fbpx

Предизвиклива иднина за Тереза ​​Рибера

Европски избори - мај 30, 2024

Сите во Шпанија ги знаат намерите на шпанската влада да ја направи Тереза ​​Рибера, актуелна министерка за еколошка транзиција и демографски предизвик и кандидат за европските избори во јуни следната година, шпански комесар.

Сепак, не се малку гласовите кои се кренаа против гласините дека Тереза ​​Рибера ќе стане еврокомесар. Иако е точно дека таа има многу технички профил, во последниве години, како и целата социјалистичка влада на Педро Санчез, идеолошкото прашање добива на сила за нивните политики. Поради оваа причина, ставовите кон предлогот на Рибера се многу различни.

Сепак, неопходно е да се фокусираме на фактите што ја карактеризираат Рибера за време на нејзините повеќе од пет години како раководител на Министерството за еколошка транзиција и демографски предизвик за да се разбере причината за позицијата на многу од групите кои се и ќе бидат дел од Европскиот парламент.

Од првите денови во кои нуклеарната енергија почна да звучи како клучна точка на социјалистичкиот законодавен дом во Шпанија, Рибера јасно ја кажа својата позиција и линиите што ќе ги водат нејзините постапки. Се чини дека пречките за нуклеарната енергија се акцијата која најдобро ги сумира и опишува нејзините постапки во однос на ова прашање. Без стимулации, поголем притисок и, згора на тоа, одење дотаму што се наведува дека „ниту гасот, ниту нуклеарната ги исполнуваат критериумите за да се сметаат за одржливи“. Затоа, секој би можел да се запраша што ќе се случи со нуклеарната енергија или гасот, кои сегашната Комисија ги смета за одржливи технологии за европската таксономија, ако Рибера дојде во Европската комисија бранејќи го истото како што бранеше од нејзината позиција како министер.

Во овој аспект се служи неизвесност, иако за Европската групација на конзервативци и реформисти, јасно е дека без нуклеарна енергија е многу тешко да се одржи сценарио за ниски цени на енергијата, како и да се биде свесен дека нуклеарната енергија е фундаментална за да може да се спроведе стратегија за ефикасно намалување на емисиите.

Друга акција на Рибера беше одредувањето на цените на природниот гас, односно спроведувањето на ограничувањето на цената на гасот, што беше одобрено и од Европската комисија, а кое подразбира одреден контролен дух понормален на социјалистичката идеологија. Една од предложените алтернативи, и која ECR ја поддржува, е заложбата за поголем енергетски суверенитет и фискален план за секоја земја-членка кој ги зема предвид реалните потреби на европските граѓани.

На некој начин, ваквите дејствија на министерот и кандидатот за Европскиот парламент се оние кои натераа бројни групи кои го покажаа своето отфрлање на евентуалното инкорпорирање на Рибера во Комисијата. Од енергетскиот сектор на Шпанија до национални и меѓународни политички групи.

Вокс, шпанската политичка партија поврзана со групата европски конзервативци и реформисти, во текот на мандатот на Рибера како министер за еколошка транзиција и демографски предизвик го изрази своето противење на политиките што ги спроведува истата, бидејќи тие тврдат дека се против грижите и потребите не само на секторот на енергетската индустрија во Шпанија, туку и против многуте околности на шпанските потрошувачи.

Шпанската влада зборува за потпретседател на Комисијата што може да опфати еколошка линија и линија за зелена транзиција, но и друга линија што може да се соочи со предизвиците со кои се соочува економијата во однос на одржливоста.

Сепак, се чини дека ова се замаглува во сценарио во кое социјализмот ја губи силата низ Европа во корист на конзервативните позиции кои решително се обложуваат на индустријата и економијата без идеолошко мешање кои не ги решаваат проблемите, како и новиот состав на Европската Парламентот, кој според сите анкети ќе има поголема и одлучувачка тежина на групите како конзервативците и реформистите.