fbpx

Путин најавува мобилизација, а руските граѓани бегаат во ЕУ

Политика - октомври 18, 2022

Од почетокот на војната за агресија против Украина, руските граѓани кои бараат засолниште во Европската унија надминуваат еден милион.

Сличен број руски граѓани од почетокот на војната решија да ги преминат границите на европските народи домаќини и да се вратат во татковината.

Броеви кои раскажуваат приказни, стравови, надежи, чувства кои се придружуваат и се спротивставуваат еден со друг, во зависност од искуството и идеите на поединецот или семејството соочени со секако тежок избор, каков и да е тој.

Фронтекс, Европската агенција за гранична и крајбрежна стража, која неодамна најави зголемување од 30 отсто на протокот на луѓе од Русија во Европа, ги собира овие бројки.

Во последната недела, според извештаите, најмалку 66.000 руски граѓани преминале во ЕУ, во повеќето случаи користејќи „рути“ кои вклучуваат преминување на границата во Финска или Естонија.

Зборуваме за зголемување за речиси една третина повеќе од просекот во последната недела, но овој скок напред е принуден да се сруши со „ѕидот“ што Финска го подигна од вечерва.

Всушност, скандинавската држава најави затворање на своите источни граници за оние кои доаѓаат од Русија, дозволувајќи пристап поради докажани причини поврзани со работата, посети на роднини или потреба од медицински третман. Сите причини да бидат документирани.

Ескалацијата на ситуацијата беше предизвикана од таканаречената „делумна мобилизација“ што ја најави Владимир Путин пред неколку дена.

Ова е „надградба“ на конфликтот со Украина што предвидува низа посебни мерки, содржани во декретот потпишан од рускиот претседател, како што е повикот на вооружување за 300.000 резервисти, меѓу кои и многу луѓе кои сега не се способни за војна. , без ажурирана обука што ќе им овозможи брзо повторно да станат корисни за воената кауза на нацијата.

Одлуката на Путин предизвика хаос, што доведе до протести во различни градови и региони и апсење на илјадници демонстранти. Повеќето апсења се извршени меѓу Санкт Петербург и Москва. Многу млади луѓе овие денови ментално се борат да го помират патриотското чувство, кое е секогаш многу силно кај населението, со целосно или делумно несогласување со конфликтната ситуација со Украина.

Западните медиуми ги документираат, како што можат, драматичните сцени поттикнати од заострувањето на санкциите против демонстрантите оправдани токму со вонредната состојба предизвикана од војната.

Освен тоа, мораме да земеме предвид колку е чудна оваа мобилизација, во зората на она што целиот Запад го означи како „фарса референдум“. Преминот од специјална операција кон делумна мобилизација е во врска со потребата да се даде воено покривање на анексијата на териториите на Доњецк, Луганск, Керсон и Запорожје.

Сега руските граѓани кои се против војната на Путин, кои сепак се повикани да се борат, треба да се справат со оклопната финска граница и ограничувањата за влез кои веќе се применуваат во последните денови од другите држави погодени од пристигнувањето.

Додадено на ова, има уште еден аспект од реакцијата на Москва на оние кои одбиваат да се борат. Според Њујорк Тајмс, во последниве денови, властите кои им ги предале документите за повикот за вооружување им пришле на многу бегалци кои чекале во редици во автомобили на границата со Грузија, (официјално од туристички причини).

Сепак, Фронтекс известува дека многу очајни луѓе кои бегаат од Москва имаат дозволи за престој или визи за земјите-членки на ЕУ или земјите поврзани со Шенген, додека други имаат двојно државјанство.

Во блиска иднина би можело да се зголемат илегалните преминувања и нелегалниот престој на многу руски граѓани, кои веќе се во ЕУ, но поседуваат дозволи кои во одреден момент ќе истечат и повеќе нема да можат да се обновуваат.

Најавата за затворање на границите за сите потенцијални регрути од страна на руската влада, во комбинација со засилена мобилизација и репресија против оние кои протестираат, може да го зголеми феноменот на невидени нивоа.

The text was translated by an automatic system