треба да се брани

Култура - декември 19, 2023

Протагонистот на ECR во Атреју

Атреју, настанот Fratelli d’Italia (ECR) со дебати за клучните теми од актуелните политички работи неодамна беше завршен. Имаше доволно простор за европски и меѓународни прашања, особено со оглед на изборниот датум на 9 јуни 2024 година.

Особено важен беше панелот со наслов „Европа да се брани: причините на конзервативците против европската супердржава“ со неколку звучни имиња меѓу протагонистите: италијанскиот министер за европски прашања Рафаеле Фито (FdI, ECR), европратениците Хорхе Буксаде ( Вокс, ECR), Карло Фиданца (FdI, ECR), Асита Канко (N-VA, ECR) и Никола Прокачини (FdI, ECR), полскиот парламентарец Радослав Фогиел (PiS, ECR) и романскиот парламентарец Џорџ Симион (AUR ) .

Карло Фиданца ја играше улогата на модератор, предвидувајќи сепак како Џорџија Мелони го заснова целиот настан на големото дело на меѓународно ниво, почнувајќи од тројцата големи меѓународни гости како Илон Маск, Еди Рама (PSSH, S&D) и Риши Сунак (Тори ), покажувајќи дека одржува јасна линија на идеи додека се занимава со сите со цврсто око на иднината.

Потоа зборуваа различните гости, кои од една страна го истакнаа искуството што го имале во нивните земји на потекло, а потоа ја развија темата на европско ниво. Хорхе Буксаде го отвори својот говор говорејќи за новата Влада на Санчез која произлегува од постизборните договори: „Влада која е опасност не само за Шпанија туку и за Европа. Моделот предложен од Санчез е модел што тие исто така ќе се обидат да го донесат на ниво на заедница, со фронт на социјалисти и комунисти засилен со дел од десниот центар. Партидо Популарно (ППЕ) не ги дава истите одговори како нас за општото добро, за одбраната на безбедноста, за борбата против илегалната имиграција, за борбата против лобиите и големите мултинационални компании, и за постоењето на две различни десничарски партии неизбежно ја води левицата да се обедини”. „Мораме да разбереме – заклучи Буксаде – дека за нас националниот и европскиот идентитет е неопходна почетна точка за да се постигне целта за преземање контрола врз Европа. За нив, сепак, почетната точка е да ја преземат контролата врз европска супердржава, а потоа изгради идентитет за да ја зацементира таа контрола“.

Фогиел додава на ова прашање потсетувајќи како полските конзервативци на ПиС, заедно со британските конзервативци, беа основачи на ЕЦР: „Пред нас, секоја десничарска партија или движење ја имаше единствената можност да се мери во Европскиот парламент при влезот. во ППЕ.Не нарекоа луди што сакаме да го скршиме статус квото, денес сме тука и сме меѓу најголемите европски партии.Верувам дека понатаму ќе растеме и ќе бидеме втора група по 9-ти јуни затоа што сме единствена група обезбедување решенија за големите европски кризи, како што е имиграцијата. Ќе бидеме силна група бидејќи во многу земји, како во Италија и Полска, партиите на ЕЦР ќе бидат првите национални партии“.

Многу важен беше и гласот на Асита Канко која јасно опиша како се води борба за човекови права дури и од десницата: „За левицата нема десничарски жени и нема десничарски црнци, наместо тоа има многумина кои мислат како нас затоа што за нас ова е дискриминација. Се сметаме себеси за сите луѓе кои сакаат добар живот и правично оданочување кое не нè тера да плаќаме живот за оние кои не сакаат да работат. Како жена и Мајко, можам само да се борам против разбудената идеологија и радикалниот исламизам, морам да се борам против оние кои би сакале да ми ја одземат слободата да бидам тоа што сум“. Канко го наведе и примерот со предлогот на белгиската крајна левица да им се дозволи исламска марама дури и на 8-годишните девојчиња: „Сметам дека ова е срамно и фактот што ниту една европска левица не кажува ништо за тоа сведочи за нивниот обид да се задоволат со Муслиманско братство. Сакам моите деца да живеат во Европа заштитени од Џорџија Мелони, а не предводени од Муслиманското братство!“.

„Овој настан е насловен „Добре дојдовте назад во италијанската гордост“. Со право сте горди што сте Италијанец, ние сме горди што сме Романци, заедно мораме да се гордееме со нашата цивилизација, која е латинска и христијанска“, е зачетокот на говорот на Џорџ Симион. „Нашата Европа е полна со богатство и убавина, корените Легнете овде во Рим и видете ја потребата од поинаква Европска Унија.Нашиот лидер не е Романо Проди, тој не е Енрико Лета, тој не е Ели Шлајн, тој не е Франц Тимерманс, тој не е Урсула фон дер Лајен, туку тој е Џорџија Мелони, со која сакаме да создадеме централнодесничарска влада во Брисел, без да се откажеме од прашањата што ни се драги и да ги добиеме битките што ќе ги сретнеме пред нас“.

Потоа говореше европратеникот Никола Прокачини, давајќи го примерот за „конзервативната револуција“ која започна во Италија на 25 септември 2022 година, кога десниот центар предводен од Браќата од Италија победи на италијанските политички избори: „На 9 јуни 2024 година ќе има конфронтација меѓу два модели на Европа. Од една страна, нашиот е резултат на Римскиот договор кој го изгласаа сите, освен социјалистите и комунистите, кои гледаат сојуз меѓу слободните и суверените народи, кои во сојуз ја пронајдоа причината да бидат заедно по векови војни. Од друга страна, онаа на левицата, федералистичкиот модел на Соединетите Европски Соединетите Американски Држави или супердржава. Сакаат да ги избришат националните држави, но Италија не е Алабама, а Шпанија не е Ајова: нашите не се држави, тие се нации. Оттука, тогаш започнува нашата борба за Европа на татковините, да се брани од оние кои сакаат Советски Сојуз“.

Европскиот предизвик станува уште поважен ако се мисли на многуте фондови на следната генерација на ЕУ: „Ние бевме меѓу првите земји што го разгледаа PNRR, прилагодувајќи го на новите потреби и предвидувајќи го времето“, тврди министерот Фито. „Имиграцијата и флексибилноста во ресурсите беа двете теми во центарот на Европскиот совет, каде внимателно се слушаа предлозите на Владата на Мелони. Европа денес не е способна да ги разбере потребите и да даде решенија: помислете дека дури по руската инвазија на Украина го сфативме она што Европската десница го осудуваше некое време, имено границите на енергетската зависност и стратешката автономија“. Пасус и за предлозите за влез на Украина и балканските држави во Европската унија: „Поширока Европа не може да се гради со слогани, но треба да знаеме и разбереме што се случува во однос на управувањето и користењето на ресурсите. Карактеристиката на Џорџија Мелони и на италијанската и европската десница е да разговараат со сите и тоа е она што ќе го направиме со поголем глас од 9 јуни 2024 година“.

Низа значајни идеи за лансирање на предизвикот за европска структура која повеќе не одговара со капацитет и конкретно на потребите на националните народи, предизвик за победа на сите конзервативци.