fbpx

Меѓународната агенда на Vox го приближува ECR до Латинска Америка

Политика - декември 28, 2023

Работата на шпанскиот Vox во 2023 година послужи за поврзување на ECR со истомисленици и поединци и организации во Латинска Америка.

Единствената конзервативна партија во Шпанија има развиено сеопфатна меѓународна агенда што ја издвојува од работата на другите партии во спектарот, истовремено отварајќи значителен простор во опозицијата.

Далеку е да се каже дека Вокс има надворешнополитичка агенда фокусирана на Латинска Америка. Иако вреди да се истакне нејзината работа со идеолошки слични партии во Европа, иницијативите на Вокс во земјите на она што ја нарекува „Иберосфера“ (историска и културна област на влијание на Шпанија и – во помала мера – Португалија) се тие што го преземаат крунски скапоцен камен.

Вокс е третата по големина партија во Шпанија денес, веднаш зад Социјалистичката партија (С&Д) и Партидо Популарно (ПП, ЕПП). Првата, таа помогна да се унапреди подемот на социјалистичките движења во земјите од Латинска Америка. Вториот занемари да се спротивстави на овие сили.

Вокс го пополнува овој вакуум со многу потребната работа за да ги задржи силите спротивни на демократските европски вредности. Нејзиното средство за унапредување на својата меѓународна агенда е нејзиниот тинк-тенк Fundación Disenso. Претседателот на оваа организација е Сантијаго Абаскал, лидерот на Vox.

За нешто повеќе од три години, Дисенсо воспостави широка мрежа на политичари и граѓански организации и од Латинска Америка и од Европската унија. Нејзината работа служеше за поврзување на парламентарците и воспоставување стратешки сојузи за борба против влијанието на Форумот во Сао Паоло и групата Пуебла. Овие левичарски организации тврдат дека го бранат прогресивизмот и вредностите на социјалната правда. Сепак, тие се нешто повеќе од дувла на нарко-комунистички диктатори како Николас Мадуро, семејството Ортега и нејзините бразилски и колумбиски навивачки Лула Да Силва и Густаво Петро, ​​соодветно.

Водечка иницијатива на Дисенсо е Форо Мадрид (Форум Мадрид). Нејзината изјава за мисијата вклучува заложба за одбрана на „слободата, демократијата и владеењето на правото“.

„Мадридската повелба“ е основачки документ на Форо Мадрид. До крајот на 2023 година, повеќе од 400 парламентарци од Европа и Латинска Америка го потпишаа, вклучително и истакнати членови на партиите поврзани со ECR, како што е италијанскиот премиер Џорџија Мелони. Од другата страна на океанот, неодамна инаугурираниот претседател на Аргентина – Хавиер Милеи – се издвојува како еден од потписниците на Повелбата.

Преку Форо Мадрид, Дисенсо – и понатаму, Вокс – стана бедем против Форумот во Сао Паоло и Групацијата Пуебла, факт што го призна дури и Педро Кастиљо, затворениот поранешен левичарски перуански претседател кој се обиде да изврши државен удар.

Работата на Дисенсо во Латинска Америка е опиплива. Тие станаа регистрирани меѓународни набљудувачи на речиси 10 општи и регионални избори во Латинска Америка. Нивното присуство за време на изборите го обезбедија легитимитетот и неопходните гаранции на меѓународната заедница за овие изборни процеси.

Покрај мрежата на парламентарци, „Мадридската повелба“ ја потпишаа и повеќе од 18 илјади политичари, деловни мажи и жени и лидери на граѓанското општество.

Во текот на оваа работа, Вокс се обидува да ги премости европските партии со политичките групи во Латинска Америка кои се борат против нападите врз владеењето на правото од страна на диктатурите во неговиот регион и нивните сојузници.

Влијанието на Форумот во Сао Паоло и групата Пуебла се протега надвор од Латинска Америка. Тие имаат врски и наводно финансирале европски политички партии. Не е тајна восхитот на шпанската вицепремиерка Јоланда Дијаз од режимот во Венецуела, на пример.

Поранешниот социјалистички шпански премиер Хозе Луис Родригез Запатеро стана еден од главните амбасадори на овие режими. Заедно со неговите чести патувања во Кина, се поставуваат многу прашања за лојалноста на европските социјалистички партии.

Додека социјалистичката плима оттогаш се враќа назад со неодамнешните победи за слобода во Аргентина, Еквадор и Парагвај, сè уште има работа да се направи за да се содржат Форумот во Сао Паоло и Групацијата Пуебла. Нивната мрежа и нивното влијание (и во Латинска Америка и во Европа) не треба да се потценуваат. Затоа поддршката на борбата за слобода, демократија и владеење на правото станува прашање на опстанок на нашиот начин на живеење.