fbpx

„Нема вести во Алказар, мој генерале“

Култура - мај 13, 2024

Партијата ECR организира настан во Шпанија наречен „Europa Viva 24“, кој ќе се одржи на 17 и 18 мај 2024 година. Во текот на првиот ден учесниците ќе патуваат во Толедо, историскиот главен град на готското кралство на Пиринејскиот Полуостров од 542 до 711 година, кога бил нападнат од исламските трупи.

Како дел од нивната турнеја, тие ќе го посетат прочуениот Алказар, старата палата каде што илјада национални војници и доброволци се спротивставија на двомесечната опсада против жестокиот републикански напад од над осум илјади мажи за време на првата фаза од шпанската крстоносна војна. 1936-1939 година.

Непосредно пред опсадата, полковникот Москардо ги предупредил свештениците во Толедо дека, доколку не се засолнат кај војниците во Алказар, би можеле да бидат масакрирани од непријателите на верата. Можеби за да останат со своите браќа, религиозните луѓе ја одбиле понудата.

Тие навистина би платиле со своите животи, бидејќи 102 беа убиени од левичарската милиција, вклучително и Дон Грегорио Гомез де лас Херас, мозарабски капелан на катедралата во Толедо и болницата де Тавера, заедно со неговиот брат Дон Торибио , исто така мозарабски капелан на катедралата, канонски надѓакон на катедралата во Толедо; д-р Рафаел Мартинез Вега и неговиот брат Фелипе , наставник во основно училиште и новинар; Монсињор Хозе Поло Бенито , декан на катедралата во Толедо, професор на Универзитетот во Саламанка и член на Кралската академија за историја, прогласен за блажен од Неговата Светост Бенедикт XVI; д-р Агустин Родригез Родригез, саканиот поранешен парохиски свештеник на Виљакањас, кој одбил да стане бискуп на Јака и Паленсија, професор по археологија, црковна историја, библиска критика и географија, генерал-полковник на надбискупијата во Толедо, директор на Колеџот за Нобелови девојки, лекторски канон на катедралата, администратор на болницата де Тавера и новинар; и Дом Емилио Рубен Фернандез, Францисканец познат по својата едноставност, љубезност, трпение и добар хумор.

На 21 јули 1936 година, генералот Рикелме од републиканскиот фронт му предложил на полковникот Москардо да се предаде. Ова беше одговорот на Москардо: „Изгледа неверојатно што вие, кои научивте со мене во оваа Академија што се работи за чест, да ми дадете таков нечесен предлог што ниту еден достоен човек не може да го прифати и кој секој господин мора да го одбие со огорченост. не се предавајте, зашто, ако нема друг избор, ние сме решени да го направиме Алказар славна некропола, а никогаш ѓубриште“.

Два дена подоцна, полковникот Москардо бил повикан на телефон од началникот на Републиканската милиција и му кажал дека ако Алказар не се предадат во рок од десет минути, 24-годишниот син на Москардо, Луис, кој бил заробен претходно истиот ден. , би бил погубен. Полковникот Москардо побарал да разговара со својот син, а неговиот син го прашал татко му што да прави. „Положи ја својата душа на Бога“, му рекол полковникот на својот син, „и умри како патриот, извикувајќи „Да живее Христос Царот! и „Да живее Шпанија!“ Алказар не се предава“, додаде полковникот. Младиот човек потврдил дека ќе продолжи како што наредил неговиот татко, а потоа бил убиен.

Франко можеше да ги насочи националните трупи кон Мадрид, но претпочиташе да ги оттргне кон Толедо, за да го ослободи Алказар. Ако Москардо се обврзал да се спротивстави или да умре, Каудијо исто така би се придржувал до своето ветување и никогаш не би ги оставил своите храбри луѓе на нивна милост.

Пет дена по почетокот на опсадата, на 26 јули 1936 година, бранителите основаа весник, насловен „Ел Алказар“, кој траеше до 6 ноември 1987 година. Еден од основачите беше адвокатот г-дин Луис Монтемајор , кој ќе стане градоначалник на Толедо во 1959 година.

