fbpx

Истражување на нордиското наследство

Култура - јануари 31, 2024

Европски дневник: Копенхаген, мај 2022 година

Градот Копенхаген има посебно значење за Исланѓаните бидејќи долго време бил нивен главен град. Исланд првично бил населен помеѓу 874 и 930 година, главно од Западна Норвешка. Комонвелт кој немаше крал освен законот (како што рече германски хроничар) беше таму од 930 до 1262 година. Исланѓаните потоа се поклонија на притисокот од кралот на Норвешка и станаа негови поданици против гаранциите дека ќе ги почитува локалните закони, ќе го зачува мирот и ќе обезбеди доволна трговија, што е клучно за овој далечен северноатлантски остров ветровит. Во 1380 година, норвешката круна преминала на данскиот крал кој на крајот го направил Копенхаген негова постојана резиденција. Данското име на градот е Кобенхавн што значи Трговско пристаниште. Градот, формално основан во 1167 година, бил трговски центар со векови, сместен на Саунд помеѓу данскиот остров Зеланд и Шведска и со одлично пристаниште. Сите нордиски земји биле управувани од Копенхаген до 1523 година кога Шведска успешно се побунила против данскиот крал, а заедно со Шведска отишла и Финска. Потоа во 1814 година, по поразот во Наполеонските војни, данскиот крал морал да му ја отстапи Норвешка на шведскиот крал, но од причини кои сè уште не се јасни, било одлучено Данска да ги задржи норвешките поседи во Северен Атлантик, Исланд, Фарски Острови и Гренланд.

Аргументи за независност на Џон Сигурдсон

Иако владеел од Копенхаген, Исланд никогаш не бил дел од Данска. Таа имаше свои закони и јазик и се гордееше со богатото и единствено книжевно наследство, најважни песни, хроники и саги од периодот на Комонвелтот, но и разни легенди, бајки и народни песни. Во 1848 година, исландската борба за независност започна кога триесет и седумгодишниот исландски историчар кој живее во Копенхаген, Јон Сигурдсон, објави „Похрабрување до Исланѓаните“. Тој изнесе три главни аргументи за правото на Исланѓаните на самоопределување. Прво, во периодот на Комонвелтот Исланд навистина бил суверена држава и кога Исланѓаните во 1262 година се изјасниле за верност на норвешкиот крал, тој бил само на кралот, а не на Норвешка, или подоцна на Данска. Оттука, Јон – како што го нарекуваат во Исланд, бидејќи Исланд нема никакви презимиња, Сигурдсон само како известување за фактот дека таткото на Јон се викал Сигурд – тврди, кога данскиот крал му ја предал власта на данскиот народ во 1848 година. (ратификуван во устав во 1849 година), дека не следи дека данската нација, преку органите на данската држава, добила какво било право да владее со Исланд. Ова беше прашање што требаше да се реши меѓу кралот и исландската нација. На второ место, Исланѓаните сочинуваа посебна нација, со заедничка историја од речиси илјада години, со своја територија, дефинирана со природни граници, со свои закони, јазик и литературно наследство. Трето, Исланѓаните веројатно знаеле подобро што е во нивен интерес отколку бирократите во Копенхаген, што секако е традиционалниот аргумент за деволуција (или супсидијарниот принцип).

Џон Сигурдсон умре во 1883 година без да види дека се исполнува неговиот сон за Исланд како суверена држава. Добронамерните дански влади од тоа време не ја сфатија сериозно неговата позиција. Исланѓаните биле мала нација која живеела на неплоден остров. За да преживеат, им требаа Данците, се чинеше. Но, на почетокот на дваесеттиот век, исландската економија значително порасна бидејќи Исланѓаните го стекнаа капиталот и технологијата за искористување на плодните риболовни терени околу островот. Во исто време, барањата за национално самоопределување станаа погласни, исто така во нордиските земји. Норвешка се отцепи од Шведска во 1905 година, а Финска од Русија во 1917 година. По пријателски преговори, Данците и Исланѓаните се согласија Исланд да стане суверена држава на 1 декември 1918 година во лична заедница со данскиот крал, и дека договорот за ова меѓу двете земји може да се ревидира и евентуално да се укине по дваесет и пет години. Политичкиот проект на Јон Сигурдсон сега беше имплементиран. Исландската држава ја купи куќата (наведена погоре) во која тој живееше во Копенхаген, на Øster Voldgade 12, блиску до центарот на градот. Стан во куќата им бил ставен на располагање на исландските научници кои истражувале во Копенхаген. Двапати имав можност да го користам станот, по еден месец во секоја прилика. Првиот пат беше летото 2002 година да ја проучувам нордиската литература за речник на цитати што го составував. Вториот пат беше во летото 2023 година за да се истражи нордиската либерална традиција.

