fbpx

Одбранбени приоритети за следниот европски мандат

Европски избори - јуни 7, 2024

Tags:

За време на законодавниот мандат 2019-2024 година, имаше сеизмичка промена на меѓународната арена, како што е сè понестабилен и нестабилен геополитички контекст обележан со враќање на политиката на големите сили, американско-кинеската конкуренција, војната во Украина и конфликтот во Среден Исток. Со овие промени се трансформираше и самата Европска унија. Поточно, Европската унија стана сè повеќе свесна за потребата да се развие стратешка автономија во геополитичкиот домен, вклучително и во областа на одбраната. ЕУ постигна значителен напредок во оваа насока и сега е главен приоритет за повеќето земји-членки на ЕУ и политичките партии.

Навистина, за претстојните избори во ЕУ, едно од 10-те манифестни ветувања на европските конзервативци и реформисти (ЕЦР) е зајакнување на европските одбранбени капацитети, истовремено почитувајќи ги надлежностите на земјите-членки. Поточно, ECR се обврзува да ја зајакне европската одбранбена индустрија, да продолжи да ја поддржува Украина против руската агресија, да ја зајакне соработката ЕУ-НАТО и да ја зајакне европската одбранбена, технолошка и индустриска база за да се осигура дека европските земји-членки се способни да развијат и да произведат целосен опсег на воени капацитети во доволни количини и на краток рок.

ЕПП, исто така, почна да ја сфаќа важноста на одбраната и безбедноста, но силното присуство на ECR во Европскиот парламент по претстојните избори во јуни е од фундаментално значење за да се осигура дека ЕПП (која најверојатно ќе продолжи да претседава со Европската комисија) ќе остане на правилен курс во однос на одбраната. Поточно, постои ризик партиите како Обнова Европа, дел од големата коалиција на Фон дер Лајен и во која е дел и францускиот претседател Макрон, ќе се обидат да ја оддалечат ЕУ од нејзините силни трансатлантски врски со САД и НАТО. Позната е незадоволството на Макрон кон Америка и НАТО. Понатаму лево од спектарот, познати се лажниот „пацифизам“ и заблуда „антимилитаристички“ ставови на Левицата и Зелените/ЕФА, како и нивното премолчено сочувство кон непријателите на западот, било да се Русија, Кина или Иран. . Поради овие причини, силно присуство на ECR е од суштинско значење за да се осигури дека Европа ќе продолжи да дава приоритет на кохерентна, напредна одбранбена политика која ги гради воените способности и воената подготвеност на Европа, истовремено обезбедувајќи дека силните трансатлантски односи со САД и НАТО како целина се негува и зајакнува во корист на сите страни.

Гледајќи кои ќе бидат конкретните приоритети во областа на одбраната во претстојниот мандат, некои корисни индиции може да се најдат во „Заклучоците на Советот за безбедност и одбрана на ЕУ“ што Советот на ЕУ ги одобри на 27 мај 2024 година. Во овој документ, земјите-членки признаваат дека „меѓународниот поредок заснован на правила се повеќе се оспорува од ревизионистичките сили и авторитарните режими додека меѓународните тензии се во пораст“, ​​но исто така признаваат дека „улогата на ЕУ како безбедносен и одбранбен актер е значително зајакната“. Во оваа насока, земјите-членки се согласија за 5 главни приоритети во областа на одбраната за следниот законодавен мандат на ЕУ.

Првиот приоритет што ќе продолжи да доминира на агендата на ЕУ во однос на одбраната е војната во Украина. Советот ја истакна континуираната поддршка на ЕУ за „независноста, суверенитетот и територијалниот интегритет“ на Украина и во тој поглед се обврза да ја одржи сета неопходна политичка, финансиска, економска, хуманитарна, хуманитарна, воена и дипломатска поддршка на Украина и нејзиниот народ онолку долго по потреба. На пример, земјите-членки ја истакнаа важноста од забрзување и зајакнување на понатамошните испораки на воен материјал во согласност со најитните потреби на Украина, како што се муниција, артилерија, ракети или беспилотни летала, додека се однесуваат на среднорочните и долгорочните потреби на Украина. Очигледно, враќањето на војната на европскиот континент беше и ќе продолжи да биде главен приоритет за ЕУ ​​во претстојниот законодавен мандат, а земјите-членки мора да одговорат на предизвикот. Украина е во критична фаза од војната, а нејзината способност да ја победи инвазијата на Путин зависи од помошта од нејзините западни сојузници.

