fbpx

Предизвикот за нова Европа започнува од Италија

Политика - мај 2, 2024

„Италија се врати како протагонист на Запад, во Европа и во Медитеранот по годините на сервилност на одредени левичари, по годините на кружниот кретенизам на Петте ѕвезди. Италија е таа што ги исполнува своите меѓународни обврски, на која се гледа со почит затоа што има храброст да донесува правилни одлуки дури и кога тие одлуки можеби се непопуларни. Како онаа за поддршка на украинскиот народ кој се бори за својата слобода против неосоветскиот империјализам на Владимир Путин“.

Ова се зборовите со кои Џорџија Мелони ја објави својата кандидатура на претстојните европски избори, а тоа се несомнени зборови, за што сведочат податоците на Истат за работните места и вработеноста, за што сведочат постојаниот пад на ширењето, а за што сведочи и успехот на државни обврзници издадени во последниот период.

Неприкосновените податоци што ги забележаа дури и меѓународните набљудувачи, владата на Мелони ужива благодарност од сите, дури и од оние кои се плашеа од нејзиното доаѓање, особено од Соединетите држави и Германија.

Почитувањето што е нагласено и од големите странски медиуми, од Французите на „ле Фигаро“ до Британците на „Тајмс“ до неодамнешните признанија на „Форбс“ и „Њујорк тајмс“, хорот е едногласен: Џорџија Мелони е највлијателната европска политичарка во моментот и нејзината влада стабилна и сигурна.

Оттука и загриженоста за претстојните европски избори од левицата која се појавува низ цела Европа, Италија во водство, „уморна“ и исклучена од секојдневната реалност, која се бори да ја одбрани неконтролираната имиграција со истата реторика како и секогаш, која се покажа дека нема реална геополитичка визија по повод украинската војна и енергетската криза што следеше, и која денес ја следи химерата на електричните автомобили без да се поврзе со вистинските прашања на своите граѓани.

Загриженоста што доаѓа токму од визијата на Џорџија Мелони за Европа на утре и, генерално, европската десница, право кое со текот на времето можеше да изгради солидна мрежа на односи, стекна кредибилитет и доверливост во соодветните земји дека никогаш досега, а тоа се претставува како обединет и сигурен блок.

Европа која би сакала да ги врати граѓаните во центарот, намалувајќи ја технократијата во корист на вистинска демократија, која ги зема предвид особеностите на секоја поединечна држава и знае како да црпи сила и вредност од ова за да создаде „заедничко добро“, кој се грижи за животната средина на сериозен и навистина одржлив начин, кој знае како да ги брани своите граници и своите граѓани, кој може да има навистина уникатна и стратешка улога геополитички и кој знае како да ја оживее реалната економија. Ова е предизвикот што го започна во Италија десниот центар на Џорџија Мелони и во Европа од сојузниците на групата ECR и пошироко.

Тежок, но не и невозможен предизвик заснован на неколку точки што ја избегнува реториката за добро чувство и доаѓа со практична и прагматична визија, токму како италијанскиот лидер: практичен и прагматичен.

Федерико Монета