fbpx

Истражување на ECR: Довербата на граѓаните во институциите на ЕУ опаѓа

Политика - април 26, 2024

Довербата на гласачите во институциите на Европската унија постојано се намалува во последните години, покажува неодамна објавената анкета нарачана од ECR.

Најголем процент од испитаниците – речиси 40% – рекле дека би сакале земјите-членки да имаат поголема моќ, наместо телата на Европската унија. Една од областите каде што значителен процент од гласачите веруваат дека земјите-членки треба да имаат поголем збор е миграцијата. Иако повеќе луѓе рекоа дека миграциските политики треба да бидат во сопственост на Европската комисија отколку што рекоа дека земјите-членки треба да имаат поголема моќ отколку што имаат моментално по ова прашање, процентите се приближно еднакви – 41% и 40% соодветно. Огромно мнозинство десничарски гласачи во двете европски политички групи Европски конзервативци и реформисти (ЕЦР) и Идентитет и демократија (ИД), велат дека на земјите-членки треба да им се дадат повеќе овластувања отколку што имаат моментално. Повеќето гласачи во овие две европратенички групи, исто така, веруваат дека земјите-членки треба да имаат одлучувачка моќ над миграциските политики. Ако се погледне по земји, овој тренд е поизразен во источноевропските земји и Франција. Овие трендови се анализирани и по географски регион и од електоратот на секоја од политичките групи во моментов претставени во Европскиот парламент – ЕПП (Група на Европската народна партија – Христијанско-демократи), С&Д (Група на прогресивната алијанса на социјалистите и демократите во Европскиот парламент) , Обнови (Обнови ја Европа), ECR, ID, Европски зелени и Обединета левица (Gauche Unitaire Europeenne/Gauche Verte Nordique) – GUE/NGL.

Податоците беа собрани од пет географски региони: Германија, Франција, источните земји – (Балтичките држави, Полска, Чешка, Словачка, Унгарија, Романија, Бугарија, Хрватска и Словенија), нордиските земји – Шведска, Данска, Финска, Белгија , Холандија, Луксембург, Ирска и Австрија) и јужните земји – Шпанија, Италија, Португалија, Грција, Малта и Кипар. Истражувањето беше спроведено во име на ECR помеѓу 28-ми март и 8-ми април користејќи го методот CAWI на вкупен примерок од 5000 луѓе во сите 27 земји-членки.

Довербата во органите на Европската унија паѓа

Повеќето од испитаниците во истражувањето сметаат дека на европските тела треба да им се одземат овластувањата и да им се пренесат на земјите-членки – 37%, додека 25% се одлучуваат за спротивното, велејќи дека нациите треба да имаат помала моќ. 17% од испитаниците во истражувањето сметаат дека ситуацијата е добра како што е сега, додека 21% велат дека не знаат како може да биде подобро.

Гледајќи ги податоците од анкетата по партии, огромното мнозинство од гласачите на ЕЦР – 63% и гласачите за ИД – 62 отсто веруваат дека на земјите-членки треба да им се даде поголема моќ во односот со ЕУ отколку што имаат моментално. ГУЕ/НГЛ е на средина со 38 отсто од гласачкото тело. На другиот крај од скалата, најмал процент на гласачи кои се согласуваат со таквата хипотеза се меѓу гласачите на С&Д – 24% и Зелените – 23%. Повеќе од половина од гласачите на ЕПП и Обнови сметаат дека Европската Унија треба да има поголема моќ или дека моменталната ситуација е во ред. ЕПП и Обнови со 33 и 31 соодветно. Во случајот на овие партии, процентот на гласачи кои сметаат дека ЕУ треба да има поголема моќ се приближно еднакви со оние кои би се одлучиле за повеќе овластувања за земјите-членки: 33% соодветно 31% наспроти 32% соодветно 35%. Сепак, значајни се процентите на оние кои сакаат да го задржат статус квото – 23% ЕПП и 22% Обнови.

Сосема поинаква е ситуацијата на гласачите на ЕЦР, од кои 63% сметаат дека овластувањата на ЕУ треба да се намалат, а само 22% сметаат дека треба да се зголемат, а само 7% сметаат дека е добро како што е сега. Неопределениот процент е 8%. Трендот е ист и кај електоратот на ИД, каде 62% сакаат поголема моќ за земјите-членки и само 13% за ЕУ, а 9% се согласуваат со моменталната ситуација. Што се однесува до идната коалиција за назначување членови на Европската комисија, генерално, повеќето европски гласачи – 40 отсто – ја претпочитаат сегашната владејачка коалиција во Европскиот парламент, која ги обединува S&D, EPP и Renew. Сепак, секој четврти би сакал централно-десничарска коалиција на ЕПП, ЕЦР и ИД. Значаен е и процентот на неопределени, кој сочинува околу една третина – 32%.