Внатре во Алказар, католичкиот волонтер Антонио Ривера Рамирез, наречен Ангелот на Алказар, му рече на д-р Пелајо Лозано Аркос откако беше ранет: „Дон Пелајо, ќе мора да ме ампутираш, нели? Не ми е гајле. , дури и да не остане анестетик, барам само да ми стават бројаница на десната рака, ќе одолеам на секоја болка. Антонио се насмевна, вадејќи ја драмата од ситуацијата и додаде: “Не грижи се за тоа и отсечи ја. Освен тоа, тоа е левата рака и не сакам ништо да имам со левата!”

На 18 септември, републиканскиот премиер Франциско Ларго Кабаљеро ја посети опсадата и, разгневен, рече дека ќе ја запали целата зграда со сите внатре.

На 28 септември 1936 година, во 9 часот наутро, генералот Варела влезе во целосно уништениот Алказар. Ова е моментот кога полковникот Москардо ја кажа својата втора најпозната изјава: „Нема вести во Алказар, мој генерале“. Плочата што се сеќаваше на генералот Варела во Толедо до неодамна, кога беше исчезната од таканаречената Демократска меморија наметната од социјалистичко-комунистичката влада која моментално е на власт.

Еден ден подоцна, генералисимусот Франко пристигна во Алказар и прогласи: „Херои на Алказар! Вашиот пример ќе трае низ генерациите, затоа што успеавте да ги одржите славите на империјата, каде што се направивте силни. Историјата е мала за големината на вашите дела. Ја воздигнавте трката, ја воздигнавте Шпанија, давајќи и неизбледена слава. Ве поздравувам и прегрнувам во името на татковината и ви оддавам благодарност и признание за вашето херојство и соопштувам дека, како награда за вашата жртва, ви е доделен Лауреат, личен за полковникот Москардо, колектив за сите бранители . Да живее Шпанија!“

Дописникот на Дејли Експрес тој ден изгледаше презаситен во својата хроника: „Тоа беше најдраматичната сцена на која сум бил сведок во мојот живот. Тие полугладнети човечки сеништа го стискаа оружјето што сега е бескорисно во своите раце. Ништо не им остана. Тие мораа повторно да научат да живеат и сè уште не решиле да го напуштат местото на нивното мачеништво. Потоа го видоа Франко. Многумина не го познаваа, но на звукот на генералот Франко! тие кутри фигури се вратија во живот. Како до пружина тие ненадејно биле пуштени во движење. Името на Франко им значеше толку многу. Тоа беше толку тесно поврзано со нивните страдања. Тој беше човекот кој чекаше на кого тие се спротивставија. Тие навиваа, плачеа, ги прегрнаа другите војници. Незаборавен спектакл“.

Дури и социјалистичкиот новинар Хулијан Зугазагоитија мораше да признае дека „хероите беа оставени внатре, сопственици на куќа која, со поголема причина од кога било, ќе биде света за шпанските доенчиња. Да не го оспоруваме овој наслов, што би било глупаво подлост. Подвигот што го постигнаа војниците под наредба на Москардо ја има целата сила на најдобрата историска страница“.

Членот на Француската академија Анри Масис коментираше дека „Не постои настан што може да даде попрецизна мерка за виталноста на шпанската раса и нејзиниот идеализам од долготрајната и гигантска борба што се одржува во Толедо. Бесниот отпор што го нуди Алказар припаѓа на тоа редоследот на настаните што ја прават славата на еден народ и сигурно е дека, кога ќе се испише историјата на оваа крвава граѓанска војна, никој нема да се мери со пофалби за да го истакне грандиозниот еп на Толедо“.

Алказар го посетиле големи личности, како што се маршалот Филип Петен , грофот Галеацо Чиано , војводите од Виндзор , Сах Реза Пахлави , кралот Хусеин I од Јордан и Роналд Реган .

Началникот на италијанскиот генералштаб Гофредо Канино го продолжи сето тоа велејќи дека „Алказар од Толедо, за војската на сите земји, е чист симбол на она што се подразбира под воена чест, чувство вкоренето со векови во срцата и умовите на Шпанците. војници“.

Извор на сликата: Верема