fbpx

Каивано: Кога државата ќе победи

Политика - мај 29, 2024

Беше крајот на август минатата година, а Италија, која се враќаше од летните одмори, беше вратена во реалноста со извештај што ќе ги потресе духовите на сите: две девојчиња на возраст од 10 и 12 години извесно време беа изложени на насилство од малолетници и возрасни на место кое денес сите го знаеме, но што во тоа време им било познато само на оние што живееле таму, на оние што ја направиле база за криминал и на свештеникот кој не сакал да се откаже: Каивано.
Каивано, или поточно Parco Verde di Caivano, е мала општина во градскиот град Неапол, составена од општински домови, кои, по земјотресот во 1980-тите, зеле бројни семејства, катапултирани во она што требало да стане вистинско гето. во рацете на подземјето.
Во плановите на оние што го изградија, Каивано требаше да биде среќен остров за раселените за повторно започнување, со спортски центар, општински парк и низа проекти кои никогаш не беа реализирани или напуштени.
Со текот на годините, распаѓањето значеше дека таму никнаа диви куќи, многу станови беа окупирани и криминалот стана господар на општината без никој да се обиде да го спречи, многу полесно за локалните институции од тоа време да го насочат погледот на друго место. . На крајот на краиштата, ширењето на криминалот во ограничена област беше поднослива колатерална штета.
Години подоцна, Италија по Ковид одлучи да ја промени историјата и да ги предаде уздите на земјата на личноста која отсекогаш верувала во повторното раѓање на нацијата: Џорџија Мелони.
И тој залив што се отвори во маглите на Каивано неколку месеци пред да стапи на власт владата на Мелони не помина незабележано.

Но, како што споменавме, има уште еден позитивен протагонист во оваа приказна, свештеник, Дон Патрисиело.
Маурицио Патрисиело е свештеник „на улиците“, вистинскиот, автентичен вид, кој станува парохиски свештеник на Каивано и по неговото пристигнување открива дека е на место каде што има 13 плоштади за трговија со дрога за бизнис од 100 милиони евра. година, каде што се пали отпад од секаков вид и каде државата се заменува со камора.
Тој не се откажува и поради тоа трпи заплашување од секаков вид, што кулминираше со напад врз неговата парохија во март 2022 година. Но, тој не запира.
И така, пристигнуваме во летото 2023 година, веќе раскажаниот крај на август, што ќе биде пресвртница за него, за Каивано и веројатно за таа Италија на која треба да верува.
Тој самиот го раскажува тој крај на летото, со хрониките кои ја раскажуваат деградацијата и институциите кои продолжуваат да отсуствуваат… до октомври.
Бидејќи откако Џорџија Мелони ја презеде функцијата, доби СМС порака од Дон Патрисиело и му се јави.
Осум дена подоцна, новата премиерка е таму, покрај него, во таа мала општина заборавена од сите, и дава ветување: Каивано повеќе нема да биде напуштен, туку ќе стане модел.
И конечно, полицијата пристигна во Каивано, се исчисти паркот, се пребројаа жителите и се запреа деликвентите и започна проектот за целосна обнова на просторот.
Вчера, 28 мај, поранешниот спортски центар Делфинија во Каивано во присуство на претседателот на Советот Џорџија Мелони беше повторно отворен. Структурата, истата онаа што во запуштена состојба беше местото на насилството врз двете девојчиња, е целосно реновирана и рехабилитирана и конечно ќе може да ја посетуваат младите од околината.
Повеќе од 50 илјади квадратни метри, објекти за широк спектар на спортски дисциплини. Покрај базенот, тука се и терените за фудбал, тенис и падел. До него се наоѓа јавен парк кој е расчистен и обновен од Карабинерите на Одделот за шумарство. Со новиот спортски објект ќе стопанисува Златниот пламен на државната полиција.
Ова беше незамисливо пред само неколку месеци, толку многу што самиот Дон Патрисиело, за време на неговиот говор на инаугурацијата од бината, обраќајќи ѝ се на премиерот кој седеше во првиот ред и ја нарече „ту“ на неаполски јазик, и рече : „Giorgia „O vveco e nun „o crero“, а потоа преведено: „Giorgia она што го гледам, тешко ми е да поверувам“.
И инаугурирајќи ја структурата Џорџија Мелони рече: „Ова е еден од деновите во кои маката, проблемите, жртвите, вознемиреноста добиваат значење во оваа мисија што ја извршуваме. Каивано е еден од моите главни облози, можеби не бев подготвен за емоцијата што ја почувствував утрово, за влијанието на разликата. Пораката е дека државата може да направи разлика, може да ги задржи своите обврски, тука државата и институциите се однесуваа како што треба секогаш да се однесуваат. Сфатија проблем, смислија одговор, се огласија и објавата не падна на глуви уши, стана факт. А тоа значи давање надеж во област каде што многу често институциите мислеа дека не може да има надеж. Тоа е многу моќна порака“.
Моќна порака, модел и надеж за сите Италијанци кои премногу често беа напуштени од институциите. Денеска државата е таму и нашиот премиер е подготвен да ги предизвика оние кои не веруваат дека работите можат да се променат.
Конечно.

Фемо