Аргументи за слободна трговија на Џон Сигурдсон

Јон Сигурдсон и самиот бил дел од нордиската либерална традиција. Добро прочитан во историјата, економијата и политиката, тој беше под влијание не само од извонредното политичко наследство на нордиските народи, туку и од англосаксонскиот либерализам. „Индивидуалната слобода не треба да биде ограничена освен ако општеството како целина (нацијата) ќе биде оштетено од неа“, напиша тој во 1841 година. Јон ги повика своите сонародници да учат од другите народи без да мора да го жртвуваат сопствениот идентитет. „Најмногу напреднавме кога нашироко патувавме и тргувавме со други земји, но со многу земји, не само со една“, забележа тој во 1842 година. Една година подоцна тој се залагаше за слободна трговија во духот на Адам Смит:

Нашата трговија е ограничена на само една земја и не ни е дозволено да работиме со која било друга земја. Ова е спротивно на природата на размената и еволуцијата, бидејќи напредокот и просперитетот зависат од тргувањето со она што е неопходно, така што луѓето всушност се поддржуваат еден со друг. Кога еден народ ќе го занемари ова правило и овој закон на природата, ќе биде казнет, ​​а казната ќе биде сопственото понижување и загуба. Ниту една земја во светот не е целосно самодоволна, дури и ако човечката глупост се обидела да ја направи таква. Ниту една земја не е таква да не може да придонесе нешто и на тој начин да го добие она што и треба. Но, кога една земја ќе го добие она што и е потребно, што е она што го носи трговијата, тогаш е како самата да ги поседува овие потреби. Кога трговијата е бесплатна, тогаш секој народ го нуди она што го има во вишок, на оние кои го имаат тоа што му треба.

Џон ја посочи Англија како пример што треба да го следат Исланѓаните. Нејзиниот брз напредок, напиша тој во 1844 година, без сомнение може да се припише на неговата слобода на претпријатие и здружување.

Џон Сигурдсон како конзервативен либерал

Во 1855 година, трговијата меѓу Исланд и другите земји стана слободна, откако претходно беше ограничена на дански поданици. Јон Сигурдсон ја поздрави оваа важна промена и го повтори случајот за слободна трговија во писмо до неговиот брат во 1866 година:

Мислиш дека некој ќе не впие. Сите нека не апсорбираат во смисла дека тргуваат со нас и прават бизнис со нас. Слободата не е да живееш сам и да немаш никаква врска со другите. Се сомневам дека Симеон Стилите или Диоген биле послободни од кој било друг неограничен народ. Доволно е точно, слободата доаѓа главно одвнатре, но ниедна слобода релевантна во општеството не се остварува освен во размена, и затоа тие се неопходни за слободата.

Сепак, Џон беше и конзервативен настроен. Во 1875 година, неговите млади обожаватели организирале прослава за него во Рејкјавик, еден од нив компонирал и рецитирал песна во негова чест. Кога Џон им се заблагодари, тој се спротивстави на изјавата во песната дека тој е „водачот кој никогаш не знаел никакви ограничувања“. Тој ја отфрли идејата дека никогаш не знаел никакви ограничувања. Потребна е дисциплина и воздржаност за човековиот развој, забележа тој. Ограничувањата беа незаменливи внатре и надвор, за поединци и за нациите. Неограничената слобода, без никакви ограничувања, не беше слобода, туку едноставно превирања и неред. Така, Јон убедливо може да се окарактеризира како конзервативен либерал.

Нордиската политичка традиција

Месецот што го поминав во Копенхаген во летото 2022 година беше и плоден и пријатен. Во тивката удобност на куќата на Јон Сигурдсон во Остер Волдгејд, можев да учам и да размислувам за политичкото наследство на нордиските народи: Снори Стурлусон предупредувања против неограничената моќ во неговата историја на норвешките кралеви; Андерс Хидениус аргументи за слободната трговија и поделбата на трудот во XVIII век; либералниот норвешки устав од 1814 година во Ајдсвол; големите либерални државници од деветнаесеттиот век кои ги поставија темелите за скандинавскиот просперитет, Антон Мартин Швајгард во Норвешка и Јохан Аугуст Грипенштет во Шведска. Конкретно, ги испитав делата на извонредниот дански либерал Николај Ф.С. Грундвиг, пастор, поет и полимат, кој ги поттикна своите сонародници да го зачуваат и развиваат своето национално наследство. Фасцинантен лик, Грундвиг често се смета за главен поборник или дури и креатор на чудниот и единствен дански национален идентитет, дански, дански.

Од куќата на Јон Сигурдсон има само кратка прошетка до Kongens Nytorv, Новиот плоштад на кралот, каде што се наоѓа Националниот театар, познатата стоковна куќа Magasin du Nord, неколку добри ресторани и преподобниот Hotel d’Angleterre каде што понекогаш сум престојувал. Има убав спа и базен во подрумот. На плоштадот се наоѓа и најстариот паб во Копенхаген, Hviids vinstue , основан во 1723 година. Беше и остана популарен кај Исланѓаните во Копенхаген. Внатре има портрет на четворица познати (или можеби озлогласени) исландски бонвиванти, двајца поети и двајца историчари, кои сите живееле во Копенхаген некое време, иако во различни периоди. Постариот историчар, гореспоменатиот Арни Палсон, еднаш славно извикал: „Се вели дека пиењето е бегство од реалноста. Но, луѓето понекогаш можат да се спасат бегајќи“. Помладиот историчар всушност ме учеше во средно училиште. Hviids vinstue нуди не само познати дански пива, Туборг и Карлсберг, туку и дански smørrebrød, сендвичи со отворено лице со вкусни додатоци како што се ракчиња, чаден или сушен лосос, печено говедско месо и јајца.

Наздрав за слободата

Веднаш зад аголот, на Vingårdstræde 6, се наоѓа еден од моите омилени ресторани во Копенхаген, Мишелин со две ѕвездички Конг Ханс Келдер (Кралот Ханс визба), кој служи она што може да се опише како данска храна инспирирана од Франција, елегантна и вкусна. Кралот Ханс (или Џон) владеел од 1481 до 1513 година. Тој морал, како и другите скандинавски кралеви, да прифати Повелба, нешто слична на англиската Магна Карта, со која се потврдуваат традиционалните права на неговите поданици. Затоа, подрумот на кралот Ханс е соодветно место за здравица за големото нордиско либерално наследство.