fbpx

Мистериозни беспилотни летала над полињата со гас и нафта во Северното Море

Енергија - октомври 18, 2022

Беспилотни, речиси сигурно воени дронови, летаат над стратешки точки во Северна Европа со недели

Сега има многу извештаи за активност сè уште без официјално објаснување, за навидум воени беспилотни летала во Северното Море, во близина на полиња со гас и нафта, во патрола и во близок лет. Во последната недела во два наврати се забележани неовластени летови со беспилотни летала веднаш над данското гасно поле „Рор“ во Северното Море. Извештаите одеа директно до полицијата во текот на првиот викенд од октомври, како што објави Jyllands-Posten и, според Данската офшор индустрија, тие не се аматерски уреди „изгубени“ од нивните сопственици како што во прв степен се претпоставуваше од властите.

За да се продлабочи мистеријата и да се поттикнат претпоставките за заговор, во неделата непосредно пред тоа, забележано е друго беспилотно летало во близина на гасното поле Halfdan B. управувано од истата компанија која е сопственик на Roar во Данска. Фактот дека навидум слични беспилотни летала прелетале над 2 полиња кои припаѓаат на иста компанија би сугерирал индустриски шпионски акции кои во период на екстремна енергетска криза каква што ја доживуваме деновиве, би добиле сосема поинакво значење и екстремна гравитација.

Данското поле Роар е на околу 230 километри од Есбјерг на запад, во Северното Море и ова растојание би било невозможно да се покрие за невоени или не-технолошки беспилотни летала. Комерцијалните беспилотни летала не би можеле да управуваат со толку долг лет и пред се, не можеле да бидат контролирани од досега доколку не се следат други средства за поддршка, кои во моментов се чини дека ги нема во регистрите на надлежните органи. Веројатноста дека беспилотните летала се лансирани од брод или подморница, колку и да е далеку од засегнатата точка, останува многу висока и сугерира стратешки операции во поглед на потенцијално непријателските дејства, кои апсолутно не можат да се отфрлат во период на геополитичка нестабилност како што сме ние. сега доживува.

Дури и властите за безбедност на нафтата побараа од енергетските компании да бидат повнимателни при неовластени летови со беспилотни летала, по другите вознемирувачки несреќи во Норвешка, каде што, во последниве недели, видувањата на далечински контролирана опрема на нафтените полиња и гасот значително се зголемија.

Околу норвешките офшор платформи кои ја снабдуваат целата скандинавска нација и дел од Европа, некои беспилотни летала летаа над простор кој се смета за исклучително чувствителен и неограничен, особено од почетокот на конфликтот меѓу Русија и Украина поради зголемената важност на енергетските ресурси.

Весникот Ставангер Афтенблад објави дека неидентификувани беспилотни летечки објекти се појавиле веднаш над некои од инсталациите Еквинор, најголемата норвешка компанија за нафта и гас, вклучително и она што се однесува на едно од најголемите нафтени полиња во Европа, далеку 140 километри западно од скандинавскиот брег. Опасноста не се состои само во можноста за шпионски акции од непријателски земји, кои во секој случај треба да се сметаат за крајно сериозни за време на конфликт меѓу земјите извознички на гас и нафта, туку и во можноста присуството на неовластени дронови да предизвика несреќи со хеликоптерите секојдневно се користат за транспорт на работници на платформата.

Јан Егнстед, извршен директор на компанијата за беспилотни летала WeFly, која врши инспекции на критичните инфраструктури, тврди дека беспилотните летала способни за толку долги летови мора да се сметаат за опремени со напредна технологија, речиси сигурно воена и, според тоа, потенцијално способни да носат експлозиви или оружје што ги може да предизвика неповратно оштетување на платформите или дофатените полиња на гас. Финска, која е најблиската северна земја до Русија, одлучи, по ваквите епизоди на веројатна шпионажа или саботажа, масовно да ги интензивира сите безбедносни и надзорни мерки во близина на најважните инфраструктури на стратешко ниво, низ целата земја.

 

Алесандро Фиорентино

The text was translated by an automatic system