fbpx

Палестински баратели на азил: Прашајте ги Данците

Култура - февруари 17, 2024

Во 1991 година, 321 Палестинец без државјанство од Либан успеаја да влезат во Данска и да побараат азил. Нивните барања беа одбиени од Данската комисија за баратели на азил. Потоа, речиси 100 од нив окупираа црква во Копенхаген, потпомогнати и поттикнати од нејзиниот пастор. Имаше хуманитарен негодување од вообичаените осомничени, левичарски пејачи, актери, новинари и некои трагачи на внимание, како и од добронамерни, распространети свештеници. Поранешниот премиер и социјалдемократски лидер Анкер Јоргенсен ја посети окупираната црква. Популарната рок пејачка Ким Ларсен одржа концерт за поддршка на барателите на азил. Но, конзервативниот министер за правда, Ханс Енгел, беше категоричен дека Палестинците не треба да бидат пуштени внатре. Конечно, мнозинството во данскиот парламент ја отфрли конзервативно-либералната малцинска влада. Социјалдемократите, социјал-либералите и Социјалистичката народна партија во 1992 година донесоа специјален закон со кој на целата група и се дава азил во Данска. Конзервативците, либералите и Народната партија гласаа против.

Две третини од првобитната група осудени

Сега, поминаа повеќе од триесет години, па време е да се направи сметка. Бројките се во. Од 321 барател на азил, 204, или речиси две третини, во периодот 1992-2019 година биле осудени за некое кривично дело. Од тие 204, 71 се осудени на затвор, понекогаш условно, а останатите на плаќање парични казни од над 200 евра; помалите казни од тоа не се вклучени во бројките. Од 321 барател на азил, 176 живеат од владата, главно со „предвремено пензионирање“ (122 лица, еуфемизам за невработеност). На крајот на 2019 година, 270 од оваа почетна група од 321 сè уште живеат во Данска.

Ханс Енгел, министерот за правда кој ги одби барањата на Палестинците, сега е новинар. Во интервју за социјалдемократскиот онлајн магазин Пио тој вели: „Бевме против специјалниот закон бидејќи таквите закони треба да се носат само во посебни околности. Немаше правна основа на која оваа група можеше да биде примена во Данска. Оние кои гласаа за специјалниот закон, сепак, не можеа да предвидат што ќе се случи. Тие не можат да бидат обвинети. Но, овие баратели на азил не требаше да бидат пуштени.’

Секако, има и поединци од оваа група кои напорно работеа и добро се снајдоа во Данска. Самиот Енгел вели дека неодамна возел такси и дека таксистот многу му се заблагодарил што му дал азил во Данска. „Се чувствував должен да му кажам дека не влезе со мојот глас. Напротив, жестоко се борев против специјалниот закон.’

Една третина од втората генерација осудени

Целата афера беше лош неуспех, како што сега признаваат сите големи партии во Данска, вклучително и социјалдемократите. Еден од активистите кои се бореле во 1992 година за групата, Фати Ел-Абед, признава дека бројките се мрачни, но тој истакнува дека ситуацијата се чини дека е нешто подобра за 999-те деца од групата. Од оваа втора генерација, 337, или една третина, во 2019 година биле осудени за криминални активности, а главно биле казнети: 132 биле осудени на затвор, условно или не. Повторно, од 999 деца, 372 добивале државна помош, но кај 194 од нив помошта била поврзана со програми за обука од некој или друг вид. Некоја удобност!

Лидерот на Народната партија, Пиа Кјерсгард, ги постави прашањата во парламентот што доведоа до објавување на овие извонредни бројки. Во интервју за Пио таа е потапа од поранешниот министер Енгел. „Ова беше огромна грешка. Предупредив на специјалниот закон. Но, наивните социјалдемократи и социјал-либерали беа решени да дозволат тие луѓе да останат во Данска. Сега мораме да се справиме со криминалот, несигурноста и значителните трошоци на јавните пари“.

Култура на насилство?

Во моментов, постои силен притисок на Исланд од страна на некои гласни антиизраелски групи за пуштање на околу 100 Палестинци од Газа, дури и ако тие не се државјани на Исланд. Останатите нордиски земји повеќе или помалку ги ограничија своите напори во Газа само на своите граѓани (обично со палестинско потекло). Можеби може да се научи лекција од аферата во Данска во 1992 година, очигледно не затоа што група различни поединци може да бидат осудени како целина и однапред, туку затоа што социјалната интеграција е тешка ако имигрантите доаѓаат од култура каде што насилството е прифатено, па дури и аплаудираа и каде што луѓето не гледаат ништо лошо во одењето на социјална помош иако се совршено способни за работа.