fbpx

Неконтролираната миграција предизвикува бран насилство во Шведска

Uncategorized @mk - октомври 2, 2023

Само во септември, 12 се убиени во пукотници и експлозии на шведските улици кои може да бидат поврзани со клан и банда. Насилството е поврзано со огромниот прием на мигранти во земјата во последните 20 години. Шведска сака да ги заостри правилата и во ЕУ за да го запре развојот.

Шведската министерка за миграција Марија Малмер Стенергард (М/ЕПП) беше задоволна летово кога Европскиот совет, под нејзино раководство, се согласи за построга контрола на надворешните граници и построги правила за тоа како треба да се постапува со барателите на азил во Унијата.

Намерата е на тој начин да се ограничат можностите за барање заштита во Европа и да може брзо да се вратат оние кои немаат основи за азил. Дали ќе ја исполни целта да ги обесхрабри мигрантите да ги бараат границите на Европа, останува да видиме.

Две земји се спротивставија на договорот: Унгарија и Полска, главно затоа што не веруваат дека Европа треба да има систем за азил. Четири земји беа воздржани од различни причини од гласањето: Бугарија, Малта, Литванија и Словачка.

Шведската министерка за миграција, исто така, мораше да се соочи со критики на нејзиниот домашен терен. Централнодесничарската влада соработува со Шведските демократи (ЕЦР) во парламентот и партијата е скептична дека пактот за миграција е доволен за да се спречат нови приливи на економски мигранти.

Големата миграција предизвика бран насилство

Во текот на 2015 година имаше период на значително зголемено движење на бегалци и мигранти во Европа. 1,3 милиони луѓе дојдоа на континентот да побараат азил.

Непропорционално голем дел стигна до Шведска. Дури 20,4 отсто од жителите на Шведска се родени во странство во 2022 година. Ова може да се спореди со 2,6 проценти во Полска, 10,5 проценти во Италија, 12,6 проценти во Франција и 18,0 проценти во Германија (извор Евростат). Ако се додадат оние со странско потекло, дефинирани како родени во странство или со двајца родители родени во странство, оваа пропорција во Шведска изнесува 27 проценти.

Високиот процент на жители со странско потекло резултираше со растечки клан и банда криминал. Полицијата е во загуба и не знае како да се справи со бруто капиталот на насилството што го поседуваат овие банди. Насилството исто така се намалува со возраста. Полицијата сега со автоматско оружје апси 10-годишници. Со други зборови, Шведска има деца војници, како во Африка.

Расте мислењето против миграцијата

Развојот значи дека сè повеќе луѓе во Шведска не се задоволни со намалената имиграција, туку сакаат да видат владата да депортира повеќе луѓе и да води политика на повратна миграција. Ова значи дека многу луѓе го доживуваат пактот за миграција на ЕУ како целосно несоодветен. Надворешните граници мора да бидат затворени.

Кога британската конзервативна министерка за внатрешни работи Суела Браверман во говорот во Вашингтон предупреди на неконтролираната имиграција како егзистенцијална закана за Западот, таа исто така го изрази она што многумина во Шведска го чувствуваат. Конвенцијата на Обединетите нации за бегалци од 1951 година е застарена и мора да се преработи. Правилата треба да бидат значително построги, рече таа.

Овде, ЕУ треба подобро да ги преземе ризиците од лабавите регулативи. Шведската влада сега ги заострува сите национални закони за да бидат на најстрого ниво дозволено во рамките на регулативите на ЕУ.

Поблиску до решение оваа есен

Сега, на крајот на септември, министрите за миграција на земјите-членки се надеваат дека ќе се договорат за последните делови од сложувалката за да се постигне нов миграциски пакт.

Но, дали компромисите се доволни за да се запрат опасните и смртоносни патувања со брод на мигрантите низ Медитеранот и да се спречат заедниците и граѓаните да бидат преплавени од големи количини илегални мигранти со кои земјите не можат да се справат?

Дали надворешните граници на ЕУ ќе бидат задоволително следени и дали процедурите за азил на надворешните граници на ЕУ ќе бидат брзи и ќе се вратат во случај на одбивање цврсто да се спроведуваат?

Овде, Европската унија има историски важна задача да покаже акција и да ги убеди граѓаните на Европа дека Унијата е способна да носи тешки одлуки.