68% од гласачите сакаат коалиција: ЕЦР, ИД и ЕПП

Оваа опција на коалиција на ЕЦР, ИД и ЕПП ја претпочита огромното мнозинство гласачи на ЕЦР – 68%. Само 15% би сакале централно-левичарска или централна коалиција да именува членови на Европската комисија. Огромното мнозинство гласачи на S&D – 80%, но исто така и Gue/Ngl – 63%, Европските зелени – 58% и Renew – 50% би сакале партиите кои досега ја водеа ЕУ да продолжат да водат во следниот мандат. Во средината на рангирањето е ЕПП, чиј електорат сака ова нешто повеќе од 30%.

На другиот крај од скалата, мнозинството гласачи на ЕЦР и ИД сакаат коалиција во која ќе бидат вклучени ЕПП како и овие партии (68% – ECR и 62% – ИД). Сепак, процентот на неопределени гласачи е значителен – над една третина (32%). Најголем број неопределени има во источноевропските земји – 40 проценти – но блиску до овој процент е Франција со 37 проценти, а Германија е над една третина (31 процент). Коалицијата С&Д – ЕПП – Обнови има најмногу поддржувачи во јужните земји, особено Италија и Шпанија, каде што сочинуваат половина од гласачите (50% и 51% соодветно). Силен раскол во ставовите за тоа кој треба да одлучува за миграциските политики; Конзервативците ги избираат земјите-членки Генерално, процентот на испитаници кои велат дека Европската комисија треба да ја има најважната улога во миграциските политики е речиси еднаков со оние кои мислат дека земјите-членки треба да одлучуваат за миграциските политики: 41% наспроти 40%. Други 19 отсто се неодлучни, велејќи дека не знаат кој треба да го каже последниот збор…

По земји, најголем процент на испитаници кои претпочитале земји-членки на ова прашање биле источните земји – 57% и Франција – 52%, додека Европската комисија ја претпочитале повеќето испитаници во Италија – 61%, Шпанија – 59% и Јужна земји – 58%.

По партии, за миграцијата, Европската комисија ја претпочита мнозинството гласачи на С&Д – 63%, Европските Зелени – 58% и Обнови – 52%. Изборниците на ГУЕ/НГЛ и ЕПП исто така се поделени по ова прашање, но повеќето гласачи во овие партии претпочитаат ЕК да ги носи одлуките за миграцијата (51% и 49%, соодветно). Од друга страна, мнозинството гласачи за ИД, како и гласачите на ЕЦР, би сакале земјите-членки да имаат поголема моќ да одлучуваат за миграцијата. Процентот на гласачите за ИД и ЕЦР кои го рекоа ова се 64% и 58%, соодветно.

Повеќе од половина од Европејците имаат негативен став за миграциската политика на ЕУ

Во рамките на електоратот на ЕЦР, процентот на оние кои рекоа дека Европската комисија треба да игра поголема улога во оваа област е 33%, а процентот на оние кои претпочитаат да не одговорат – 9%. Незадоволството од миграциските политики на Европската унија кај граѓаните во 27-те земји на ЕУ се гледа и во друга анкета објавена пред два месеца од Euronews. Според истражувањето, повеќе од половина од Европејците имаат негативен став за тоа, а 71% би сакале построга контрола на границите. Според анкетата, само 16% од анкетираните ги оцениле овие политики позитивно, додека 32% немале ниту позитивно ниту негативно мислење. Во сите анкетирани земји, негативните мислења ги надминуваат позитивните: Французите (62%), Австријците (60%) и Унгарците (58%) се најкритични, додека Данска (26%), Романија (27%) и Финска (32). %) имаат најниски стапки на негативни мислења.

Изборите за Европскиот парламент оваа година ќе се одржат меѓу 6-ти и 9-ти јуни. Европскиот парламент е единственото директно избрано транснационално собрание во светот. Европратениците одлучуваат за закони кои влијаат на животите на граѓаните на ЕУ (од поддршка на економијата до борба против сиромаштијата и климатските промени до безбедносни прашања).