fbpx

Новите трговски патишта ќе минуваат низ Италија

трговија и економија - мај 16, 2024

Во септември 2023 година, Италија предводена од Џорџија Мелони, заедно со Г-20, потпишаа меморандум за разбирање со индискиот премиер Нарендра Моди, започнувајќи го она што беше наречено „новиот пат на свилата“, како одговор и спротивно на поранешниот премиер. Договорот на министерот Конте со Кина.
Проектот, исто така поддржан од Соединетите Американски Држави, Саудиска Арабија, Обединетите Арапски Емирати, Франција, Германија и Европската Унија, вклучува две врски: едната железничка меѓу Европа и Заливот, другата по море меѓу Индија и Заливот.
И токму на поморската врска Италија одлучи да ги обложи своите најдобри чипови, на силата на поморската традиција призната во светот.
Според сенаторот, Џулио Терзи ди Сант’Агата, претседател на Комитетот за политики на Европската унија, оваа нова „поморска рута“ може да создаде нова глобална оска за нашите економии. „Ние сме во центарот на играта“, рече тој.
Преку Економскиот коридор Индија-Блискиот Исток-Европа (IMEC), иницијатива покрената од индиското претседателство со последниот Г20, Италија е меѓу првите потписници.

Иницијативата за новиот економско-комерцијален коридор, кој го доби името IMEC (Индија-Блискиот Исток-Европски економски коридор) има стратешка важност што оди многу подалеку од обичен инфраструктурен проект, продолжи поранешниот министер за надворешни работи Терзи, особено кога се оценува во се соочуваат со сè поризични кризни сценарија – од Украина до Газа, од нападите на Хутите во Црвеното Море до кинескиот воен притисок на островот Тајван – и агресивните и ревизионистички сили како Русија, Иран и Кина.
Во такви сегашни и особено идни контексти и сценарија, Западот ќе треба да биде независен, да ги диверзифицира трговските патишта и да обезбеди синџири на снабдување, сега во постојана криза и тешкотии.
Оттука и потребата да се роди нова и безбедна рута, како што е токму IMEC, способна да ја поврзе индо-пацифичката област со Европа и Западот. Одржлива алтернатива на Патот на свилата на сеќавањето на Конти, кој набрзо се покажа како јарем поради агресивните политики на Кина, нефер трговските практики, недостатокот на транспарентност и предаторските инвестиции.
Како што изјави и самиот Терзи, сепак, IMEC е се освен тоа. Таа сака да биде обединувачки елемент меѓу регионите, гарант на нормите и правилата вградени во СТО, заедничка стратегија, од Индија до Италија.
За ова, Италија се стави себеси во првите редови, следејќи прецизен стратешки план, и секогаш за овој стратешки Трст, со своето пристаниште добро ја претставува крајната дестинација на IMEC.
Како што истакнува и сенаторот Терзи, во споредба со другите копнени падови, „Трст претставува директна порта кон Европа, независно од какво било мешање. Времето е таму. За претседателот Мелони, IMEC претставува „пресвртница во зајакнувањето на глобалните врски“ и всушност ќе биде централна тема за која се дискутираше на овогодинешниот Самит на Г7, Самитот не е само добра можност да се промовира Коридорот, туку и да се вклучат други засегнати страни како што предлагаат Кауш Арха и Карлос Роа во брилијантната статија во The National Interest како што е Јапонија, исто така, може да биде заинтересирана да потпише иницијатива од толку длабоко стратешко значење за нов глобален аранжман.
Оттука, започна предизвикот за нова рута, потврдувајќи ја уште еднаш предвидливоста и среднорочната и краткорочната визија на Џорџија Мелони, способна да ги вклучи и другите нации во пазарна перспектива која нужно мора да започне патека на независност од кинеските рути.

FeMo