fbpx

Златните пасоши, Малта ги упати до Европскиот суд на правдата

Правни - октомври 18, 2022

Европската комисија одлучи дека Малта ќе биде упатена пред Европскиот суд на правдата за аферата „златни пасоши“. На крајот на 2013 година, во островската држава во центарот на Средоземното Море, стапи на сила законот со кој се доделува малтешко државјанство на оние кои можат да платат 650.000 евра, кои треба да се уплатат во владиниот фонд за развој.

Таа сума била потребна за да се добие државјанство, без дополнителни инвестиции и без обврска за престој на островот. Законот, кој силно го посакуваше тогашниот премиер Џозеф Мускат, главно имаше за цел да го намали јавниот дефицит на Малта: проценката беше 30 милиони годишно.

За жал, со плаќање на таа голема сума пари, секој можеше да добие „златен пасош“, кој дозволуваше право на престој во која било земја членка на ЕУ.

Давањето пасоши и златни визи е шема што ја усвоија и други европски нации во последниве години, како што се Кипар, Бугарија, Грција, Португалија. Сепак, стекнувањето малтешко државјанство со едноставно плаќање во владиниот фонд е многу полесно отколку регулаторните рамки што ги применуваат другите земји.

Ова доведе и до појава на неколку новинарски истраги, кои изнесоа на виделина срамни скандали за ЕУ.

Во 2019 година, двајца новинари од новинската агенција Ројтерс, преку нивниот истражувачки извештај.Кмерски богат. Како роднините и сојузниците на лидерот на Камбоџа собраа богатство во странство“, опиша како роднините и сојузниците на режимот на Камбоџа собрале десетици милиони долари во странство благодарение на златните пасоши.

Во друга истрага, во 2017 година, британскиот весник „Гардијан“ објави долга листа на корисници на оваа шема, меѓу кои и неколку руски олигарси.

Малта престана да ја дава оваа привилегија на руските и белоруските граѓани, но не ја поправи општата структура на законот што останува во сила за богатите граѓани од други националности.

Веќе во 2020 година, Комисијата испрати писмо за формално известување до Малта, барајќи од неа да ја прекине програмата за државјанство за „инвеститори“. Потоа, Комисијата испрати уште едно официјално известување до Малта на 9 јуни 2021 година.

Во март оваа година, Комисијата на ЕУ и Европскиот парламент го засилија притисокот врз Република Малта, која одби да го објави списокот на руски граѓани кои имаат корист од овој систем, заканувајќи се со санкции.

ЕП во изјавата објави дека златните пасоши се „сомнителни од етичка, правна и економска гледна точка и повлекуваат бројни сериозни безбедносни ризици“. ЕП, исто така, повика на создавање на нови заеднички правила за справување со проблемите на шемите „државјанство и престој за инвестирање“ и да се запре она што е де факто понудата за продажба на државјанство на ЕУ.

Пред да ја упати Малта до Судот на правдата на Европската унија, Европската комисија и испрати на Малта последно предупредување во врска со шемата за „златен пасош“.

Европската комисија смета дека аранжманите на Малта за доделување државјанство се некомпатибилни со член 4 – став 3 од Договорот за ЕУ, кој го воспоставува принципот на лојална соработка. Комисијата, исто така, се повика на член 20 од Договорот за функционирање на Европската унија, кој ги утврдува правата и должностите во врска со поседувањето европско државјанство за државјаните на земјите-членки на ЕУ.

Речиси една деценија корумпирани политичари, членови на крвави диктатури и организации осомничени за тероризам имаат „тројански коњ“ во Европа. На овој начин тие ги заобиколија санкциите и контролите, перејќи пари и ги инвестираа, благодарение на привилегиите да добијат европско државјанство за себе или за нивните предни лица, преку инвестициски програми.

Денес на оваа грда приказна се чини дека и се ближи крајот. Јасно е дека ваквите постапки се опасни за безбедноста на ЕУ и поединечните земји-членки, особено во време на криза како оваа што ја доживуваме во моментов. Тие, исто така, ја омаловажуваат големата привилегија да се биде европски граѓанин, која мора да биде заштитена и која многу луѓе, кои минуваат низ „редовни“ процедури во земјите-членки, со години чекаат.

The text was translated by an automatic system