Вториот приоритет нагласен од Советот е да „трошиме повеќе и подобро заедно“ за да се обезбеди „достапност на одбранбени производи“. Во овој поглед, Советот ја нагласува потребата да се осигури дека Европската одбранбена технолошка и индустриска база (ЕДТИБ) е „способна да ги обезбеди потребите на вооружените сили на земјите-членки“ и да „развие најсовремени способности од следната генерација и бидете во првите редови на технолошките иновации“. Ова е фундаментална цел за ЕУ, бидејќи Европа очигледно спие во последните неколку децении во однос на трошоците за одбрана и покрај тоа што нема недостаток на безбедносни предизвици, како што е руската анексија на Крим во 2014 година и зголемената подготвеност на Русија да се вклучи во хибридна војна против европските земји. Во секој случај, подобро касно отколку никогаш како што велат. Сега кога Европа конечно се разбуди, од суштинско значење е да се инвестира во одбранбената технолошка и индустриска база на Европа, да се промовира домашната европска одбранбена индустрија, да се промовира заедничка набавка на воен материјал и да се усвојат похармонизирани стандарди за оружје и воена опрема за да се овозможи поголема интероперабилност меѓу членките. вооружените сили на државите. Европските армии се милитаризираат и стануваат понаметливи, па доколку Европа не ги зголеми своите воени залихи и не ја зајакне својата одбранбена индустриска база, нема да ги има потребните оперативни способности и ефективност.

Третиот приоритет е да се зголеми способноста на ЕУ да дејствува во меѓународниот домен, вклучително и во региони како Црвеното Море, Сахел или Блискиот Исток. Понатаму, Советот ја нагласува важноста од „целосно операционализирање на Капацитетот за брзо распоредување на ЕУ (ЕУ RDC) до 2025 година“ и извршување на „понатамошна работа за достигнување на целосната оперативна способност на Воената способност за планирање и спроведување (MPCC) до 2025 година“, и ја нагласува важноста за земјите-членки да го „спроведат ветувањето за воена мобилност“ за да се обезбеди способност за спроведување на воени сили од големи размери на краток рок во рамките на ЕУ.

Четвртиот приоритет е зајакнување на отпорноста на ЕУ и безбеден пристап до стратешките домени. Според овој столб, Советот ја нагласува важноста од „зајакнување на нашата превенција, откривање, одвраќање, отпорност и одговор на хибридни, FIMI, сајбер закани и малициозни активности насочени кон ЕУ“ преку „оперативизација на хибридната кутија со алатки на ЕУ и ЕУ кутија со алатки за да се спротивстави на манипулациите и мешањето со странски информации“. Ова е особено важно во контекст на зголемената закана од руските и кинеските сајбер напади. Во своите заклучоци, Советот, исто така, ја нагласува стратешката важност на вселената, воздухот и морето, повикувајќи ја ЕУ да развие поголема стратешка улога во сите три.

И последно, но не и најмалку важно, петтиот приоритет се партнерствата на ЕУ, кои Советот ги карактеризира како „неопходен столб на напорите на ЕУ за промовирање на мирот и безбедноста низ светот“ и за „почитување на меѓународниот поредок заснован на правила“. Меѓу другото, земјите-членки ја истакнуваат континуираната важност на „стратешкото партнерство со НАТО поткрепено со силната трансатлантска врска“, што е „суштинско за евроатлантската безбедност и стабилност“.

Како заклучок, ставањето на одбраната како приоритет на врвот на европската агенда за следниот законодавен мандат е од фундаментално значење, и судејќи според манифестите на партиите и цитираните заклучоци на Советот, се чини дека институциите на ЕУ конечно го сфатија тоа, откако ги одолговлекуваа своите со децении и заглавени на погрешната претпоставка дека „пацифизмот“ како средство наместо цел во меѓународните односи ќе ги чува Европејците безбедни. Затоа, Европа мора да инвестира во одбраната како стратешки и индустриски важен сектор. Европа мора да продолжи адекватно да ја поддржува Украина, да ги зголемува трошоците за одбрана, да ја зајакне европската одбранбена индустриска база за да се осигура дека ЕУ е способна да произведе доволно оружје и материјал и дека тие се технолошки напредни, да бараат поголема интероперабилност, да инвестираат во заеднички воени набавки и соодветно да одговорат на сајбер закани.

Tags: