fbpx

Италијанското Министерство за финансии го избира конзорциумот Certares-Air France-Delta за стекнување на Air Ita

Политика - септември 19, 2022

Со овој избор, МеФ (министерството за економија и финансии) добива максимално можно учество за да ја дефинира Ер Ита како сè уште италијанска компанија

До пред неколку дена, предлогот на MSC и Lufthansa се чинеше дека има предност во досието за стекнување на новата италијанска национална авиокомпанија ITA Airways, која и припаѓа на компанијата за цивилен транспорт „Ita spa“, но според институционална забелешка, од 31 август, италијанското Министерство за економија и финансии се чини дека започна ексклузивни преговори со конзорциумот Certares-Delta-Air France.

Одлуката, малку неочекувана за некои аналитичари, беше донесена со оглед на условите предложени од конкурентските фракции и италијанската влада, како јавен акционер, претпочиташе да ги продолжи преговорите со конзорциумот способен да гарантира поголема контрола од страна на МеФ (45%) во споредба со 20% понудени од MSC и Lufthansa.

Двата конзорциума кои се борат за купувањето ја процениле италијанската авиокомпанија околу 950 милиони евра, а американскиот фонд Certares, создаден во 2012 година во Њујорк, со канцеларии во Луксембург и Милано и со пазарна вредност од 10 милијарди долари, би бил подготвен да плати. 600 милиони евра (покрај какви било идни бонуси доколку Ита постигне добри финансиски резултати) за 55% од компанијата, со можност италијанската држава да има 2 од 5 члена во УО со големи овластувања за вето на индустриски и стратегиски избори како и назначување на доверлив претседател за целата компанија. Компанијата Ер Франс, која веќе активно соработуваше со Алиталија во минатото и која секогаш изразуваше интерес за продлабочување на односите за управување со воздушниот сообраќај кон и од италијанската територија, во наредните месеци, ќе учествува со 9,9 отсто од акциите и Делта со 5%, со што уделот на Certares се намали на 40,1%.

Понудата презентирана од Lufthansa и MSC предвидуваше исплата на приближно 850 милиони евра за 80% удел и недоволна гаранција за моќта за одлучување доделена на италијанската држава за избори, како што е долгогодишниот проблем со технолошки вишок, кој би генерирало одредено незадоволство меѓу синдикатите и здруженијата вклучени во заштитата на работниците во италијанските авиокомпании.

Lufhtansa и MSC преку официјална нота дадоа до знаење дека нивната понуда е сепак најповолна за Air Ita, иако приватизацијата, речиси целосна, на национална авиокомпанија со непроценлив потенцијал како што е италијанската, може да биде воопшто не е многу поволна.

Компанијата Lufhtansa ја разбира волјата на италијанското Министерство за економија и финансии да се приклони кон понуда која гарантира поголемо учество и значителна моќ за одлучување. Сепак, германската групација одржува одлично позиционирање на италијанскиот пазар благодарение на веќе управуваните брендови, вклучувајќи го и Air Dolomiti со приближно 4 милиони патници и повеќе од 130 дневни полетувања од 21 различна дестинација.

Одлуките за аквизицијата се на актуелниот италијански министер за економија кој евентуално би можел да потпише едноставен меморандум за разбирање кој, колку и да е важен, нема да ја обврзе претстојната влада всушност да ја продаде Air Ita или може да дефинира прелиминарен акт дека тој ќе биде обврзувачки и ќе обезбеди, во случај новата влада да одлучи да ги прекине преговорите, милионерска казна во корист на потенцијалните купувачи.

Со изборите пред портите, прашањето на „Ер Ита“ станува клучно за суштинската важност на стекнувањето од оваа големина, а управувањето со вклучените страни ќе биде од суштинско значење за да се избегне собирање уште еден пропуст и за дефинирање на договор што ја гарантира контролата од страна на државата неопходна за да се дефинира вистински италијанскиот најважен авиопревозник на полуостровот. Евентуалноста на авиокомпанија целосно управувана од италијанската влада отсекогаш изгледала не многу прагматично и тешко применливо. Затоа, сигурноста на доверливи партнери кои навистина се грижат за успехот на компанијата е од суштинско значење.

Автор: Алесандро Фиорентино

The text was translated by an automatic system