fbpx

Неоснована клевета кон партиите кои победија на изборите во Шведска

Политика - октомври 18, 2022

Tags:

На шведските избори на 11 септември, парламентот доби ново мнозинство. Во тек се владини преговори за целосно нова констелација на централно-десничарски и конзервативни партии. Тензијата е неподнослива.

Изборите завршија со тоа што Шведските демократи (ЕЦР) станаа втора по големина партија во земјата. Заедно со Умерената партија (ЕПП), демохристијаните (ЕПП) и либералите (Обнови) ја предизвикаа актуелната социјалдемократска влада. И освои мнозинство – иако едвај со двомандатно мнозинство.

Тоа создаде шокантни бранови во политичката и културната левица.

Се разбира, крајно е разочарувачки да се изгуби моќта на владата. Но, начинот на кој се одвиваше изборната кампања создава уште поголема болка кај губитниците.

Во диктатурите опозицијата е секогаш безбедносен ризик

Социјалдемократите и нивните централно-левичарски партии водеа клеветничка кампања против шведските демократи и ја обвинија партијата дека е безбедносен ризик. Се разбира, без да се изнесе ниту еден доказ дека ќе има. По прес-конференцијата на која двајца социјалдемократски министри го изнесоа ова обвинување, сериозни набљудувачи изјавија дека доколку постои таков ризик, владата треба да ја алармира безбедносната полиција, а не да одржува прес-конференција за тоа неколку недели пред денот на изборите.

Овој метод на обвинување беше доведен во прашање и споредувајќи го со тоа како диктатурите секогаш ја сметаат опозицијата за безбедносна закана. Социјалдемократијата во Шведска користи методи кои припаѓаат на сосема поинаква и одвратна форма на владеење, тоталитарната.

„корените“ на партијата

Друг дел од клеветите во предизборната кампања е за прикажување на конзервативните Шведски демократи како екстремистичка партија. Методот се состои од истакнување на лица кои биле вклучени во формирањето на партијата во 1988 година како осомничени. Меѓу другото, во нејзиното формирање беа вклучени иницијаторите кои стојат зад кампањата наречена „Задржи ја Шведска шведска“. Зачувувањето на Шведска според шведските традиции се смета за расистичко од левичарските активисти.

Партијата Шведски демократи беше формирана од луѓе непознати за јавноста, а прометот на партиски активисти беше голем во првите години. Овде партијата отстапува од тоа како се формирале други нови партии во Европа. Речиси отсекогаш била позната и етаблирана личност која започнува нова забава. Оваа личност не може така лесно да се припише на какво било мислење од противниците, бидејќи луѓето знаат за кого станува збор.

Но, ако некое движење започнало од непознати луѓе, тие можат да бидат обвинети за какви било чудни ставови. Тоа е затоа што тие не се познати и никому не му беше важно што направија шведските демократи во првите 10-15 години, бидејќи беа вклучени само неколку луѓе и тие добија само дел од процентот на поддршката од гласачите на првите избори.

Дури кога сегашниот лидер на партијата, тогаш сосема непознатиот Џими Акесон и неговата група почнаа да ги организираат партиските активности, шведските демократи добија над еден процент на парламентарните избори во 2002 година.

Затоа во шведската дебата многу се зборува за „корените“ на шведските демократи. Овој збор е покритие за секакви обвинувања токму затоа што не може точно да се дефинира кои се корените во однос на партијата.

Ако се погледне за што се залагаше партијата во сопствените одлуки, нема ништо што е надвор од демократската традиција на Западот. Иако беше контроверзно да се изразат конзервативни и национални ставови во Шведска во која доминираше левиот радикализам после 1968 година.

Кампања за оцрнување на меѓународно ниво

Сега по изборите, во меѓународниот печат се појавија написи кои го репродуцираат социјалдемократското оцрнување на шведските демократи. Се тврди дека партијата е „фашистичка“ и „нацистичка“.

Ова е да се создаде огорченост во надворешниот свет против новата влада која се надеваме дека ќе биде формирана во текот на октомври. Владина констелација која штотуку ги победи социјалдемократите.

Калварот, како што потврдуваат изборните резултати, не делуваше на шведскиот народ. Причината е едноставна: клеветата е составена од лаги и измислици. Но, за странската публика секако е многу потешко да се анализираат и да се отфрлат обвинувањата.

Затоа, станува посериозно кога европските и меѓународните медиуми некритички го пренесуваат оцрнувањето на шведската изборна кампања. Тоа создава несигурност за политиката во Шведска, што е жално со оглед на меѓународната соработка што треба да се случи.

Во оваа ситуација, особено е важно пријателите на шведските демократи, конзервативните и националистичките партии во ЕУ, Европа и светот да сфатат дека нема основа за предупредувањата и ненамерните очекувања што ги шират тешките губитници и лево -крилни политичари во Шведска.

The text was translated by an automatic system

Tags: